Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

vrijdag 15 mei 2015

van oude groenten en niet te moeilijk doen

Dit is een restje, gegeten op de volgende dag als lunch.
Niet slecht toch?
Ik probeer het : niet perse elke dag een geweldige maaltijd op tafel te zetten.
Gezien ik het braafste meisje van de klas ben ( nog steeds) valt dat niet mee.
Dit is een poging: "goddelijke" vegaburgers van de site: stofzuigzen.
Nou vind ik goddelijk niet zo'n fijne term als het over een vegaburger gaan, maar lekker zijn ze!
De bedoeling is dat je twee vegaburgers plus een gebakken eitje op een volkorenbroodje legt . Ik kan je vertellen dat is een flinke hap!
Geen mooie foto. En toch plaats ik ze, want ik wil toch wat minder: het braafste meisje zijn ( perfectionisme is me geheel niet vreemd) en genoegen nemen met oké foto's.
Dus: dit is onze puinhoop-tafel !
En een wat onscherpe foto.
En tot slot de broodjes die dochterlief bakte ( uit de allerhande van Pasen, ze deed dat eerder ook al op haar kamer in Rotterdam).
Om ze daarna heel  idyllisch op haar balkonnetje ( met een biertje en knoflookolie) te verorberen. 

Ik kan nog zoveel van mijn dochter leren!
Om niet zo moeilijk te doen.
Om ( nog meer) te genieten van kleine dingen.
Om een maaltijd ook als maaltijd te zien, al is die simpel.
Om nog veel zuiniger te leven!

Ik heb dan wel geen super maaltijd klaargemaakt, maar iedereen vond het erg lekker en gezellig en niemand had die avond nog lekkere trek ( wel een flink volle buik).

En verder:
Zocht ik de site van Emily-jane op : Leven zonder afval.
Las over haar boek ( wat op 20 Mei uit komt), met de gelijknamige titel (Leven zonder afval dus), en neusde met plezier rond op haar site ( heel veel goede tips).

Om vervolgens op de site :The good family terecht te komen.
Waar een pagina is met heel veel foto's van gezinnen, als je op een foto klikt, lees je het desbetreffende verhaal.
Elk gezin doet iets ( en sommige heel veel) wat goed is voor het milieu).
Een van die gezinnen maakte vegaburger van "oude groenten", wat me aanzetten tot meer kliekjeseten.

Zo zag ik in de winkel het (leuke)  boekje: koken met restjes is leuk!
Maar het allerleukste: http://www.kliekipedia.nl/ , waar je zelf de ingrediënten die je nog heb liggen in kunt voeren, en zo een passend recept kunt vinden.

Tot slot nog wat andere zuinigheid, hergebruik van kleding.
T-shirts die wel leuk zijn van motief, maar die ik toch niet droeg, werden door dochterlief verwerkt tot sjaaltjes.
Randje er af.
In repen geknipt.
Apart naadje.
Fijn sjaaltje.
Hemdje.
Knippen ( met extra inzetstukje, zodat het sjaaltje net iets langer kon worden).
En zie daar: mijn absolute lievelingssjaal ( die ik al een paar dagen draag, bij verschillende kledingstukken). Zo fijn ,zacht en vrolijk!

En al schrijvende kom ik tot de conclusie dat de oproeptijd voorbij is.
Niet werken vandaag!
Dat betekend naar de bieb ( er ligt een fijn boek voor me klaar), en een nieuw vega recept klaar maken!
Volgende keer zal ik het eens hebben over wat geen ( of bijna geen) vlees eten het afgelopen jaar met me gedaan heeft.
Voor nu genoeg gekletst!

Fijne dag!

groetjes, Franca.



5 opmerkingen:

Franca zei

Ik vergeet nog een tip!
Hoezo 50 kilo op facebook.
Heel veel lekkere recepten en leuke tips.
groetjes, Franca.

Mirjam zei

Ik lees: Lekker, en Gezellig, en flink volle buik, en geen lekkere trek meer... Dan is het toch een fantastische maaltijd geworden denk ik zo. Helemaal geslaagd. Het hoeft toch niet altijd culinair te zijn om goed eten te hebben...? Vind ik niet hoor...
En zo'n rommelige tafel is vaak gezelligste...
Leuk die sjaaltjes, zo worden je oude shirts toch nog lekker gedragen, maar dan op een andere manier. Toppunt van recyclen...
Ik wens je een heel fijne avond en een heel mooi weekend,
Liefs,
Mirjam

Rubato zei

hallo,
wat een mooi verhaal weer en inspirerend.
Ook ik probeer steeds minder vlees te eten.
Soms is het moeilijk om een recept te vinden omdat ik zo vast zit aan ht vertrouwde.
Gisteren is het weer prima gelukt.

Groetjes.

Anoniem zei

Wat een mooie sjaaltjes, vooral die laatste!

Franca zei

Mirjam: omdat mijn dochter bijna altijd in het weekend thuis is( en ik haar dan een echte maaltijd aan kan bieden i.p.v. studentenvoer), kook ik echt zeven dagen in de week.
Soms leg ik de lat erg hoog.
Nu moet ik leren dat een eenvoudige ( en toch voedzame) maaltijd ook goed genoeg is.
Soms valt het kwartje, met deze maaltijd bijvoorbeeld!
Rubato: dat gaat steeds makkelijker.
Ik gruw inmiddels van vlees, terwijl ik eerst gewoon een paar dagen per week geen vlees at.
Je gaat andere smaken meer waarderen ( en ik voel me ook nog veel beter).
Anoniem: ja, door het stofje voelt het ook heel fijn!
Dit sjaaltje draag ik tot nu toe het meest.
groetjes, Franca.