Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

vrijdag 7 augustus 2009

studie

Een nieuwe studie ga ik (nog) niet beginnen. Toch heb ik naar aanleiding van het antizoetjes-advies, een goed rondgekeken op Internet, en gelezen in boeken van de bieb en mezelf.
Als eerste las ik ( niet helemaal ) Nourisching Traditions. Niet het Engelse boek maar een pdf. in een verkorte vertaling. Daarna vond ik Gezond lekker eten, van V. de Jong die ik via google books ook grotendeels kon lezen.
Zelf had ik nog : Wat eten we vandaag, uit de tijd dat de kinderen klein waren( goed boek maar iets te idealistisch voor mij).
En tot slot ging manlief voor mij een stapeltje aangevraagde boeken ophalen bij de bieb ( superservice na twee dagen kon alles opgehaald worden).
En zo begon mijn zelfstudie. Lekker buiten ( meestal) in het zonnetje.
En daaruit ontstonden drie vragen nl: Wat is een goede koekenpan? Dit was mijn goeie pan, maar na 6 weken zomervakantie van oudste( en flink wat gebakken eitjes en andere lunchhappen) is dit het resultaat. Volgens mij is het niet zo gezond als de antiaanbaklaag beschadigd is ( ik denk dat er aluminium onder zit).
Mijn braadpannen zijn van gietijzer en emaille, maar ik weet niet of dat werkt om eitjes en pannenkoeken mee te bakken.
Verder gebruik ik weinig pakjes e.d. maar wel boullionblokjes. Die schijnen ook niet zo goed te zijn dus heb ik nu dit gekocht( manlief bracht het mee, als ik weer zelf auto kan rijden ga ik wel eens neuzen bij een reformwinkel). Ik heb het alleen nog gebruikt om risottorijst klaar te maken, die was heerlijk.
De derde vraag is : wat is goed brood? Na de verhalen van Maarten het Hart over donker brood wat gekleurd wordt door gebrande mout, en een enorme lijst toevoegingen ( die zowel in bakkersbrood als supermarktbrood voor schijnen te komen) weet ik het niet goed meer. Een alternatief zou zijn om altijd het brood zelf te bakken. Of dit inpasbaar is met mijn baan is nog maar de vraag.

Conclusie van deze korte studie: Ik eet niet zo slecht.
Nu ik twee keer per dag een kleine portie yoghurt eet ( ter bescherming van mijn maag voor het medicijn tegen gewrichtsontsteking) neem ik geen zoet of zwaar toetje , wat het geheel nog beter maakt.

Meijke van Herwijnen ( die zowel het boek weg met de weegschaal als het weg met de weegschaal superdieet geschreven heeft) vind dat ik per dag ongeveer dit mag eten: 1 glas melk,1 glas vruchtensap, 5 boterhammen met beleg,1 bakje yoghurt, 2 stuks fruit, 100-150 gram groente tussendoor, 3 kleine aardappels, 70 gram vlees of vis, 3 opscheplepels groente, een handje noten.

Yoghurt is nu twee bakjes, brood klopt wel ongeveer( af en toe een sneetje meer als ik trek heb) vlees en groente klopt ook aardig, al kom ik echt niet altijd aan 100 gram groente tussendoor ( misschien toch meer salade eten). Het gekke is dat ik gedeeltelijk zo eet door consuminderkookboeken!
Veel vers ( blijf in de buitense rand van de supermarkt), niet te veel vlees, vrijwel geen kant en klaar gerechten ( of pakjes en potjes), geen luxe kant en klaar toetjes.
Jongens we zitten helemaal goed met ons zuinig eten!

Als luxe vind ik en stukje pure chocola heel lekker ( en dat schijnt ook best goed te zijn) en ik eet vrijwel dagelijks wat nootjes( gewoon omdat ik het lekker vind) volgens de huisarts zou dat de reden kunnen zijn dat mijn H.B. zo hoog was.

Ik ga nog even nadenken over mijn koekenpan en het brood( en in de reformzaak rondneuzen). Als de bieb het heeft : de boekjes van Merijke van Herwijnen vind ik een aanrader. Gewoon gezond eten en niet te moeilijk doen. Bovendien staan in het boek:Het weg met de weegschaal superdieet goede voorbeelden van warme maaltijden, gemaakt zonder kant en klaar spul, simpel en snel klaar. Gisteren aten we Risotto met champions, en prei en gebakken tilapiafilet ( was heerlijk) omdat mijn man verse spinazie meebracht, wil ik vandaag: lasagne met spinazie, roomkaas, tomatensaus en parmezaanse kaas eten.

Maar nu: ga ik koffie drinken met mijn man! Hij is net thuisgekomen en vandaag begint zijn vakantie!
Ik zit nog in de ziektewet, maar heb al afgesproken dat ik maandag gewoon vakantie neem, volgens de huisart gaat het elke dag een stukje beter, en dat kan ook tijdens vakantie. Dan kan ik echt genieten, zonder me schuldig te voelen! Hoe denken jullie over gezond ( en zuinig) eten?
Ik ben er inmiddels heel benieuwd naar!
groetjes, Franca.

6 opmerkingen:

 1. Hoi Franca
  Na m'n vakantie zit ik overal lekker bij te lezen. Bij jou niet zulk leuk nieuws, nog van harte beterschap! Vervelend zeg. Gelukkig gaat het inmiddels al weer wat beter!

