Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

donderdag 17 juni 2010

Feestje en een boek om weg te geven

Even nagenieten.
De Banoffee taart die ik maakte, in de hoop dat dochterlief zou slagen.
Ze slaagde niet alleen, ze kreeg ook een prachtige taart !
En zo hadden we een mooie (en lekkere) zomeravond in de tuin. Niet iedereen kon meteen komen, dus doen we het vanavond nog eens stilletjes over.
Omdat wij feest hebben, ook een cadeautje voor jullie.

Het boek Low cost living.
Engelstalig, makkelijk te lezen, met een leuke benadering van het consuminderen. Geen goedkope rommel kopen, maar bewust en eenvoudig leven. Over eten, koken, een eigen moestuin en ook hoe zelf je brood te bakken, boter, kaas en yoghurt te maken,chutney en jam,bier,wijn en cider,zelfs hoe je bijen kunt houden.
En dat alles niet op een enorm landgoed, maar gewoon in een gemiddelde maat huis en tuin.
Een heerlijk boekje om al dromend mee in de tuin te zitten. En langzaam wat van die dromen waar te gaan maken!

Te winnen voor een van jullie. Dit keer geen verloting, maar een andere aanpak: Wat is consuminderen voor jou? Hoe pak je het aan? En wat is je belangrijkste doel? Wie hierover het leukste schrijft , krijgt het boekje!

Intussen zijn we hier hard aan het werk. De voortuin was al jaren het stiefkindje hier. Er staan wat grote struiken, en veel planten zijn in de door elkaar gegroeid. Voor ik weer onder contract werkte, hield ik het goed bij, de laatste tijd bleef het bij wat schoffelwerk. Toen de kinderen klein waren kon ik uit de voortuin de mooiste boeketten maken, nu staan er nog maar weinig bloemen in.
Vandaar onze rigoureuze aanpak : acht (te) grote stuiken eruit. Flink wat (nu nog piepkleine) vaste planten erin. In de hoop dat we volgend jaar zelf weer een bloemen uit eigen (voor)tuin hebben.
De eerste struik is er (met behulp van oudste) uit. Nog zeven te gaan!

groetjes, Franca.

12 opmerkingen:

 1. Hoi Franca,

  Via de blog van Teunie zat ik wat door te klikken en toen kwam ik op jouw site. Ik heb nog niet veel gelezen maar je keukenraam en je blog zien er zó gezellig uit dat ik je heb toegevoegd aan mijn lijstje met links. Vind je dat goed?

  Groeten,
  Antje Spijker

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jij beschrijft je voortuin en zo is precies de mijne.
  Binnenkort gaan er grote planten uit en nieuwe in ook is het een war boel van planten.
  Gek is dat toch dat de voortuin je visiteplaatje zo een stiefkindje is.
  Wij gaan er ook aan werken hoor!
  Succes ermee!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat ziet er allemaal heel erg lekker uit op de tafel. Yammie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoera!!! Van harte gefeliciteerd van álle lieveheersbeestjes!
  Wat heerlijk, nu lekker genieten van de zomer hoor, gewoon even lekker lezen en luieren...
  Dat boek ziet er leuk uit hoor, klinkt ook interressant.
  Groetjes uit het huishouden van jan steen waar ik op de knietjes zit te computeren...tjsa..
  Mama lieveheersbeestje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Franca! Allereerst natuurlijk gefeliciteerd met je dochter, wat weer een prestatie!
  En ik las in je andere blogje over de verloting van dit boek. Tja, wat kan ik eigenlijk vertellen over consuminderen? Misschien dat ik al héél lang op de drempel sta? Dat ik wel al probeer heel zuinig boodschappen te doen sinds ik thuisblijfmoeder geworden ben? Dat dat dus een beetje noodzaak was, maar ook een soort sport? Dat ik ook probeer met hele kleine beetjes het milieu te sparen? Afval scheiden doe ik al héél lang (een vriendin zat me eens lachend aan te kijken en zei: je gaat nu toch niet echt dat theedoosje uitvouwen en bij het oud papier gooien hè? Ja, wat dacht jij dan, tuurlijk doe ik dat!), maar dat het ook veel beter en meer kan? Dat ik helemaal gek geworden ben op de kringloop, zeker als het gaat om spullen voor in huis? Maar dat ik toch nog steeds heel veel moeite heb om dat gat in m'n hand te dichten? Ik vind zoveel leuk, en ik al koop ik meestal niet zoveel, soms laat ik mezelf helemaal gaan en kan er dan ook zo van genieten!
  Ik blijf maar op die drempel staan, soms met één voet er over, en dan toch weer terugtrekken. Misschien kan dit boekje me verder over die drempel helpen. Ik leen wel al veel van dit soort boeken en tijdschriften bij de bieb, maar deze ken ik nog niet. Ik zal eerlijk zeggen dat ik nooit helemaal back to basics zal gaan, ben soms toch wel gemakzuchtig, maar ik wil wel genieten van de kleine dingen in het leven, en dat wil ik ook doorgeven aan m'n kinderen.
  Pfftt... het is een lang verhaal geworden, maar ik hoop dat je de essentie begrijpt!
  Nog een hele fijne zondag!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Las net in je nieuwste blog over dit blogje: ik had het simpelweg gemist! Maar omdat ik wel intresse in dat erg leuk boekje heb, hier een poging vanaf mijn kant:

  Wat is consuminderen voor jou?
  Consuminderen voor ons is per week minder inkopen. Op gebeied van boodschappen, cosmetica, kleding, speelgoed, noem maar op. Op alles eigenlijk.

