Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

vrijdag 23 december 2022

kerstvoorbereidingen en een leuk boek voor jonge ouders


 Wat als jij aan het werk bent en je man is vrij?

Dan maakt hij deze heerlijke ovenschotel voor twee.

Uit dit boekje.

En het recept.


 Had ik net besloten om theedoeken te gebruiken, vind ik roze damast servetten voor 25 cent per stuk!


Manlief had vrij tegen de kerstdagen, ik werkte nog vijf dagen.

In een echt zo'n leuk gezinnetje.

1e kindje, een moeder die een natuurlijk talent voor babyverzorging had ( en voor borstvoeding, baby op dag vijf boven geboortegewicht), en papa die zo graag alles goed wilde doen en daar ( ook tegenover zijn ouders ) erg onzeker over was.

In nam het boek : Het grote opgroei boek ( baby's)  voor hem mee.

 

En hoe leuk!

Zoveel dingen die ik vertelde waar hij onzeker over bleef, werden door het lezen in dit ( leuke en heel eenvoudige) boek realistisch.

Overigens een aanrader als cadeau voor iemand kent die zwanger is , vol goede en realistische tips voor o.a. de kraamtijd.

Een man van de wetenschap, die nu door een simpele tekst in het boek: "serveer koffie en thee, je slaapkamer is geen kroeg", inzicht kreeg dat alleen koffie en beschuit voldoende is en je dan niet ongastvrij bent.

Dat niet iedereen de baby vast hoeft te houden ,maar dat oma's hier wel heel gelukkig van worden ( en die een streepje voor hebben, zeker als ze straks op gaan passen), was dan weer een aanvulling die ik maakte.....

Tenslotte is er een dorp nodig om een kind groot te brengen, is rust belangrijk en de kans om eerst met de ouders een band op te bouwen ( wat hier door veel huid op huid met beide ouders prima voor elkaar kwam), is vasthouden door iedereen niet alleen een gezondheidsrisico nu er zoveel virussen ronddwarrelen, maar ook wel erg veel onrust voor de baby.

Maar even heel voorzichtig door de oma ( die natuurlijk eerst haar handen wast)...dat is een ander verhaal en het begin van een mooie band.

Ze waren een geweldig team samen deze jonge papa en mama, hoe heerlijk om hier te mogen kramen!

 

En nu ben ik vrij, één dag voor kerst.

Ik had al wel wat dingen gedaan, zo stond de boom al en heb ik op mijn laatste vrije dag voor dit kraambed niet alleen een Dickens markt bezocht ( voor het eerst en het was super leuk), maar ook nog twee simpele kerststukjes en een kerstkrans voor op de voordeur gemaakt.

Het een en ander op een rijtje, te beginnen bij de boom, heerlijk vol met allerlei oude kerstballen, en zelfgemaakte ( vorig jaar had ik rond deze tijd vrij) kerstdecoraties.

Kerststukje voor op de grote tafel.


 

Kreeg ik "hulp" van Karel.


Een dienblad ( waar de herfstdecoratie op stond) met met kerstspulletjes.

De ene hoek van de schouw...

De andere...

En in het midden.

Niks prachtig in balans, gewoon dingen die ik leuk vind ergens neer gezet.

Ik zie in tijdschriften de mooiste dingen voorbijkomen, maar dit zijn gewoon de dingen waar ik van geniet, nieuw gevonden of al jaren in gebruik.

Zo staat dit op het kleine tafeltje.

Niks bijzonders, maar met een lief klein houtsnijwerkje ( voor 1 euro gevonden in de kringloopwinkel) en een prachtig kanten zakdoek die ik ooit van mijn moeder kreeg.


 

Als je thuis komt van je werk en er staat een verrassing bij de deur...


Ik had natuurlijk eerst een foto moeten maken ( voor het uitpakken en zeker voor ik aan de heerlijk chocola begonnen was), waar je nog net een klein stukje van ziet bij mijn pink...


Ik kreeg dit lieve kerstpakketje van mede vrijwilligers van de boekenmarkt.

Gemaakt van een oude plaat, een mooie bloem van theezakjes en alles fair trade, waarschijnlijk van de wereldwinkel, want van daar uit is de boekenmarkt ooit ontstaan.

Wat lief!

Wat leuk dat mensen zoveel werk van zoiets maken om mensen te verrassen!

Het drukke , gezellige kinderhoekje krijgt dit jaar ook een plaatsje, met in het koffertje natuurlijk de Nijntje ( Dik Bruna) kerstfiguurtjes, om fijn mee te spelen.


Dit staat er op het zwarte kastje in de keuken.


Waar manlief gisteren dit op tafel zette: een witlofschotel voor dochter ( die overdag appte of ze aan mocht schuiven) manlief en mijzelf.

Wat heerlijk om na je werkdag zo aan te mogen schuiven.

En nu?

Nu ga ik eens kijken wat we gaan koken, stoofpeertjes opzetten en komt dochter zo dadelijk en gaan we genieten van een heerlijk dagje rommelen.

Waarschijnlijk zal dochterlief alvast de tafel dekken, heeft manlief nog een enorm kluskarwei ( daarover later), en zal ik toch maar het een en ander voorbereiden voor ons gezamenlijke etentje morgen op 1e kerstdag.

Ik de hoop dat we iedereen samen, gezond aan tafel mogen hebben.

Dan mag je je gelukkig prijzen!

Fijne kerstdagen!

groetjes, Franca.

 










2 opmerkingen:

  1. Franca, wat een gezellig kerstblog. Wens je fijne dagen! En die servetten zijn geweldig, kleuren prachtig bij je verzamelde servies, lijkt me.

    BeantwoordenVerwijderen