Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

maandag 1 februari 2010

duurzame energie

Daar zit mijn man. In de kou,stof en rotzooi. Jongens wat een karwei is zo'n verbouwing. Hij gaat ook niet voor de gemakkelijkste weg. Ten eerste zijn er flinke fouten gemaakt bij de vorige verbouwing ( opa deed zijn best, maar een boer is geen bouwvakker, en hij wilde niks vragen). Dat moet eerst in orde gemaakt worden. En verder wil mijn man graag zo milieubewust mogelijk werken.
Hij gaat isolatiemateriaal,hout en wat er nog meer mogelijk is hergebruiken.En extra isoleren. We hebben een oud bad gekocht op marktplaats ( voor 100 euro, al jaren geleden) wat we gaan gebruiken. En ongeveer een jaar geleden vonden we ook ( zelfs in onze eigen woonplaats) via marktplaats een oude Engelse wastafel.
Toilet en urinoir worden nieuw gekocht. Dan verbruiken ze ook minder water.
Maar het meeste werk (en geld )gaat in de drie systemen die je in de badkamer niet ziet straks, maar die wel heel belangrijk zijn. Zoals: de zonnecollectoren t.b.v. warmwater en ondersteuning van de verwarming. De terugwinning van de warmte van het douchewater. En het gebruik van regenwater om het toilet en urinoir door te spoelen.
Hij is goed bezig, die man van mij ( en ik ben apetrots).
Zo goed bezig, dat de buurman een kop koffie kwam drinken en informeren over de diverse mogelijkheden van duurzame energie. Supertrots ben ik op mijn man. Hij heeft zo goed uitgezocht wat rendabel en natuurlijk goed voor het milieu is. De buurman ( een zeer gestudeerd man) kon er nog veel van leren. Leuk trouwens om nog iemand tegen te komen die ook voor duurzame energie gaat, en niet eens voor de zuinigheid. Dat heeft hij echt niet nodig, hij wil gewoon een zo klein mogelijke voetstap. Petje af, buurman!
Omdat manlief aan de verwarming bezig is, moest die uit. Met als gevolg, dat ik met jas aan moest werken boven. En dan is het heerlijk bijkomen bij de gaskachel in de huiskamer.
Dat vonden jongste en dochterlief ook.
Opgestaan is plaats vergaan. En ja hij is hartstikke vies geworden op zijn stageadres, maar we hebben ook nog even geen warm water. Dat wordt wassen in een teiltje, of wachten tot alles weer aan kan!

De verbouwing neemt ons even zo in beslag, dat ik bijna vergeet dat we naar de open dagen van verschillende scholen zijn geweest. Dochterlief is op zoek naar een creatieve opleiding. Leuk! Ik zou bij sommige scholen zelf weer graag willen starten. Ze heeft inmiddels op twee scholen ingeschreven, nou maar hopen!

En verder: vind ik dat ik vandaag zo hard gewerkt heb dat ik morgen op pad mag. Misschien bij mijn beste vriendin op de koffie, of even naar de kringloopwinkel, in ieder geval even lekker eruit.
En nu naar de thee, die dochterlief net voor me gezet heeft(ook lekker warm).
groetjes, Franca.

2 opmerkingen:

  1. Leuk om te lezen hoe jullie al die duurzame dingen gaan toepassen. Mooi dat je man hierover z'n kennis kon delen en dat iemand anders nu ook weer enthousiaster is geworden.

    Mochten wij de badkamer gaan aanpakken, dan willen wij ws. ook zo'n warmteterugwin systeem, het klinkt erg aantrekkelijk.

    Nou, veel succes met 'kamperen' in je eigen huis ;-) Straks is alles weer prachtig! Groetjes Jessica

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Brrrr... koud hoor, met deze dagen zonder kachel moeten doen! Maar wat goed dat jullie op zo'n manier bezig zijn met de verbouwing! Zou willen dat wij dit in de toekomst ook kunnen gaan doen. Wie weet als er steeds meer mensen zo gaan denken. Zou dat niet voortreffelijk zijn? ;o)

    BeantwoordenVerwijderen