  Hoe pak je het aan?
  Per maand een budget in de knip en er maar mee moeten doen.
  In het begin kom je nog wat te kort, maar na een tijdje hou je (gelukkig) steeds vaker wat geld over en blijkt dat je eigenlijk best met nóg minder kan doen.

  En wat is je belangrijkste doel?
  Ons doel is een doel uit velen. Al zijn we er van overtuigd dat het ene het andere helpt.
  Wij denken met consuminderen niet alleen aan onze knip (wat kun je met véél meer minder dan je in eerste instantie voor ogen hebt), maar ook aan het milieu (wat gooien we allemaal wel niet weg en wat spuiten we (met bijvoorbeeld deo en haarlak) allemaal wel niet klakkeloos de lucht in), we denken hiermee ook aan de toekomst (hoe verzieken we zo min mogelijk onze eigen leefomgeving en die van onze kinderen), maar ook het opvoeden van onze knul valt bij ons onder het waarom van consuminderen. Door hem niet altijd maar alles te geven wat hij verlangt, door aan te geven waarom dit niet kan en door hem wegwijs te maken binnen de kringloopwereld, hopen we hem hiermee een goede basis te geven voor zijn toekomst.

  Zo iets? ;o)

  Mooie week Franca!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Franca,

  Ik ben begonnen met comsuminderen uit noodzaak. Maar gaandeweg begon ik er steeds meer lol in te krijgen. Wat ik zelf de grootste verandering vind is dat het me veel bewuster heeft gemaakt van niet alleen minder consumeren, maar ook bijvoorbeeld het belang van gezonde voeding en de gevolgen voor het milieu van onze koopdrang. Ik ben gek op Kringloop en vlooienmarktkoopjes en soms vind ik zelfs bij het grofvuil mooie spullen die opgeknapt kunnen worden.
  Ik hoop met onze levensstijl ook andere mensen te inspireren, al is het maar met kleine dingen.
  Nou, dit was in het kort mijn 'verhaal' ik ga nu boodschappen doen (met boodschappenlijstje uiteraard ;) ) en post dan gelijk nog een bonnetje van een geldterugactie.
  Overigens is het belangrijkste van deze manier van leven voor mij de vrijheid die het je geeft!

  groetjes,
  Lilian
  (ik heb je blog aan mijn links toegevoegd)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Consuminderen..
  Bij ons uit noodzaak geboren , maar nu heel erg ons eigen ding .Consuminderen op dagelijkse dingen,boodschappen ,maar ook zeker consuminderen wat betreft het milieu en de natuur.
  De kunst om voor minder toch volledig en gezond te leven en eten (gezin van 6).
  Boodschappen doen met een basislijstje dat altijd klaar hangt om speciale dingen op te schrijven , zelf brood bakken , groenten en kruiden uit onze eigen achtertuin en ook jawel uit de voortuin.
  Fruitplanten (oa diverse aardbeisoorten) ipv sierbloemen.
  Ons eerste doel was onze schuld (ontstaan door het instorten van ons schapenfokbedrijf na het uitbreken van BlueTongue) wegwerken , maar nu uit volle overtuiging een rijker gevoel te hebben ...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. en ik vergeet de net in de tuin geplukte bloemen met daartussen citroenmelisse ..veel mooier en waardevoller als een gekocht boeket ...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. consuminderen is lol. De kinderen zijn het huis uit en zelfstandig.
  We zijn nu creatief (wat hebben we minimaal nodig, waar kunnen we zonder, wat is voor de lol) aan het bezuinigen en sparen.
  Zodat als we genoeg hebben mijn man kan stoppen met werken.
  We noemen het ook pre-rentenieren wat we nu doen. Hij werkt wel, maar de rest van de tijd is vrij :)
  Groetjes
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kwam bij je via mijn oude blog (bijna rijk en beroemd).
  Wat is consuminderen voor mij? Nou voor mij is het dankbaar zijn voor alle mogelijkheden meer te genieten met minder geld. Uit pure noodzaak geboren. Nu ruim twee jaar verder is de noodzaak er nog, maar het gevoel erover heel anders. Rijker, rustiger van binnen. We weten dat we op de goede weg zijn, heel veel geleerd hebben en straks de mogelijkheid hebben om het bedrag wat we nu aflossen per maand te gebruiken om te sparen.

  Hoe pak ik het aan? Het leven versimpelen. Door te kijken wat belangrijk is. Daar een uitgavenplan voor vast te stellen. Op de dingen die niet belangrijk zijn zoveel mogelijk besparen. En de zaken die simpeler kunnen simpeler maken. (Dat klinkt simpel he?)

  Belangrijkste doel. Passief inkomen opbouwen. Dat klinkt wellicht raar met nog zo een grote schuld. Maar we weten dat het mogelijk is. Doordat we van zo weinig geld rond komen, weten we dat dat in de toekomst ook kan. Nu zijn we aan het werk om verschillende bronnen van inkomen te realiseren. En dat voelt goed. Dan hoeven we alleen nog maar te werken omdat we dat graag willen en niet meer omdat het moet. Zodat we voor de generatie die komen gaat (onze dochter) een andere tendens kunnen neerzetten. Een toekomst waarin mensen doen wat ze graag willen doen en waar ze goed in zijn. Zonder dat ze na hoeven te denken over moeten werken voor het geld. Ze leren dat geld voor ze kan werken...

  Gefeliciteerd met je dochter trouwens :)

  BeantwoordenVerwijderen