  Over je gezond-eten-vraag... leuk om te lezen dat meer mensen zich hier 'druk' over maken. Vanwege allergie kan ik niet alles meer eten, maar eigenlijk is het helemaal geen straf. Het omschakelen was soms wel lastig, maar nu het beter met me gaat en ik meer kan eten blijf ik toch bij de basic-gerechten zonder zakjes en poedertjes. Omdat ik alle etiketten lees ben ik erg bewust van wat er allemaal in eten wordt gepropt, veel produkten laat ik nu zo-wie-zo staan :-) In ieder geval alles met zoetstoffen, want wat je erover hoort is niet altijd zo goed. Jij hebt je hier wat in verdiept, ik zou het wel leuk vinden om er iets meer over te lezen. Heb je een leuke site waar nuttige info op staat?

  Op mijn leeslijstje staat een boekje over eten zonder e-nummers. Ik wil me hier nog wat verder in verdiepen, want dat schijn ook niet zo best te zijn wat onder het mom van e-.. in je eten wordt verwerkt.

  Zeg, ik hoop dat je kunt genieten van deze mooie dagen, Groetjes Jente

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Franca,

  wat leuk dat jij er ook zo mee bezig bent! Ik ook, en dat potje is me bekend, ik gebruik het ook ;-) voor de jus.
  Ik heb er ook eens een blogje aan gewijd: http://zeeuwsemama.blogspot.com/2009/02/eerlijk-over-eten.html
  Ik heb het boek 'Het bloedgroepdieet' een stukje gelezen, en toen werd het nog wat ingewikkelder.
  Ik koop elke week bij de bakker 3 speltbroden, die hij speciaal voor mij bakt (zijn 3.50 p.stuk...) en 2 tarwebroden, verder haal ik elke week een liter melk die van een boerderij komt. Het is allemaal wat duurder, maar wel lekkerder en ik denk ook wel gezonder. Met zoetstoffen vermijd ik consequent, en koken met zakjes doe ik ook niet meer. Er zijn een paar zakjes die wel kunnen, bijv. die voor wraps. Het bevalt ons prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Jente en Zeeuwse mama,
  Wat goed om te zien dat er steeds meer mensen zijn die bewust met eten omgaan!
  Aan Jente: De site: www.smaakversterkers.eu en de site: www.aspertaam.nl zijn erg duidelijk,leuk ( zoals je vroeg) zijn ze helaas niet. Het boekje : wat zit er in uw eten, dat we al een tijdje in huis hebben, zorgde in eerste instantie voor veel onrust en zelfs een wat wanhopig gevoel. De angst dat ik niets meer kon kopen(eten) zonder slechte stoffen erin. Inmiddels eet ik gewoon zo puur mogelijk, en lees goed de etiketten van dingen die ik toch graag gebruik, om een zo goed mogelijke keuze te maken. Je hebt even de neiging om door te slaan, nu vind ik gewoon dat we ons heel bewust moeten zijn van de gevaren en zelf onze verantwoording moeten nemen. Dat betekend niet dat ik niks meer eet waar deze stoffen in zitten, maar wel zo weinig mogelijk!
  De stoffen aspertaam en mononatriumglutamaat (E621)(MSG), worden in het byzonder genoemd, deze probeer ik echt te vermijden.
  Zeeuwse mama, Dank je wel voor je mooie blogje! De site : koken zonder E , vind ik hartstikke goed. Die geeft meteen voorbeelden van producten waar geen E stoffen inzit. Maakt de keuze in de supermarkt ( of natuurvoedingswinkel) een stuk makkelijker. Conclusie : eet zo puur mogelijk( zeker met kleine kinderen) en denk zelf goed na, geloof niet klakkeloos wat de overheid veilig noemt.Maar ook: geniet van je eten en van (goed) koken.
  groetjes, Franca.
  Ps.Dat er in veel (light) frisdranken en kauwgom aspertaam zit kun je verwachten, maar dat het zelfs in vitamines voor kinderen zit vind ik schokkend!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Franca,
  dankjewel dat je mij op je leeslijst hebt gezet !! Jij staat ook op de mijne, ik hoop dat je dat goed vindt ??
  Interessant onderwerp hè, eten !!
  Zelf let ik heel erg op de toevoeging E621 oftewel mononatriumglutamaat, daar kan ik niet zo goed tegen. Ik gebruik helaas wel zoetjes, dus daar zal ik ook beter op gaan letten. Laat eens weten waar je allemaal achter bent gekomen op het gebied van voeding. Ik vind dat razend interessant !!!
  Een heel fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hoi Franca , ik bak al ruim 12j zelf brood in bbm gekocht in de kringloop en bak vooral met speltmeel dat is één van de gezondste wel ook duurste meelsoorten ik meng met witte bloem wel alles van een goede kwaliteit heel lekker en gezond brood en je kunt het ook invriezen!! en voor zoeten ik herhaal STEVIA is super gezond en natuurlijk kan niet heel veel liefs en beterschap vanwege Jezebelle

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Thank you for visiting my blog! I am so jealous you have a claw foot tub!! One day I will have one of my own. :) I like the white ones the best...no color for me. :)

  Hugs...

  Michelle

  BeantwoordenVerwijderen