Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

donderdag 13 januari 2022

niet voor mensen die niet van koken of bakken houden....of van lange uitleg er erover......


 Het ziet er wat raar uit....maar dit is ook een raar deegje.

Het is een recept van YouTube van Qiong Cooking.

I never waste ripe bananas...https://www.youtube.com/watch?v=-O3cBHUxKik

Onder het filmpje staan de ingrediënten. 

Na het bakken ( en proeven), vond ik het beter om ze nog even in de oven ( die wel uit stond) terug te zetten.

En daarna...waren de schalen zo leeg!

Niet zo mooi als in het filmpje , misschien toch iets meer van dit soort gist gebruiken, ik gebruikte naar recept en in het zakje zat 3 gram meer.... , maar wel lekker.


Ik zocht ook een banoffee taart zonder dat er blikjes gecondenseerde melk gekookt moesten worden.

Dit omdat ik een vriendin ( die van de lunch in de camper) het recept voor het limoentaartje had gegeven en ze daarna bekende al een blikje gecondenseerde melk in huis te hebben voor de banoffee taart, maar het gewoon niet aan durfde.

Eerst vond ik het filmpje van Atomic Shrimp .


Ik schreef het recept helemaal uit ( hij had geen recept of ingrediënten onder het filmpje staan) en besloot toen om bij het boodschappen doen een potje Bebogeen caramelpasta van de Ruijter te kopen.

Omdat me te binnen schoot dat mijn moeder dit vroeger op de boterham at ( ik niet vond het te zoet) en dat het vast hier voor gebruikt kon worden, i.p.v. het potje wat hij gebruikt.


Helaas pas na het uitschrijven van het recept bedacht ik dat er misschien al een recept online stond met  de bebogeen caramelpasta....en dat was er gewoon!

Dus veel werk voor niks, nou ja niet helemaal, omdat ik net als Atomic Shrimp wel een klontje roomboter door de caramelpasta mengde ( niet zoveel als hij, niet gewogen, misschien iets van 20 gram), om de smaak wat te verzachten.

Het banoffee recept , met de bebogeen caramelpasta, vond ik hier: 

https://samenbourgondisch.com/2017/01/30/banoffee-taart-de-taart-die-nooit-mislukt/
 

Maar volgde het niet helemaal precies op.


 Hier maak ik dus de caramelsaus warm met het klontje boter.

Maar ik startte met de rest van het pakje digestive koekjes ( ik had al een limoentaartje gemaakt), aangevuld met speculaasjes ( die had ik pas in de koektrommel gedaan, en dus in huis).

Wat samen een heerlijk bodem maakte.

Verder had ik ( omdat ik gewone schijfjes snij) genoeg aan twee bananen ( die ik even in citroensap leg zodat ze niet gaan verkleuren).

En tot slot strooide ik er geen cacao over, maar raspte ik wat pure chocola over de taart.

Dit was dus de proef op de som.

En...de smaak is heerlijk!

Wel vond ik de caramel wat dunner, maar dat kan vandaag beter zijn als de taart wat langer gestaan heeft.

Wat smaakt betreft vond ik deze echt heel lekker , zelfs al zou de caramel wat dunner blijven is dit een hele lekkere taart!

Super makkelijk te maken en heerlijk om te eten,

Ik vond trouwens ook nog een stukje op wikopedia over de bebogeen caramelpasta:


Bebogeen is een karamelpasta, gebruikt als broodbeleg.

Bebogeen is mede ontwikkeld omdat er in het noorden van Nederland tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog weinig tot geen boter beschikbaar was.

Suikerbieten werden verwerkt tot een zoete, smeerbare karamelpasta, waardoor boter niet nodig was. Bebogeen bevat geen vet, maar wel veel koolhydraten en kan gezien worden als een Nederlandse variant van het Latijns-Amerikaanse dulce de leche. Het bestaat typisch uit glucose-fructosestroop, gecondenseerde gedeeltelijk afgeroomde melk met suiker, water, suiker, gemodificeerd maïszetmeel, verdikkingsmiddel (carrageen), kleurstof (karamel), zuurteregelaar (natriumcitraat), zout, aroma.

