Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

dinsdag 4 december 2012

Sinterklaas

Eerste dag thuis.
Koffie met ( een halve) mikkeman.
wat ruikt dat heerlijk in huis!
Nieuwe sloffen in de maak. Rust! Morgen, morgen werk ik in huis. Nu geniet ik van mijn eerste vrije dag ( en ja tussendoor gaat de wasmachine aan, kook ik een maaltje en doe wat boodschappen).
 Sinterklaasavond. Een dagje eerder omdat zoonlief vandaag bij zijn vriendinnetje gaat klazen.
Een overdaad aan lekkers . De door dochterlief gebakken appelflappen waren zo op. Van de rest was nog zoveel over dat het vandaag met dochter naar haar stageadres is gegaan. De pepernoten die we anders altijd al ruim voor sinterklaas in huis hebben, werden eigenlijk niet gegeten. Vandaag een receptje zoeken.
Trots ben ik. Op onze kinderen en op zoon zijn vriendinnetje.
Zes leuke surprises, mooie gedichten, leuke cadeautjes.
Een fijne avond, wat spannend voor vriendinnetje zo'n eerste Sintavond bij je vriendje.
Fijn dat er zoveel gelachen is, zoveel genoten.

Wat een contrast met de petekindjes.
Zij kregen voor een groter bedrag. pakten het supersnel uit en liepen weg. Het was maar gewoon.
Moeilijk hoor.

Mijn invloed hierop is niet zo groot, net zomin als mijn invloed op de overvloed die "iedereen" nu neemt. Ik zou zo graag willen vertellen. Over hoe je kunt genieten van kleine dingen. Dat die overdaad niet gelukkig maakt.
Gezondheid maakt gelukkig maar die is niet te koop. Rust kun je nemen, door slimme beslissingen te nemen.
Al besef ik heel goed dat wij geluk hebben.
We leven al eenvoudig vanaf de vroege jaren negentig.
Hebben daardoor kunnen sparen en aflossen. Hebben kinderen die dit eenvoudige leven gewoon gewend zijn.
En niet te vergeten we hebben nog ( eigenlijk weer) een baan.

Manlief heeft , nadat een bedrijf naar Amerika ging en het volgende failliet, altijd meteen weer een baan gehad. Veel minder betaald, niet altijd helemaal naar zijn zin. Maar wel werk. Een inkomen.
Dat geeft een basis. Zuinig zijn als je niks hebt is bijna onmogelijk en maakt heel somber . Zuinig zijn met een ( eenvoudig) inkomen is wel fijn.

Nadat ik in een gezin werkte waar men in de schuldsanering zat, ben ik voorzichtiger en veel minder stellig in mijn uitspraken over arm/rijk.
Dingen waar wij iets aan hebben, doen niks voor hen.

Kleding van de kringloopwinkel was niet nodig, omdat mensen wisten hoe moeilijk ze het hadden werden er zakken kleding gebracht. Lief. Maar vervolgens werd het een keer gedragen en lag er een enorme berg op zolder te verschimmelen.
Arm. Rijk.
Het blijft een moeilijk iets.

Blij , tevreden en gelukkig, dat ben ik na zo'n fijne avond.
En daar ga ik lekker even van genieten.

            groetjes, Franca.

7 opmerkingen:

 1. Fijn om even bij jullie binnen te
  mogen kijken op sinterklaasavond!
  Die pippowagen is mooi gemaakt!
  Het zag er weer allemaal heel gezellig uit!
  geniet nog van je vrije dag!
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een gezellige avond hebben jullie weer gehad. En het hoeft ook niet duur te zijn, als het maar gezellig is. En met zulk heerlijk snoepgoed erbij maakt het helemaal af.
  Wij vieren het vanavond, zo gezellig met nog een zwaar gelovige zoon en een baby.
  Mijn vader heeft ook heel veel geluk gehad, was 48 jaar en raakte werkloos maar had gelukkig meteen weer een baan. En dat is nu 7 jaar geleden en kan hier wel tot zijn pensioen blijven. En daar zijn hun en wij nog altijd dankbaar voor.
  En idd vanuit jouw werk kom je in heel veel verschillende situaties terecht.

  Geniet nog even van je vrije dag.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verteld Franca. Ja moeilijk is het in deze tijd. Wij, zestigers zijn met niks begonnen en kunnen met heel weinig, als het moet, maar deze generatie. Ik weet het niet meer. Ik ben blij dat ik niet meer jong ben. Ook wij zijn gezond en iedereen heeft nog een inkomen en daar dank ik "HET"iedere dag voor. Fijn dat jullie zo genoten hebben. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk zo'n gezellige avond met elkaar.Hier leven we ook eenvoudig en de kids doen het ook wel,gelukkig.Allemaal werk en dat is toch een zegen.
  Groet, wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier ook weer enorm genoten van onze eenvoudige pakjesavond. De meeste pakjes waren Kringloopvondsten. Maar er waren ook zelfgemaakte kadootjes en dingen die ik eindeloos langzaam opspaarde met bijv. airmiles. Voor iedereen twee kadootjes en wat lekkers. De sfeer was weer onbetaalbaar en onvergetelijk en behoort tot de dierbaarste herinneringen in mijn hart.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn om je stukje te lezen in deze periode waarin overvloed en armoede vaak zo dicht bij elkaar staan. En Franca, als ik jouw stukjes lees kan ik maar één ding denken: jij bent zo rijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ze zeggen wel eens dat wij de eerste generatie zijn die het niet beter heeft dan zijn ouders.

  Wat die kleding betreft: wij krijgen ook veel kleding van mensen, in zakken, vuil en schoon door elkaar, in alle maten. Het is best veel werk om dat uit te zoeken: wat is houdbaar - nylon stretch gaat direct door naar een ander die de juiste maat heeft, dat blijft geen 4 jaar goed op zolder; wat is schoon; welke maat heeft het; klopt de maat in de nek met de werkelijke maat (zuslief koopt weleens goedkoop - vanwege verkeerd gelabelde - kleding op de markt); wil ik dat mijn dochters deze kleding ooit gaan dragen; in dozen doen per maat. Het kost me snel 3 avonden om dat uit te zoeken, en dan nog een paar keer de trap op naar zolder voor kleding die ik gewassen heb en nog moet opbergen.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen