Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

zaterdag 22 december 2012

wat we doen met kerstmis

Alleen het bloembolletje is gekocht. De rest kwam uit de kast in de garage. Het minihangertje is overigens wel een ( een doosje vol)  aankoop van dit jaar. Al voor van alles gebruikt.
Zelfs het mos kwam uit eigen gazon ( je ziet zelfs nog grassprietjes en een blaadje). Soms is het wel handig dat je niet zo'n perfect gazon bezit. Direct na het maken van de foto heb ik het bakje weg gebracht. Kleine moeite groot plezier. Ze was er blij mee.
Nog een bakje voor op de eettafel.
De kaart is door een vriendin zelf gemaakt. Wat een geduld. Ik denk elk jaar: ik maak helemaal geen kerststukje. En toch begint het dan te kriebelen. Ik wide er geen groot geld aan uitgeven, maar toch iets Kerstigs groens in huis hebben. Dit is een makkelijke snelle ( en goedkope) oplossing.
Het bakje voor het kleine tafeltje. Met daarbij een boek wat ik in de vakantie in Engeland heb gekocht. Nu is het de goede tijd om dit boek te lezen. Het perfecte Kerstmis. Of het bestaat? Tijdschriften en zelfs de Allehande proberen ons van alles aan te praten. Nieuwe keurig nette kleding. Een perfect gedekte tafel. Een schitterende kerstboom, natuurlijk in een grandioze stijl en liefst buiten ook nog een boom met heel veel lampjes erin. Iedereen is vrolijk, niemand is alleen en als het effe kan sneeuwt het ook heel zachtjes.

Laat ik beginnen te zeggen dat ik het prachtig vind. Als het iemand lukt zo'n Kerst te regelen , zou ik zeggen : direct doen! Helaas loopt het maar al te vaak op teleurstelling uit. hier proberen we er echt wel iets van te maken, maar in een redelijke vorm. We hebben van onze teleurstellingen geleerd. Een schitterde high tea , waarna oma zei: we zullen thuis eens een boterham gaan eten. Wachten op ( een groot) gezelschap, wat twee uur later kwam dan afgesproken ( hoezo verpieterd eten), en de pubers die ze bij hadden gedroegen zich nou niet bepaald heel aardig. Nu doen we het anders.

Een kerstboom staat er zeker. Met nog spulletjes van bij ons thuis. En elk jaar komt er wel iets bij, zodat het geheel een bont mengelmoesje is.
De tafel is ook mooi gedekt, met het goede servies en veel aandacht en zorg. Het eten is niet a la Jamie ( dat doe ik door het jaar wel als ik volop tijd en zin heb), maar gewoon simpel en lekker.

Tomatensoep ( niet verder vertellen maar het recept komt uit een babykookboekje en is bij de kinderen altijd favoriet gebleven) ,die supersimpel te maken is.
Varkenshaas ( omdat mijn moeder dat ook altijd maakte, traditie smaakt verrukkelijk), met champignons zonder roomsaus.
Gebakken krielaardappeltjes ( jongste vroeg hierna, dus dat gaan we doen), waar stiekem vast wat mayo bij gegeten word.
Spruitjes ( omdat dochter dit het summum van Kersteten vind). Stoofpeertjes, omdat ik er die zo bij vind horen.
En tot slot een toetje van echte pudding en een ijstaart ( die vroegere Kerstdiners hebben toch veel invloed).

We gaan in de kerstnacht naar de mis en eten een worstenbroodje en beschuit met muisjes als we thuiskomen. Vraag me niet waar dit vandaan komt, maar ik weet van jongs af aan niet beter, en iedereen vind het gezellig.

Kerstdag mag wie wil mee naar de Kerk, drinken we koffie met Opa en Oma, die nog niet zeker weten of ze mee blijven eten. Het vriendinnetje van zoonlief komt in ieder geval. En dan eten we bovenstaand diner.

Tweede Kerstdag is het 's middags verzamelen, een mooie wandeling maken. Daarna drinken we koffie of warme chocolademelk met iets lekkers erbij. Als het nog mag lukken dit jaar in de veranda!

En 's avonds een maaltijdsoep met brood en voor de liefhebbers wat er over is van de vorige dag.
Perfect Kerstmis?
Vast niet, maar voor ons is dit prima.

Kerst met lieve mensen om je heen, lekkere dingen eten maar niet de beest uit hangen en onpasselijk zijn van teveel eten. De eerste dag netjes gekleed,in kleding die ik nog heb hangen, de tweede dag een lekkere spijkerbroek en laarzen of zelfs wandelschoenen. Een dikke trui en jas. Geen Kerstfeest uit een boekje, maar wel een echte Kerst.

Ik hoop dat jullie allemaal de Kerst mogen krijgen van jullie dromen!
        
                  groetjes, Franca.


6 opmerkingen:

 1. fijne kerst!
  Hier ook een mengeling van makkelijk traditie en gewone liefdevolle aandacht voor elkaar ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel fijne kerst voor jullie allemaal. En die dingen die jij noemt zijn niet voor niets klassiekers toch, heerlijk juist. Geniet ervan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, zo is het genieten... "Groots en meeslepend!" Fijne dagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. fijne kerst de worstenbroodjes en beschuit met muisjes is iets uit brabant.we kregen dat vroeger ook als we uit de nachtmis kwamen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijne Kerst, maar dat gaat wel lukken denk ik. Hoe het moet vind ik niet zo belangrijk, een fijne Kerst met het gezin wordt het bij ons.
  Groetjes Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor jullie heel fijne dagen. En van mij een compliment voor je gezellige blogjes. Het is de eerste keer dat ik er op reageer, maar ik lees ze altijd. Waren er maar meer mensen zoals jullie, dan zou er veel meer tevredenheid zijn. Groetjes, Ans

  BeantwoordenVerwijderen