Weer iets geleerd!
 

Het limoentaartje was natuurlijk gewoon geweldig.

De vriendin waar ik het eerder over had, heeft deze al vaak gemaakt en ook het recept ( met blikje gecondenseerde melk omdat dat hier in het dorp niet te koop is) cadeau gegeven.

Met een blije , dankbare oudere dame als gevolg, die dit taartje prima zelf even kan maken.


Overigens heb ik dit keer bij beide taartjes de bodem gemaakt zoals Atomic Shrimp het voor deed, door de bodem aan te drukken met een glas en een randje buitenom wat hoger te laten.

Dat ga ik vaker doen.

Maar wel als ik zo'n kleine vorm gebruik, voortaan iets minder koekjes ( en dus in verhouding de boter) gebruiken, voor de 20 cm. vorm is de bodem nu vrij dik.

 

Tot slot ( omdat dit toch een kook en bak blogje is), moet ik bekennen dat ik een totaal onnodige aankoop heb gedaan.

Ik dacht er al jaren aan, maar het is natuurlijk totaal onnodig....maar toen er een leuke actie voorbij kwam ben ik overstag gegaan en ik heb geen spijt!

Ik heb een soepmaker gekocht!

De eerste keer maakte ik een vrij eenvoudige tomatensoep en die was heerlijk.

Daarna hadden we een wel erg grote bloemkool gekookt die dus niet op ging, zonde om weg te gooien maar opwarmen is niet bepaald lekker.

Dus in de soepmaker met wat water en bouillonpoeder en op gepureerde soep stand.

We kregen een wekelijk zalig soepje, tot mijn verrassing moet ik zeggen.

Als laatste ( voor nu ik hoop er nog veel meer te maken), maakte ik een broccolisoepje.

Helaas heb ik geen foto's gemaakt, het soepje was niet alleen heel lekker, maar zag er ook mooi uit.

Natuurlijk door de kleur, maar ook door de croutons erop en de stukjes "blauwe" kaas.

Het recept kwam hier vandaan:

https://www.zelfsoepmaken.info/blog/436236_eenvoudig-recept-voor-gepureerde-broccolisoep-uit-de-soepmaker-1-2-l

Omdat deze zo lekker smaakte, ga ik nog eens verder kijken daar, met de belofte volgende keer wel foto's te maken.


Gisteravond, na het tentamen van jongste ( wat hij haalde gelukkig) konden we toch nog even zijn verjaardag vieren.

Heel klein.

Oudste, de jarige job zelf en manlief en ik.

Zaterdag hopen we dat dochterlief en haar man even komen, en natuurlijk opa, en wie weet jongste zijn vriendin, we kijken hoe de voorschriften vrijdag uit gaan vallen.

Opa heeft natuurlijk al wel taart gehad, en daar gaan we meer van uitdelen, anders eten wij er veel te veel van.

Zaterdag is te lang, dus dan "moeten" we nieuwe taart maken....en laat ik dat nou helemaal niet erg vinden!


Fijne dag en veel kook en bak plezier!

O ja, die soep is natuurlijk ook gewoon in een pannetje te maken en met een staafmixer fijn te maken!


groetjes, Franca.


 


 

5 opmerkingen:

  1. Niet voor....
    Ja dan ga ik natuurlijk juist kijken.
    En eigenlijk vind ik dat nog leuk ook.
    Bebogeen, vroeger lustte ik het graag. het weetje daarover kende ik niet, dus inderdaad: weer wat geleerd.
    Groejes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooi resultaat die twee taartjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die roepende weegschaal, die ik dacht nooit tegen te komen ( omdat iedereen altijd tegen mij zei dat ik echt te dun was), die ken ik inmiddels helaas ook....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Marleen ik kan niet reageren bij jou, ik probeer het later nog eens...

    BeantwoordenVerwijderen