Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

zondag 22 januari 2012

koffie en de onthulling van een geheim

Er zit een klein geheimzinnig deurtje bij ons in de keuken.
Zomaar naast de keukendeur. Een deurtje waar vaak een brief met: niet vergeten! op geplakt zit. Nu hangt er een papier met daarop onze vakantiebestemming voor dit jaar.

Achter het deurtje zit een goed bewaard geheim!
Namelijk: een superluxe espressomachine !
Met een verhaal.
In Januari 2003 gingen mijn ouders in een bejaardenhuis wonen. Mijn moeder nam haar koffiezetapparaat mee en zette ook daar heerlijke koffie als we " op een bakske " kwamen.
Helaas ging haar gezondheid snel achteruit en werd ze erg afhankelijk van hulp van de verzorgsters. Dat betekende dat ze vaak pas om 11.00 uur aan de beurt waren om gewassen een aangekleed te worden, en dat de koffie die ze om 8.00 uur in een thermoskan kregen, echt niet meer te drinken was. En dus kochten we een superluxe espressoappataat voor haar en voor mijn vader. Met een reservoir wat groot genoeg was om een dag koffie te zetten ( wij vulde het elke dag even aan). En wat ze met een arm kon bedienen.
Prima koffie, vaak ook voor ons een steun en troost toen mijn moeder zo ziek werd. In Februari 2004 is mijn moeder overleden. Mijn vader mocht nog een jaar blijven wonen, en verhuisde daarna naar een verpleeghuis.

Bijna een jaar stond het apparaat toen bij ons op zolder, het was zo groot voor het aanrecht en het maakte zo'n verschrikkelijke herrie , doordat de bonen vers gemalen worden ( ik ben degene die daar niet zo goed tegen kan).
Dus bedacht manlief dit kastje.
En sindsdien kan ik iedereen in een paar minuten een heel luxe " bakske koffie" geven. En toch...ben ik zo'n ouderwetse tuttebel. Zet ik meestal mijn koffie in het "gewone" koffiezetapparaat , of zelfs : gewoon opgieten met kokend water.
En toch langzaam, begin ik het gemak in te zien, maar omdat de koffie voor mij toch wat sterk is, maak ik er meestal een cappuccino van.
Met een simpel dingetje: een melk-opklopper!
Even kloppen ( 30 keer officieel, ik maak er 60 van ) 50 seconden in de magnetron. Een paar lepels opgeklopte melk op de koffie ( en meestal nog een extra scheutje melk).
Nog wat ( of voor mij heel veel) cacao erop.
En klaar is de koffie met opgeklopte melk.
De opklopper is voor een paar euro te koop bij Wibra en vast ook bij Blokker en de Hema.
Ooit werkte ik in een gezin waar de vader perfect opgeklopte melk zelf maakte. Gewoon een oud steelpannetje, een klein kloppertje en flink wat spierkracht.
Zo simpel kan het zijn.

En zo hebben jullie behalve hoe ik de opgeklopte melk maak ( speciaal voor Jezebelle) ook nog een geheim kastje ontdekt....
groetjes, Franca.

10 opmerkingen:

 1. dag lieve Franca ,heel erg bedankt voor dit goed uitgelegd cappucinorecept!!! mmm zal dadelijk nog eentje maken dus je neemt géén suiker of is de cacoa gesuikerd? en ja van die lelijke apparaten die veel lawaai maken maar oh zo gemakkelijk zijn of lekkere dingen maken zoals een super de luxe ijsroommachine manlief zijn droom een erg groot zwart gevaarte en een broodbakmachine met twee deeghaken en nog een met één haak en een sapcentrifuge....etc maar ja vers gebakken speltmeelbrood en versroomijs of versgeperst sap mmm en als je dat kent dan wil je niet meer anders wij hadden vers gebakken hamburger broodjes (bunny's) en zelfgemaakte hamburgers met gebakken ui verse mayonaise wat was dat lekker en fijn kneden en bakken en bij de koffie een bladerdeegrijsttaart mmm morgen gewoon weer een stuk peperkoek bij de koffie wel met boter want margarine komt er bij ons niet in!!
  lieve groet vanwege Jezebelle
  en nog een mooie avond

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Jezebelle, Nee geen suiker!
  Bladerdeegrijsttaart? Heb je daar een recept van?
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Franca, wat een mooi verhaal!
  en wat een lief deurtje heeft je
  man gemaakt...
  Fijne zondag nog...
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ja hoor je neemt een rol bladerdeeg uit het koelvak van de super (herta is heerlijk!)in de taartvorm met het bakpapier die eronder zit erbij en met een restje zelfgemaakte rijstpap waaronder één gekluts ei en enkele druppels amdalextract gemengd bestrooid met een weinig kaneel en kardemom en donker bruine suiker in een hete oven en dan lauw warm opeten mmmm géén rijstpap uit blik gebruiken ...echt niet!!brrr maar deze taart was heerlijk en erg vlug op ...dus ie was lekker???
  lieve groet en slaaplekker vanwege Jezebelle

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk, dat kastje! En handig, dat blijkt. Ik kan me voorstellen dat je zo'n knoeperd van een apparaat niet op het aanrecht wilt.
  Ik klop de boerenmelk altijd met een garde in het pannetje terwijl de melk aan de kook komt, inderdaad...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier wordt sterke koffie gezet (gewoon met de hand opgieten) dan melk in een steelpannetje en kloppen maar.
  Dat is echt een verwennerij.

  groetjes jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk, zo'n apparaat verwacht je niet in zo'n kastje!
  Lekker hoor, zo'n kopje koffie van versgemalen bonen en dan lekker zo'n lekker melkschuimlaagje erop! Mmm!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik drink ook geregeld koffie met warme opgeklopte melk MAAR... ik ben vorig jaar ontzettend verwend door manlief. Heb van hem dus een elektrische melkopschuimer gekregen. Dus melk erin, op het knopje drukken en 1 min, later heerlijke melkschuim voor op de koffie....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Franca,

  ik had ook al die mooie opgeklopte melk zien staan en twijfelde nog of ik je zou vragen hoe je die maakte. Haha blij te weten waar ik zo'n opschuimer kan halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En ik maar denken dat je in zo'n opschuimer alleen maar van die "speciale" dure flesjes opschuimmelk kon gebruiken. Zo'n opklopper heb ik ooit eens gratis gekregen dus ik ga het nu ook proberen. Bedankt!!

  BeantwoordenVerwijderen