Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

maandag 19 oktober 2009

nu is het genoeg.

Eindelijk mijn nieuwe bespaarkalender.

En het verhaal over energie?
Mijn energie is weer prima op peil. Of het met gezond eten te maken heeft weet ik natuurlijk niet zeker. Wel zeker is dat ik me beter voel dan ik in jaren gedaan heb.

Met de energierekening gaat het minder goed! Natuurlijk droog ik de was zo vaak mogelijk op de lijn.
De temperatuur in huis is echt niet te hoog (op dit ogenblik: 14 graden in de keuken,15 in de huiskamer en zelfs maar 12 in de hal en slaapkamer).
Maar dan wel een rekening van 505 euro per maand!!!! Dat is dan van gas en stroom.

Inmiddels betalen mijn schoonouders hun deel (200 per maand), maar dan blijft er nog een ( in mijn ogen) idioot bedrag over gezien ons zuinige beleid.
We hebben een superzuinige ketel ,letten goed op verbruik (er blijft niets op sluipstroom staan,en we wassen zm. op laag tarief) maar hebben wel een groot, niet geisoleerd huis, wat in de vlakte staat.

Schoonvader en echtgenoot hebben dubbel glas en isoleren altijd als onzin afgedaan. Maar nu is het klaar!
Ik gaan werken i.v.m. die hoge kosten, als ik thuis ben met extra dikke truien lopen om de verwarming niet te hoog te hoeven zetten, en dan nog zo'n rekening.
Spijkers met koppen. Te beginnen met de isolatie van het dak.
We zullen dit varkentje eens gaan wassen!

Over wassen gesproken: Vroeger heb ik jaren de was voor mijn ouders gedaan. Toen mijn vader in het verpleeghuis kwam, heb ik nog jaren de was gedaan, al moest ik (van pa's rekening) wel de hele waskosten betalen, kon niet anders, wegens beleid,zei men dan.
Toen ik weer een jaar aan het werk was, besloot ik de was door het huis te laten doen.
Inmiddels wordt een gedeelte van de was uitbesteed, gevolg: mijn vader moet 150 euro per maand aan waskosten betalen. Vinden jullie dat ook niet erg veel?
Gezien het hele bedrag wat hij nog op zijn rekening krijgt 370 euro is, waar dan nog de zorgverzekering,kleding,persoonlijke verzorging(inclusief kapper en pedicure) vitaminebruistabletten en extraatjes van af moeten.

Of ik ook nog wat gezelligs heb?
Ja hoor!

Dochter is vanmorgen vertrokken voor een weekje Londen (met school). Hartstikke leuk voor haar (altijd weer wat lastig voor deze bezorgde moeder, maar ik gun het haar echt).
Het huis begint weer op orde te komen, na mijn lange werkweek.
Ik heb nog zeker een week vrij.
Er zijn bordjes verboden toegang op de linnenkast en halkast gekomen (in de hoop dat ze nu eindelijk wat netter blijven). En ze zijn nog hartstikke netjes tot nu toe.
Ik heb nog een gezellig uitje met een vriendin te goed.
We hebben net een heerlijk rustig weekend achter de rug.
Het eten voor vandaag staat al klaar (omdat ik zometeen weg moet).
En niet onbelangrijk! Manlief ziet inmiddels het belang van isoleren in!

Er is hoop dat het allemaal goed komt ( en ik het nog mee ga maken dat ik een winter in dit huis doorbreng zonder te vernikkelen, of me blauw moet betalen)!
groetjes, Franca.

8 opmerkingen:

