Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

zondag 29 januari 2012

van eten jurkjes en durf

Eten. Als kop op de Genoeg. Dan heb je mijn aandacht. Een goed artikel. Hoe vaak we eten zonder honger te hebben, waarom we eten, wat we eten. Uren kan ik het erover lezen . Nieuwe richtlijnen over eten van dreumesen, was dit weekend in het nieuws.
Soms zou je moedeloos worden van alles wat moet en niet mag. Laten we gewoon genieten. Van recepten uit een boek als fresh en fast. Ik leende het in eerste instantie van de bieb. vond de recepten zo simpel en gezond dat ik meer wilde. Zie ik het voor iets meer dan acht euro bij de Slegte liggen.! En nee hier niet alleen salades! Ook een flinke ovenschotel gaat er goed in. Wel zoveel mogelijk echt eten. Elke dag ( liefst buiten) lekker bewegen, en vooral genieten. Wij hebben ons evenwicht wel gevonden. Af en toe laat ik er iets over vallen in de gezinnen, of maak iets lekkers klaar wat ook gezond is. Alle beetjes helpen denk ik maar.
Ooit maakte een huisarts zich zorgen over het gewicht van onze dreumesdochter. Twee weken een schriftje bijhouden van wat ze at, snoepte en hoeveel ze bewoog gaf inzicht. Niks aan de hand, met deze leefwijze komt het wel goed met deze dame, was de conclusie. Hoe groot is zijn gelijk!
Dit weekend was het weekend van mijn dochter. Er was een feest, waar wij met onze kinderen voor uitgenodigd waren. Oudste is niet zo van de feesten, en liet het aan zich voorbijgaan. Jongste ging wel , maar vertrok halverwege de avond naar een ander feest ( wat achteraf wat tegenviel). Dochter daarentegen deed zoals ze altijd doet. Ze gaat en maakt er wat van. Ze had een jurkje gekocht. Een simpel zwart jurkje. Al gezien voor Kerst, maar nu met de uitverkoop voor een leuke prijs. Ze was er blij mee. Hier had ze het bij thuiskomst even aan om te showen.
Maar die avond. Trots! Ze ging de dansvloer op, en daar stond ze. Het mooiste meisje van de dansvloer! Eigenlijk het mooiste meisje van het feest. En ze genoot. Ik moest even mijn man aanstoten: zie je dat ? Dat is onze dochter!
Tot 0.45 uur stond ze op de dansvloer. En toch de volgende ochtend vroeg op. Ze zat in de organisatie van de modeshow die op de open dag van haar opleiding gegeven zou worden. Twee van de shows heb ik mogen zien. Waarbij zij de aankondiging deed. Daar stond ze dan . Op het podium in het theater. En ze deed het gewoon! Trots! Ja als een aap! Vandaag begint haar stage. Er staat hier een kaarsje aan. Voor wat hulp en bijstand. Al heb ik alle vertrouwen in haar. Ze was niet eens zo zenuwachtig. Ze gaat ervoor. Ik kan nog heel veel van haar leren. Van die prachtige dochter van ons!
Dit droeg ik naar het feest. Gewoon een fijn bloemetjesjurkje. De jurk die ik via internet besteld had was niet op tijd. Deze heb ik al lang. Uit een tijd dat ik nog wat dunner was. En daar kwam de onzekerheid de hoek om kijken. Had ik geen buik in deze jurk? Is hij niet te kort voor mijn leeftijd?
Moet ik niet snel naar de stad om in de uitverkoop iets nets te halen?

Ik heb het niet gedaan. Ben gewoon zo gegaan. En natuurlijk viel het wel mee. Niemand is perfect. Er waren we meer buikjes en korte jurkjes. Dat was het probleem niet. Het probleem was ik! Mijn manier van denken . Het altijd perfect willen doen en zijn. En dan uit onzekerheid de foute keuzes maken. Zondagochtend in de auto op weg naar dochters school hadden we het erover. Hoe fantastisch ik het vind dat ze daarin niet op mij lijkt. Dat ze bewust haar eigen keuzes maakt en ervoor gaat. Hoe vaak ik pas op de plaats maak omdat ik niet durf, bang ben om af te gaan. Ik zei het al ik kan nog zoveel leren van die dame!
En dus maakte we een lijst.
Van dingen die ik moet/wil gaan doen , die ik mis of gemist heb door mijn perfectionisme. En de eerste afspraak ligt vast: een avondje uit met mijn mooie dochter!
Omdat ik zat op het feest, terwijl mijn vriendinnen en dochter stonden te swingen op de dansvloer. Omdat ik zo bang ben om af te gaan, terwijl ik gewoon ( nog meer) plezier had kunnen hebben. Ik ga swingen mensen! Hoe eng het ook voor me is.

groetjes, Franca.

7 opmerkingen:

 1. Jullie zagen er allebei prachtig uit. Top!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ow, hoe herkenbaar is die onzekerheid.... Goed zeg, die houding van je dochter. Maar jullie zagen er allebei prachtig uit hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtig en herkenbaar verhaal. En wat een prachtige slanke dame in een schattige bloemetjesjurk.
  Lekker swingen jij en trots zijn op jezelf!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zal pas gelukkig en tevreden en een 'goed mens' zijn als... ik 5 kilo lichter ben... ik mijn haar geverfd heb... ik vloeiend Engels spreek... als ik durf te dansen... als .....
  Zo herkenbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jullie hadden allebei een mooie jurk aan!
  Hier nog eentje, beetje onzeker af en toe over hoe ze er uit ziet.....

  Leuk, die afspraak met je dochter!
  Geniet ervan!

  Fijne week!
  Groetjes,
  Lisette

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En zo wordt de leerling de meester. Super dat jullie elkaar zo steunen en in evenwicht brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Onzekerheid,ja,herkenbar.
  Je jurk was toch okay??
  Heerlijk zo'n dochter toch?
  Geniet ervan.
  Groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen