Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

vrijdag 22 november 2013

Alle tijd

Het is tijd.
De hoogste tijd, om mijn trommeltje af te wassen en een tijdje weg te zetten.
Om de prachtige bos bloemen die ik kreeg in een vaas te zetten.
Vanmorgen hing mijn uniform nog even op een stoel. Met het hangmatje van de weegschaal er op ( die gisteren bij de laatste keer wegen nog net even natgeplast was). Er stond tenslotte nog een dag. Een dag waarop ik opgeroepen kon worden, een invalgezin kon krijgen of zelfs nog een dagje wacht.
Toen de bloemen in de vaas stonden, de vaatwasser leeg was, en de wasmachine juist weer vol, toen ik toch een beetje zenuwachtig begon te worden, en heel erg hard hoopte....

Toen ging langzaam het wijzertje van mijn horloge voorbij het punt dat ze me nog konden bellen.
Ik ben vrij!
Dankbaar en vrij.
En waarom ik nu zo blij ben?

Omdat ik deze week op liep tegen de cupjes-koffie-trammelant ( cupjes-koffie schijnt erg duur te zijn, en word dan alleen door de kraamheer en soms de verloskundige gedronken, een keer kon hij er deze week echt niet om heen om mij ook een kopje te geven, de andere dagen nam ik mijn eigen oploskoffie mee).
En tegen de  :" ik slaap normaal tot 12.00 uur uit en nu moet ik steeds uit bed ", ellende ( ja, een baby wil vaak 's nachts eten, vermoeiend, maar toch ook wel heel lief zo'n heerlijk halfslapend lijfje tegen je aan, een humpie dat een lekker warm flesje melk weg klokt .
En de moeite die ik had met " ik wil afvallen, is het normaal dat ik nog niet in mijn eigen kleding pas".

Lieve dame, je bent net bevallen. Van een echt prachtig, gezond kindje,je hebt het goed samen met je vriend.
Laat toch eens wat los, ook al staat er nu af een toe een waterkoker of een flesje op je anders zo smetteloze, glanzende aanrecht.
Ook al past je oude kleding nog niet meteen, of moeten er nog wat kilootjes af. Geniet! Geniet van dat kleine wondertje, ze zijn maar zo kort zoals alleen een vers-geboren kindje kan zijn.
Lieve Mijnheer, laat ook je vrouw eens een flesje maken, zij kan het vast ook perfect. Ga een beetje samen werken, zodat je allebei een stuk nacht kunt slapen.
En nog een keer: jongens Geniet!

We hebben geprobeerd er over te praten, ik heb geprobeerd wat te vertellen, maar ik weet niet zeker of het doorgekomen is.
In ieder geval zijn ze gelukkig met hun kindje, en kunnen ze vandaag lekker tot 12.00 uur in bed blijven ( ze voeden echt wel netjes tussendoor hoor).
En ik kan stoppen met me te ergeren.
En daar merkte ik het aan ( want zulke dingen komen zo vaak voor en dan kan ik er prima mee om gaan).


Kortom: ik was ernstig aan vakantie toe!

Die gaat vandaag in!
Maar liefst drie weken ( een werkweek is tussen twee vrije periodes uit gehaald , omdat ik te veel plus-uren had, door de drukte van de laatste tijd).
 En dus ga ik me storten op lekkere dingen koken ( dit recept staat hier boven, is uit de AH Allerhande van deze maand) zoals:  Gehaktballetjes met tagliatelle,en paprikasaus. Die overigens zo makkelijk te maken waren, dat ik ze gewoon na mijn werkdag kon maken.

Of de : courgette-groene curry-soep van Ellemieke Vermolen:
http://ellemiekevermolen.com/courgette-groene-curry-soep/
Daarna natuurlijk ( als ik weer kokosmelk over heb), de cillisaus van Sonja:
http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=270428

Natuurlijk zeker de winterse runderstoof voor 4.

Ingredi├źnten :
200 gram krieltjes voorgekookt ( ik nam er 500 van de Lidl).
400 gram magere runderlappen ( sucadevlees was in de aanbieding dus nam ik daar zo'n 600 gram van).
4 sjalotjes schoongemaakt.
1 flesje oud bruin bier ( hier stond nog een duveltje, die deed het ook prima).
750 ml bouillon.
30 gram bloem.
50 gram boter.
1 eetlepel tomatenpuree ( als je dan toch een blikje open maakt, gebruik ik liever wat meer, dan dat ik de rest weg moet gooien).
2 laurierbladeren, en 2 kruidnagels ( of drie van elks zoals ik deed.
1 eetlepel grove mosterd ( ietsje meer van de pittige mosterd( die had ik in huis).
125 gram champions( vrijwel het hele bakje).
1 prei in plakjes.
zout,peper of bouillonblokje naar smaak ( lijkt me duidelijk wat ik nam).

Bereiding:
bak de runderlapjes op hoog vuur.
Smeer er tomantenpuree op , even aanbakken en dan in stukjes snijden.
Opnieuw op zetten en ( als het weer warm is ) het bloem er over strooien en het bier toevoegen en onder voortdurend roeren  aan de kook brengen ( let op brand snel aan).
Als het goed kookt en de alcohol is verdampt, de bouillon toevoegen met de kruiden, de uitjes en de mosterd. Deksel op de pan en ( zeker) 1,5 uur laten storen. Op smaak controleren, evt zout, peper of bouillonblokje toevoegen.
Na ( zeker)1,5 uur   de schoongemaakte en gesneden groenten toevoegen en nog ( zeker) 20 minuten verder laten stoven. Als laatste de krieltjes er bij ( heb ik direct met de groente gedaan) en nog 10 minuten doorwarmen.

Hier smulde ze er van!
Al heb ik er eerlijk gezegd heel bewust niet bij verteld dat het eigenlijk om een recept van Sonja Bakker gaat!
Dan had zeker mijn oudste waarschijnlijk niet eens geproefd. Terwijl hij nu smulde, en me vroeg het nog eens te maken!
Soms is wat niet weet wat niet deert slimmer! Twee dagen eten in een keer, makkelijk en als je de stoof tijd niet mee rekent, eigenlijk zo klaar!

Volgende keer de vegetarische pastasaus.
Ik heb tenslotte tijd genoeg.

Tijd om alle aandacht aan mijn ( keihard werkende) man te geven.
Om in het weekend alle tijd voor dochterlief te nemen ( we gaan samen naar een kleine winterfair in de buurt).
Tijd en aandacht voor onze grote zonen die allebei dit jaar hun examen hopen te halen.
Tijd  om Sintinkopen te doen en het huis gezellig te maken voor deze feestmaand.
Tijd om uit te rusten en te genieten, om vrienden te bezoeken en om straks gewoon weer bestand te zijn tegen de dingen die sommige mensen  die net een babietje hebben gekregen nou eenmaal anders doen dan ik dat zou doen ( en die ook gewoon hele prima ouders zijn).
En vooral om heel dankbaar te beseffen hoe goed we het hebben.
 
Geniet lieve mensen!

            groetjes, Franca.