 1. Oh, wat is het koud bij jou! Ja, ik denk wel dat isolatie kan helpen, zeker als je in een groot huis woont (meen ik me te herinneren).
  Wij hebben de vloer geisoleerd door er polystyreenkorrels onder te gooien. Dat scheelt behoorlijk in de kou over de vloer!
  Wat fijn dat je energie weer op peil is!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier nog iemand uit een ongeisoleerd huis (bouwjaar 1963). Geen dubbel glas, hoekwoning, geen muurisolatie, tochtende kieren lang alle deuren en ramen (hebben we inmiddels wel veel aan gedaan natuurlijk), geen geisoleerde houten vloer en geen geisoleerd dak (de zolder hebben we inmiddels wel afgetimmerd, want er waren enkel latten met pannen en de sneeuw en herfstbladeren kwamen er gewoon doorheen..)! Ja , we wonen ook nog aan de rand van de stad, dus de koude wind komt zo over het kanaal en de weilanden naar ons toegewaaid. Maar ja, een huurwoning, dus je gaat niet te veel verbouwen. Al gaan we hier natuurlijk niet meer weg... Mijn ouders hebben de vloer ook laten isoleren en dat scheelde hun veel. Ik heb deze winter voor het eerst een laminaat vloer en ik ben benieuwd hoe het gaat bevallen. Eigenlijk wil ik nog een kleed bij de zithoek, maar tot nu toe gaat het goed...
  Gelukkig ziet je mannetje het nut nu in van isoleren, ik ben benieuwd of het gaat schelen!
  En dat bedrag voor het wassen is inderdaad wel hoog! Maar misschien moet je bedenken dat het ook nog handmatig uitgezocht moet worden, en opgeborgen? Personeel kost heel veel geld...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Franca,
  de bespaarkalender, dat ziet er interessant uit.
  Hier was ik wel overdag, maar probeer zo veel mogelijk aan de lijn te drogen en als het in de droger moet, dan draai ik die na 11uur 's avonds.
  Het is altijd heel naar als je veel moet betalen voor energie. Ik probeer het zo veel mogelijk in de gaten te houden. Ik betaal op dit moment 207 euro voor gas, electra, kabel en water. Of ik bij moet gaan betalen is de vraag, ik hoop het niet ; )

  BeantwoordenVerwijderen
 4. franca,
  ik ben benieuwd naar mijn rekening voor electra en gas. De standen zijn net opgenomen. De kinderen zijn de deur uit. Alle verwarming is aan -Brink luchtverwarming 2008-, de droger gebruik ik veel -gezondheid-, bak al mijn brood zelf. En mijn voorschot is € 150,-
  Isoleren kost geld maar je merkt het wel maandelijks. Een buitenmuur "behangen" met vloerbedekking. Dat zag ik ergens en ik vond het prachtig. Je vloer isoleren aan de onderkant met versleten vloerbedekking scheelt ook veel. Er zijn vast veel meer tips onder je lezers. hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De temperatuur van de slaapkamer blijft zo( of het moet heel hard gaan vriezen dan gaat de verwarming aan). De keuken en huiskamer zijn meestal iets warmer( ik zou wat later toch weggaan, had dus niets aangezet)ongeveer 16 of 16,5 graden.
  In de ochtend gaat de verwarming even aan in de keuken en huiskamer tot iedereen weg is (thermostaat), soms zet ik de verwarming later opnieuw aan, soms wacht ik tot s'middags ( afhankelijk van wat ik aan het doen ben). De verwarming gaat om 4 uur weer aan (thermostaat) op hooguit 18 graden.Om 21.30 gaat de verwarming weer op nachtstand. Hoe gaat dit bij jullie?
  ps. De verwarming staat alleen open in keuken en huiskamer, als het erg koud gaat worden, ook in toileten badkamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. franca,
  Onze semi-bungalow is gebouwd in 1981. Goed geisoleerd, nu al veel HHplus glas. De nachttemperatuur op de thermostaat is 17 gr., als we opstaan gaat hij op 18 en 's avonds 19 graden. Als ik het koud krijg dan zet ik de thermostaat op snijbranden zoals ega het uitdrukt.
  Maar als je luchtverwarmd en je sluit veel uitstroomroosters dan ontregel je het systeem met als gevolg een veel groter energieverbruik.Als ik de slaapkamer en de rest niet zou verwarmen wordt ik prompt weer ziek, mijn longen kunnen de "koudeklap" niet verdragen. Mijn ervaring is ook als de kamer lekker warm is maar de hal en/of de keuken koud dan komt er zo'n koudegolf iedere keer en ga je rillen. Vlgs. de energieleverancier kon ik nog wel 30 euro naar beneden maar ik wilde eerst de rekening afwachten.
  Is dit ongeveer wat je nog wilde weten? Anders mail me maar.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zit mij net te bedenken dat onze wc ook heel erg koud kan zijn...
  Afgelopen winter kwam een zoontje met de mededeling 'het gaat vast sneeuwen mama, er komt weer rook van mijn plas'. Ja, je ziet gewoon je adem en ook in de keuken... Maar weinig verkoudheden hier in huis, dus misschien is het wel gezond..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. franca,,
  de eindafrekening is binnen.
  Voorschot € 150,- per maand.
  Isolatie ed. werken dus wel met mijn "verspilgedrag".
  hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen