Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

zondag 9 mei 2010

in de ban van...

Ten eerste : voor alle moeders en voor iedereen die moederd , een hele fijne moederdag!
Hier kreeg ik een verwen ontbijt ( niet op bed, zo lang hield ik het niet uit, krijg je als je gewend bent om om 6 uur op te staan), en leuke cadeautjes.
Lief ingepakt door dochter.
Het lieve boekje.
De fantastische dvd.
En een kookboek met goede inzichten.
Zoals deze plattelandscode.
Maar in de ban ben ik (opnieuw) van Julie en Julia.
Van het leven van de echte Julia, die laat trouwde. Met haar man in Parijs ging wonen, en daar leerde koken. Niet zomaar, maar als een meesterkok. Die doorzet ook als het leven niet meezit, liefheeft en met passie gaat voor alles! Man, vrienden, koken en het leven.
Van Julie, die bijna 30 is, en vind dat ze nu echt iets moet gaan doen. Die besluit om alle ( 524) gerechten uit het lijvige kookboek van Julia in een jaar klaar te gaan maken. En daarin niet alleen een passie voor het koken vind, maar ook voor het leven.

Wat een mensen, en wat een actrices! Merlyn Streep, die Julia zo goed neerzet ( en die tijdens deze rol zeven kilo aankwam en er anderhalf jaar over deed om die weer kwijt te raken).
Amy Adams, die speciaal voor deze rol leerde koken.
Mensen die ervoor gaan. Ik kan er veel van leren. Geneigt als ik ben om te blijven hangen in dromen en denken. Doen moet ik!

En koken wil ik!
Helaas wil ik ook mijn figuur houden. En daarvoor moet ik af en toe weer een pas op de plaats maken.
Maar wat mis ik het! Een heerlijke overschotel. Een lekker dessert. Een flinke taart.
Ze geven voor mij sjeu aan het leven.
Dinsdag, dan mag ik even. Maar dan weer terug in het regiem. Tot alle broeken weer dicht kunnen.
Tot dan is het ook lekker: sallades, goed( maar mager) vlees, heel veel verse groentes en fruit. Niet slecht hoor. Maar wat kan ik me al op vol, calorierijk, genieteten verheugen.

Ergens zie ik zo'n toekomstbeeld. Dat ik loop in ( zeer ruime) schortjurken, zoals die groene die ik maakte.
In bloemetjestofjes, eventueel rib voor de winter ( met vestjes en maillot zoals oudere Franse dames dat dragen). Nooit meer jeans of strakke jurkjes. Elke dag uitgebreid koken ( en eten) en nooit meer aan de lijn denken. Maar of ik dat ooit over mijn hart zal krijgen.....
Denk er dan nog een leuk winkeltje, een pipowagen en een vakantiehuisje en terrasje waar je koffie met zelfgebakken taart kunt gebruiken. Mensen hoe klinkt dat?
Dromen? Of aan beginnen? Of voorzichtig beginnen terwijl ik er nog bij werk? Wie geeft raad?
groetjes, Franca.

4 opmerkingen:

 1. O, wat fijn lijkt me dat voor jou, gewoon zo'n pipowagen, zo'n winkeltje, zo'n broek. Heerlijk!
  Wij mensen in Nederland zitten vaak zo vast aan gewoonten, aan wat 'normaal' is, maar is het allemaal wel zo normaal, zoals wij leven?
  Ik kan je geen raad geven, maar mijn hart zou zeggen: DOEN!!!

  Wat trouwens ook een mooi boek is, ik denk dat het je ook wel aanspreekt, spannend, het gaat over koken enzo: 'Vijf kwarten van de sinaasappel' van Joanne Harris. Zij schreef ook 'Chocolat', dat boek is verfilmd.
  Een echte aanrader, vooral fijn om te lezen met een schortjurk aan en oude pantoffeltjes, met de appeltaart in de oven!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er heel leuk en gezellig uit.
  Ik zou er gewoon mee beginnen en een beetje blijven afwisselen met het soort gerechten. (maar dat doe je volgens mij toch al)
  Die plattelandscode snap ik niet helemaal. Dat lijkt me toch vanzelfsprekend dat je je aan zulke regels houdt als je in de natuur gaat wandelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ben je heerlijk verwend Franca!
  Ik heb de film nog niet gezien, maar dat moet zeker nog eens gebeuren..
  Ik ben ook aan het lijnen (al 10 kilo er af en geen mens die het opvalt...snik, maar ik pas wel weer lekker in mijn zomerkleren). Nu nog een maand of twee en dan ben ik weer de oude. Helaas hou ik ook zo van allerlei calorierijke gerechten, maar ja. Ik zag eens een uitzending van Oprah, die vertelde dat franse dames altijd maar een paar hapjes nemen van iets lekkers...misschien een tip?
  Overigens, waarom ga je gewoon niet langzaam aan beginnen met je dromen tot uitvoering te brengen? Ik doe dat ook, heel langzaam aan. En het voelt goed! Succes er mee Franca!
  Groetjes Mama Lieveheersbeestje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jááá!!! Julie & Julia!!! Oei oei oei... was dat dromen! Of is eigenlijk... Héérlijke film. Om toch zeker direct in de praktijk te gaan brengen? ;o)

  Maar nee.. allergie voor ei, melk... is geen Julie-cooking! :o(

  Weet je wat wij nu wel (na die film) in het leven hebben geroepen? Onze "Culitrip". Eens per week proberen we een nieuw recept uit. Is leuk om te doen hoor! Zo leer je stukje bij beetje een beetje meer dan die standaard aardappel met een groente er naast.
  Oók lekker... Maar verandering van (gezond) spijs...

  Succes enne... keep on dreaming!!

  BeantwoordenVerwijderen