Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

dinsdag 5 juli 2016

zoekende


En dan ben je weer thuis.
Schrijf je een blogje over de vakantie en denk je nog eens goed na.
Komt het stukje in het plaatselijke blaadje, waar jij de aanzet toe gegeven hebt: met dank aan jullie allemaal die me geholpen hebben , door te vertellen hoe het bij jullie geregeld is bij de bieb!
Wetende dat de school in het dorp zo ver achter loopt met het de kwaliteit van het lees onderwijs , hoop ik maar dat het wat ogen zal openen.
De schrijver ( en wij met zijn allen), heeft/hebben in ieder geval ons best gedaan!
 Kochten we niet echt souvenirs in Frankrijk, maar deden wel wat leuke ( echte Franse in onze ogen)  inkopen bij een supermarkt. Zoals zeep.
Een hard glazen quiche vorm ( en nu maar hopen dat deze goed blijft, de onze barsten altijd na verloop van tijd).
Wat thee.
En...tateretaa....Pistachepudding.
Daar zal ik even wat bij vertellen ( want ja, ik ben normaal niet van eten uit pakjes).
Twintig jaar geleden ( zei de oude dame), kon ik manlief echt blij maken als ik pistache pudding maakte van een pakje van John Moir. Na verloop van tijd veranderde hun assortiment en verdween de pistache pudding. Ik ging naar diverse winkels om hun laatste voorraad te kopen, tot alles echt op was.
Gedaan met de pistache pudding voor manlief.
Die dus vorige week in de Franse supermarkt direct zijn oog liet vallen op deze pakjes.
De dag na thuiskomst at manlief pistachepudding! Iets ander mond gevoel, dezelfde smaak was het oordeel. Hij was helemaal blij!
Dit aten de mannen dezelfde dag als hoofdgerecht ( en ja een grotere vorm, die mannen eten nogal veel).
Hadden we de dag van thuiskomst gauw even gekookt ( kip uit de vriezer, wat groenten uit de tuin en een aardappeltje er bij, en een vegaburgertje voor mij), de jongste is niet weg van zomaar een stukje kip. Ergens in vind hij het wel lekker. Dus bedacht manlief dit voor de volgende dag.
Met de overgebleven kip en venkel uit de moestuin, een uitje, een halve paprika ( voor de kleur) en natuurlijk bladerdeeg en ei.
 Voor mezelf maakte ik een groente curry met pompoen,aubergine,linzen en kikkererwten.
Heerlijk!
Nog steeds zoek ik naar lekkere gerechten. Natuurlijk zonder vlees voor mij ( al eet ik wel vis en ben ik dus geen echte vegetariër). En ik lees en leer steeds meer over eten in de overgang.
Het aankomen op deze leeftijd heeft niet alleen met te veel eten te maken ( ook natuurlijk, je hebt nu gewoon veel minder nodig, als je dezelfde hoeveelheden blijft eten kom je ook al aan), maar ook met hormonen.
Je hebt schijnbaar ander eten nodig rond deze tijd.
Soms duizelt het me gewoon. Wat is goed eten? Wat is goed eten voor mij? Kan het gezin hetzelfde eten? Dat zijn tenslotte hardwerkende , jonge ( de zonen) mannen.
Kan ik die wel mijn "voor de overgang geschikte"gerechten voor zetten?
En brood?
Wel of niet?
Ik bedacht wat we in Frankrijk aten.
Wel brood dus, zelfgebakken bruin brood bij het ontbijt ( en dan nog yoghurt met muesli en een gekookt eitje en fruit). Omdat we na het flinke ontbijt 's middags niet zo'n honger hadden , lieten we het bij een lekkere koffie en een broodje ( en dan blijkt later dat het leuke simpele zaakje  op het pleintje in St. Mihiel, precies het bakkertje was met de allerlekkerste macarons uit de streek) . Die macaron kregen we dus ook nog bij de koffie! Eerder at ik er een in Nederland een en ik vond het helemaal niks, deze was echt lekker.
De avondmaaltijd, daar heb ik het al uitgebreid over gehad: vier gangen. Een voorgerecht, het hoofdgerecht, een kaasplankje ( daar was ik wel wat voorzichtig mee, twee of drie kleine stukjes en een stukje stokbrood), en tot slot een zoet toetje.
En weet je wat? Ik was na thuiskomst geen gram aangekomen!
Ze kookten wel met echte producten, weinig suiker, met roomboter of olijfolie en geen toevoegingen. En alles zo veel mogelijk bio.
Nou had ik voor de vakantie bedacht even wat minder brood te gaan eten ( je lees het een en ander op het www), nu kochten we toch maar een lekker broodje.

Verder gingen dochterlief en ik op bezoek bij haar peettante ( die een paar weken geleden een maagverkleining kreeg), en schrokken een beetje dat het bed nog in de huiskamer stond, dat ze zich niet erg goed voelt ( ze is wel al erg veel afgevallen).
Kort voor de vakantie zag ik de zus van mijn beste vriendin, die ( in twee jaar ) totaal 50 kilo afgevallen is met behulp van een diëtiste.
En voor iedereen nu over me heen valt:  http://www.talesfromthecrib.be/2016/05/de-maagverkleining-hoe-is-het-nu/

Hier kun je lezen wat er aan een maagverkleining vooraf kan gaan ( dat je dus echt niet zomaar zo'n beslissing neemt), en wat de gevolgen kunnen zijn, maar ook hoe blij ze er mee is dat ze het gedaan heeft. En helaas ook dat je er niet klaar mee bent, dat je nog steeds weer gewoon flink aan kunt komen.
Ik blijf het heel wat vinden ( misschien ook doordat de peettante van mijn dochter er echt niet zo goed uit zag, en ik me toch wat zorgen over haar maak).

Kortom, ik heb een vraag: wat vinden jullie gezond eten?
Hoe combineren jullie een maaltijd als er een niet vlees eter is en de rest wel vlees eet?
In Frankrijk at iedereen hetzelfde.
Maar moet ik nou de rest geen vlees laten eten, alleen omdat het mij zo tegenstaat?
Eet iemand van jullie anders ( rekening houdend met hormonen) nu ze in de overgang is?
En eet de rest van het gezin dan ook mee?
Ik ben even de kluts kwijt, helpen jullie me die weer te zoeken?


Groetjes van een zoekende,
                                               Franca.