Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

dinsdag 5 juli 2016

zoekende


En dan ben je weer thuis.
Schrijf je een blogje over de vakantie en denk je nog eens goed na.
Komt het stukje in het plaatselijke blaadje, waar jij de aanzet toe gegeven hebt: met dank aan jullie allemaal die me geholpen hebben , door te vertellen hoe het bij jullie geregeld is bij de bieb!
Wetende dat de school in het dorp zo ver achter loopt met het de kwaliteit van het lees onderwijs , hoop ik maar dat het wat ogen zal openen.
De schrijver ( en wij met zijn allen), heeft/hebben in ieder geval ons best gedaan!
 Kochten we niet echt souvenirs in Frankrijk, maar deden wel wat leuke ( echte Franse in onze ogen)  inkopen bij een supermarkt. Zoals zeep.
Een hard glazen quiche vorm ( en nu maar hopen dat deze goed blijft, de onze barsten altijd na verloop van tijd).
Wat thee.
En...tateretaa....Pistachepudding.
Daar zal ik even wat bij vertellen ( want ja, ik ben normaal niet van eten uit pakjes).
Twintig jaar geleden ( zei de oude dame), kon ik manlief echt blij maken als ik pistache pudding maakte van een pakje van John Moir. Na verloop van tijd veranderde hun assortiment en verdween de pistache pudding. Ik ging naar diverse winkels om hun laatste voorraad te kopen, tot alles echt op was.
Gedaan met de pistache pudding voor manlief.
Die dus vorige week in de Franse supermarkt direct zijn oog liet vallen op deze pakjes.
De dag na thuiskomst at manlief pistachepudding! Iets ander mond gevoel, dezelfde smaak was het oordeel. Hij was helemaal blij!
Dit aten de mannen dezelfde dag als hoofdgerecht ( en ja een grotere vorm, die mannen eten nogal veel).
Hadden we de dag van thuiskomst gauw even gekookt ( kip uit de vriezer, wat groenten uit de tuin en een aardappeltje er bij, en een vegaburgertje voor mij), de jongste is niet weg van zomaar een stukje kip. Ergens in vind hij het wel lekker. Dus bedacht manlief dit voor de volgende dag.
Met de overgebleven kip en venkel uit de moestuin, een uitje, een halve paprika ( voor de kleur) en natuurlijk bladerdeeg en ei.
 Voor mezelf maakte ik een groente curry met pompoen,aubergine,linzen en kikkererwten.
Heerlijk!
Nog steeds zoek ik naar lekkere gerechten. Natuurlijk zonder vlees voor mij ( al eet ik wel vis en ben ik dus geen echte vegetariër). En ik lees en leer steeds meer over eten in de overgang.
Het aankomen op deze leeftijd heeft niet alleen met te veel eten te maken ( ook natuurlijk, je hebt nu gewoon veel minder nodig, als je dezelfde hoeveelheden blijft eten kom je ook al aan), maar ook met hormonen.
Je hebt schijnbaar ander eten nodig rond deze tijd.
Soms duizelt het me gewoon. Wat is goed eten? Wat is goed eten voor mij? Kan het gezin hetzelfde eten? Dat zijn tenslotte hardwerkende , jonge ( de zonen) mannen.
Kan ik die wel mijn "voor de overgang geschikte"gerechten voor zetten?
En brood?
Wel of niet?
Ik bedacht wat we in Frankrijk aten.
Wel brood dus, zelfgebakken bruin brood bij het ontbijt ( en dan nog yoghurt met muesli en een gekookt eitje en fruit). Omdat we na het flinke ontbijt 's middags niet zo'n honger hadden , lieten we het bij een lekkere koffie en een broodje ( en dan blijkt later dat het leuke simpele zaakje  op het pleintje in St. Mihiel, precies het bakkertje was met de allerlekkerste macarons uit de streek) . Die macaron kregen we dus ook nog bij de koffie! Eerder at ik er een in Nederland een en ik vond het helemaal niks, deze was echt lekker.
De avondmaaltijd, daar heb ik het al uitgebreid over gehad: vier gangen. Een voorgerecht, het hoofdgerecht, een kaasplankje ( daar was ik wel wat voorzichtig mee, twee of drie kleine stukjes en een stukje stokbrood), en tot slot een zoet toetje.
En weet je wat? Ik was na thuiskomst geen gram aangekomen!
Ze kookten wel met echte producten, weinig suiker, met roomboter of olijfolie en geen toevoegingen. En alles zo veel mogelijk bio.
Nou had ik voor de vakantie bedacht even wat minder brood te gaan eten ( je lees het een en ander op het www), nu kochten we toch maar een lekker broodje.

Verder gingen dochterlief en ik op bezoek bij haar peettante ( die een paar weken geleden een maagverkleining kreeg), en schrokken een beetje dat het bed nog in de huiskamer stond, dat ze zich niet erg goed voelt ( ze is wel al erg veel afgevallen).
Kort voor de vakantie zag ik de zus van mijn beste vriendin, die ( in twee jaar ) totaal 50 kilo afgevallen is met behulp van een diëtiste.
En voor iedereen nu over me heen valt:  http://www.talesfromthecrib.be/2016/05/de-maagverkleining-hoe-is-het-nu/

Hier kun je lezen wat er aan een maagverkleining vooraf kan gaan ( dat je dus echt niet zomaar zo'n beslissing neemt), en wat de gevolgen kunnen zijn, maar ook hoe blij ze er mee is dat ze het gedaan heeft. En helaas ook dat je er niet klaar mee bent, dat je nog steeds weer gewoon flink aan kunt komen.
Ik blijf het heel wat vinden ( misschien ook doordat de peettante van mijn dochter er echt niet zo goed uit zag, en ik me toch wat zorgen over haar maak).

Kortom, ik heb een vraag: wat vinden jullie gezond eten?
Hoe combineren jullie een maaltijd als er een niet vlees eter is en de rest wel vlees eet?
In Frankrijk at iedereen hetzelfde.
Maar moet ik nou de rest geen vlees laten eten, alleen omdat het mij zo tegenstaat?
Eet iemand van jullie anders ( rekening houdend met hormonen) nu ze in de overgang is?
En eet de rest van het gezin dan ook mee?
Ik ben even de kluts kwijt, helpen jullie me die weer te zoeken?


Groetjes van een zoekende,
                                               Franca.



16 opmerkingen:

  1. Nog even iets totaal anders.
    Ik wil niet wachten tot het volgende blogje om dit te laten zien:
    http://www.augeomagazine.nl/nl/magazine/11141/806396/zelfde_intelligentie_toch_een_lager_schooladvies.html

    Je wordt er toch koud van?
    Al jaren bestrijd ik de gegevens die we voor de GGD moeten noteren ( voor de wijk verpleging), omdat ik vind dat het opleidingsniveau van de ouders niet mag meewegen in beslissingen over de kinderen.
    En nu blijkt maar weer dat het toch invloed heeft.
    Verschrikkelijk!

    Ook blijkt dat het soms zelfs de tegenovergestelde werking heeft: dat hoogopgeleide ouders sneller een vecht scheiding hebben, met alle gevolgen van dien voor de kinderen.
    http://www.augeomagazine.nl/nl/magazine/11141/806972/8_tips_-_omgaan_met_een_vechtscheiding.html

    En hier:
    http://www.dekinderombudsman.nl/ul/cms/fck-uploaded/KOM003.2014Kinderombudsmanadviesrapportvechtscheidingen.pdf

    We zijn er nog lang niet.
    Laten we vooral onze ogen en oren goed open houden voor alle!! kinderen, van hoog en laag opgeleide ouders!
    groetjes, Franca.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Franca, over eten... Ik ben bijna 52, mollig en weeg me nooit. Tot een paar weken geleden toen ik weer eens op de weegschaal ging staan en me echt rot schrok. Flink in de 3 cijfers notabene!
    Sinds een paar jaar eet ik zoveel mogelijk vleesloos. Als ik bij iemand eet en die stelt spontaan voor om Chinees of zo te halen, doe ik daar niet moeilijk over, maar thuis maak ik het voor mezelf niet. Ik heb 4 zonen en een dochter en die willen allemaal een stukje vlees. Manlief vindt het niet alle dagen nodig. Als de kinderen thuis eten, eet manlief vlees met ze mee en als we samen zijn, eet hij met mij vleesloos.
    We hebben een moestuin en in het seizoen eten we zoveel mogelijk groente en fruit van eigen tuin. Maar dat gewicht, dat moest dus echt omlaag. Ik ben de calorieëntabel van het voedingscentrum gaan bijhouden en let goed op wat ik eet. Veel verse groente en fruit, weinig suiker en niet altijd maar koolhydraten. Ik zoek het vooral in de afwisseling, dus niet altijd ontbijten met brood maar ook eens afwisselen met kwark en fruit. Spaghetti maken van courgette werkt ook prima. Verder kies ik voor volkorenpasta en zilvervliesrijst. Ik bak ook graag en ben nu aan het experimenteren met ander meel ipv tarweveld, en dadels om te zoeten.
    Momenteel lees ik veel over zuivel. Ik krijg buikpijn van veel zuivel en gebruikte vooral geitenyoghurt en magere kwark. Toch verbeeld ik me dat ik ook daar klachten van krijg. Ik heb van de week iets gekocht obv soja maar lees nu dat dit voor vrouwen in de overgang niet goed is. Daar ben ik dus nog niet helemaal uit.
    Ik ben wel meer gaan bewegen. Man en ik wandelen of fietsen iedere avond en voor kleine afstanden pak ik zelf ook vaker de fiets.
    In 5 weken ben ik 7 kilo afgevallen dus het werpt zeker zijn vruchten af.
    Groet, Ikkelien

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh vreselijk dat aankomen boven deze bepaalde leeftijd. Ik ben in twee jaar tijd ruim 10 kg aangekomen. Niet alleen door de overgang, maar ook doordat ik toen gestopt was met roken. En die 10 kg wil ik er weer afhebben. Maar dat lukt maar niet... echt frustrerend vind ik dat. Wel koolhydraten, geen koolhydraten, wel eiwitten, geen eiwitten. Welk dieet goed is en welk dieet niet, voor mij dan hè, want ik ga echt geen dieten in het algemeen beoordelen...
    Ik ben er nog lang niet uit, maar ik weet wel, elk pondje is door mijn eigen mondje gegaan. Ik heb het zelf gedaan, dus ik zal er zelf hard voor moeten gaan om het weer bij het oude te krijgen. Maar het is beslist niet makkelijk nee....
    Fijne dag,
    liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik begrijp je verwarring over wat gezond is. Het zijn verwarrende tijden wat dat betreft. Heb je echt overgewicht waar je je zorgen om maakt? Die overgang is ook nogal wat voor het lichaam....
    Net als jij let ik op wat ik eet, maak zoveel mogelijk zelf, zonder pakjes en zakjes. Ik koop zoveel mogelijk biologisch, vermijd suikers, eet niet alle dagen vlees, maar als ik het eet wel biologisch. Best goed bezig dus, ik merk het ook aan mijn lijf doordat kleine kwalen verdwijnen (eczeem, vlekkerig gezicht, 's nachts kramp in de benen, overmatig zweten 's nachts, minder pms). Ik volg een beetje de ayurvedische zienswijze op gezondheid, die er van uit gaat dat we verschillende constituties hebben. Dus wat voor de een gezond is, is dat niet perse ook voor de ander. De een heeft een zwaar ontbijt nodig, de ander een licht ontbijt. Die zienswijze voelt goed en werkt goed, maar ik kan ook wel eens het gevoel hebben dat het moeite voor niks is. Er valt over voeding gewoon heel veel te zeggen. Bijvoorbeeld brood en gluten: ons graan wordt op een andere manier verbouwd en verwerkt dan vroeger, waardoor er meer gluten in zitten. Zo beschouwd kan brood niet per definitie fout zijn, alleen de manier waarop we het toepassen is misschien niet zo gezond....
    Je leest al heel veel, dus misschien heb je het boek van Rieneke Dijkinga al gelezen, maar zij schrijft specifiek over voeding en den uitwerking daarvan op hormonen.

    Nou, ik hoop dat je je draai weer een beetje kunt vinden na de vakantie. Ik vind je glazen quiche schaal super! Hopelijk blijft deze langer goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Franca, toevallig om hier over te lezen... Vorige week sprak ik een vriendin. We zijn allebei jong in de overgang gekomen en kregen het daar over. Ook over de gevolgen en inderdaad dat vet op de buik terwijl je verder slank bent, geen taille meer enzo... Ze had een lijstje met allerlei handige, weloverwogen eettips van haar gynaecoloog gekregen! Heel fijn, want ik ben ook aan het zoeken naar 'wat is nou goed eten'. Zal ik je dat overzicht mailen? groetjes Jessica

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Lieve mensen,
    Wat fijn dat jullie al zo snel en lief reageren.
    Mijn overgewicht is niet zo verschrikkelijk ( tussen de tien en vijftien kilo).
    Ik ben al weer een paar kilo kwijt, maar raak gewoon in de war van alles wat ik lees.
    Zo las ik net weer : Koken zonder opvliegers.
    Met goede dingen hoor, maar moet ik nu weer helemaal anders gaan eten?
    Bedankt voor jullie tips tot nu toe!
    En Jessica, ik zou heel graag de weloverwogen eet tips van je vriendin willen ontvangen!

    lieve groetjes, Franca.
    ps doordat ik het over de maagverkleining had, lijkt het misschien of ik dat zou overwegen, dat is ( kijk naar mijn overgewicht) zeker niet de bedoeling.
    Ik lees er gewoon nu meer over door het familielid die net een maagverkleining gehad heeft.

    nogmaals groetjes, Franca.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heel herkenbaar!
    Vooral als je rekening moet houden met een gezin.

    Ik lees al vaker over de positieve effecten, vooral voor de gezondheid, van het periodiek vasten.
    Mme Zsazsa schreef er gisteren ook over, erg interessant!
    Niet om je nog meer in verwarring te brengen maar een frisse andere kijk. ;-)

    http://madamezsazsa.blogspot.nl/2016/07/vasten-met-mme-zsazsa.html

    Groet, Erna

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Franca,

    Zelf ben ik geintrigeerd door Het zuur- base devenwicht, van dr. Eva Maria Kraske. Zij legt ook veel uit over gevolgen van de overgang op je gewicht, je gewrichten eigenlijk je algehele gezondheid en hoe voeding daarbij kan helpen. Met lekker veel praktische tips. En verder ben ik nadruk op beweging gaan leggen. Sinds drie hebben wij twee grote honden en dat zorgt pas echt voor geestelijke balans en een stabiel gewicht. was nooit een hondenmens, maar ik was ineens verkocht en dat is zo gebleven, wordt zelfs alleen maar erger...

    Hartelijke groet,

    Jacqueline

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Devenwicht moet zijn evenwicht....

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hier is het helemaal een bende. Ik eet south beach, zoonlief Paleo en dochter en man eten met zoon en mij mee aangevuld met aardappelen of brood. Ik voel me goed met South Beach doordat je wel kaas en peulvruchten kunt eten en bij Paleo weer niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hier is het helemaal een bende. Ik eet south beach, zoonlief Paleo en dochter en man eten met zoon en mij mee aangevuld met aardappelen of brood. Ik voel me goed met South Beach doordat je wel kaas en peulvruchten kunt eten en bij Paleo weer niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wij eten geen vlees, maar geven de kinderen wel vleeswaren af en toe. Lastig he, al die verschillende wensen.
    Ik ben afgelopen jaar 10 kilo afgevallen, met Weight Watchers. Kan helpen (maar is ook niet alles). Ik moet er nu nog 8. Ik lees hier dus graag de tips.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hier wordt ook vlees gegeten. Mnder als vroeger. verdre kijk ik wat ik heb en liever groente. Zit tegen de overgang aan en hoef niet te lijnen. Ben met 1.74 en 73 kg tevreden. Heb net een baantje en loop dan ook 8 uur. Als ik thuiskom loop ik met manlief nog een halfuur. Hij moet wel wat gewicht kwijt.
    Probeer wel iets te lateen op wat we eten,maar overdrijf niet.
    Vraagje: wat voor sort brood heb je daar? Zo donker,lijkt het wel wat op Waddenbrood.
    Groet, Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik eet geen vlees, wel vis en eieren. Mijn man erg wel graag vlees of vis, mijn kinderen (3) lusten niet alles en dan wil ik ook nog rekening houden met de natuur. Er liggen vaak verschillende stukjes in de pan. Of de kids en ik nemen ei en mijn man iets van vlees, of zij eten wat kip en ik iets vegetarisch. Ik denk dat mijn kinderen 1x per week kip eten en nog 1of 2 x iets van vlees. Dat is ook een makkelijke manier van restjes opmaken: als er nog wat champignons liggen, zijn die voor mij en als er wat gehakt over is, gaat dat naar mijn man.
    Groetjes, Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  16. wat een interessant onderwerp eten en overgang, misschien wil je je wijsheid hier delen ? wil er ook meer over weten!

    fijn weekend

    --josie--

    BeantwoordenVerwijderen