Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

zaterdag 15 augustus 2009

van bloemen, taart, boeken en een mooie film

Ze is thuis. Onze dochter, het meisje wat 16 jaar geleden zo snel geboren werd, dat ik mijn sokken nog niet uit kon doen. Zodat ik de rest van de dag wat wazig naar haar heb liggen kijken( je denkt toch niet dat ze in haar eigen bedje mocht) en zachtjes tot me door liet dringen, dat ze er al was en dat het een meisje was, en ik dus een dochter had.
Die vervolgens de rustigste baby was die je je maar kon bedenken, die at en sliep en lachte. Die op haar eerste verjaardag eens goed naar haar kruipende broertje en de andere kindjes keek en er vervolgens in hoog tempo achteraan ging ( voor de allereerste keer). Die vrolijk ,lief en prachtig was( en is).
Een paar jaar later waren we even bang dat ze echt niet meer ging ademen, gelukkig was er een huisdokter die net op tijd ter plaatse was! Die lieve ,heerlijke dochter was twaalf dagen naar Ierland, had een geweldige tijd, heeft vrienden voor het leven gemaakt, heel veel lol gehad, heel weinig slaap, veel geleerd, stevig gesport,veel cultuur gesnoven, gedineerd met burgemeesters,kortom de tijd van haar leven gehad!
Fijn dat ze het zo naar haar zin had. Maar heerlijk dat ze thuis is. Over tot de dingen van de dag. Zoals bloemen uit de tuin.
De koekjes in oma's oude trommel en de truffeltaart die precies goed was ( lekker zacht en smeuïg van binnen).
Nieuw leesvoer van de bieb, en nog een boekje wat ik gekocht had bij de V&D. De recepten die ik zag staan trokken me over de streep om het te kopen. Deed me ook een beetje denken aan Julia Child. Die in Frankrijk leerde koken. Inmiddels heb ik via andere blogs over de film Julie en Julia gehoord. Neus even rond op google en je vind wel een voorstukje van de film. Ik vind het geweldig! Die Julia Child was erg groot en had een hele typische stem( ook van haar zijn fimpjes te vinden) . En het stukje film waarin Julia kookt, bergen afwas heeft (hoe herkenbaar) soms heerlijk eten op tafel zet maar ook dingen die eigenlijk niet te eten zijn. Ik ben verkocht! Ik wil naar de bioscoop ( terwijl ik daar al jaren niet meer geweest ben). In tegenstelling tot dochterlief hou ik helemaal niet van : "naar de film gaan". Ik geniet net zo lekker gewoon op de bank, met een dekentje om me heen ( ik vind filmkijken echt iets voor guur, donker weer). Maar zodra deze film uitkomt, ga ik kijken ( en hoop dat de d.v.d. niet lang op zich laat wachten, die wil ik ook).
Het boek blijkt overigens al lang in het nederlands uit te zijn. Toen ik ( bij maar liefst zes verschillende) boekhandels informeerde, bleek niemand het boek in huis te hebben. Ik heb nog even gedacht te wachten tot de filmeditie uitkwam, maar nu ben ik zo nieuwsgierig dat ik een maand wachten te lang vind. Het boek is al ( 2e hands dat dan weer wel) besteld. Jammer dat we op maandag geen post krijgen, op dinsdag wacht ik bij de brievenbus!
En tot slot: het artikeltje uit de Prima , waarvan ik tranen in de ogen kreeg toen ik het las. Een dochter ziet bij het opruimen van haar moeders spullen, prachtige patroontekeningen. Haar moeder die begint te dementeren, kan haar dochter nog vertellen dat ze ooit de opleiding tot patroontekenen aan het volgen was. Dat het van thuis niet mocht, hoe het rook op de avondschool en hoe ze helemaal tijd en omgeving kon vergeten als ze aan het tekenen was. Helaas heeft ze door familieomstandigheden nooit hierin verder kunnen gaan. Ze was eerst erg verdrietig toen ze de tekeningen terugzag.
Dochter heeft met behulp van twee nichtjes, een jurk volgens haar tekening gemaakt. Een van de nichtjes heeft die op een modeshow gedragen . Waar oma de ster van de avond was. En de jurk uit 1935, ook prachtig bleek te zijn in 2008. Natuurlijk dacht ik ook aan mijn moeders verhaal, maar hoe dan ook ik vind het geweldig!

En nu: over tot de dingen van de dag. Zoals de verjaardag van mijn tante ( een van de drie die ik nog heb), die al een stukje in de tachtig is maar nog haar hele huis en tuin zelf doet. Die zo slank en klein is dat je denkt met een breekbaar persoontje te doen te hebben, maar het tegengestelde is waar.
Bergen was, die uit dochters koffer kwamen, en met dit mooie weer lekker zullen drogen, nog een beker yoghurt omdat ik helaas nog niet van de ontstekingen af ben en een nieuw recept heb gekregen. En vooral lekker genieten van deze mooie zomerdag!
groetjes, Franca.

1 opmerking:

  1. Een heel fijn weekend met elkaar gewenst! Het is altijd weer mooi als je bij elkaar bent, toch?
    groetjes Jente

    BeantwoordenVerwijderen