Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

dinsdag 21 april 2020

stay cheap taco's , de moeite van het maken waard

We houden het maar simpel.
Ik ga het niet hebben over dat virus.
Wel over dat we bijna allemaal gewoon werken, alleen oudste is thuis ( horeca).

Opa is nog oké, inmiddels blijft hij thuis en ontvangt geen bezoek meer.
Een hele stap voor hem, al weet hij best dat de vrijheid die hij hier heeft wel fijn is, en dat vele ouderen hem daarom benijden.
Hij heeft zijn eigen huisje, tuintje, en mogelijkheid tot wandelingetje door de straat , en bovendien kan hij met ons allemaal ( op veilige afstand) dagelijks praten.

Oudste besteed zijn tijd goed , maar daarover een volgende keer .
Nu : eten.

Toen opa de eerste keer tegen mijn man zei: "morgen hoef je geen eten te brengen, ik heb van een cateringbedrijf besteld", vond ik dat eigenlijk een belediging.
Was mijn eten dan niet goed genoeg?
Inmiddels vind ik het prima!
Want nu kan ik af en toe weer eens lekker iets koken, wat opa echt niet wil.
Dit keer opnieuw uit het kookboek: Vegetarisch voor een prikkie.

Ik zag een recept wat me wel wat leek, en begon met alle ingrediënten bij elkaar zoeken. 

Ik kwam een heel eind.
Geen diepvriesmais, maar wel een blikje, dat zou toch ook wel kunnen?
Precies hetzelfde voor de ananas.
De chilipeper was een halve, geen limoen maar wel een citroen, en geen koriander uit de vriezer, maar wel gedroogd, genoeg om te starten.


Te beginnen met de ingelegde rode ui ( liefst al een dag eerder te maken).
Waardoor ik die prompt vergat op tafel te zetten, maar vanavond is de herkansing.
Daarna de erwtenpesto ( erwten lagen al te ontdooien in het schaaltje op de doos foto), en gelukkig had ik ook een basilicumplant.
Zuinig aan ( zouden ze dit wel lusten?
Maakte ik de helft, volgende keer mag de dubbele hoeveelheid best, wat is dit lekker!
  Daarna de maisroom , weer iets wat zo vreemd leek, en onvoorstelbaar lekker bleek.
Op deze bladzijde heet het trouwens ineens mais crème, maar daar kijken we even doorheen.


De salsa.
Begin vroeg met koken, want hoewel het makkelijk te maken is, vraagt het snijden ( de wortel moet in hele kleine stukjes, dan is het pas echt salsa) heel veel tijd.
Zoveel dat ik ontdekte nooit op tijd klaar te zijn, voor manlief uit zijn werk kwam ( niet dat hij er op staat dat het eten dan klaar is, maar dat vind ik fijn), en oudste dus het maken van het beslag voor het tortillabrood voor zijn rekening heeft genomen.

Dus restte mij het maken van het Tacogehakt , en het bakken ( gewoon in de koekenpan) van het brood.
Dat Tacogehakt...tot net voor het eten twijfelde ik nog.
Of jongste ( een echte vleeseter), het wel zou lusten..
Of het niet veel te weinig was...

Tja, hier was het al een eindje op, omdat ik bijna vergat om foto's te maken.
Laat ik zeggen:
Het was een echte verrassing hoe bijzonder het was!
En hoe lekker!Waarbij de salsa een heerlijk fris smaakje aan het geheel gaf.
Alle drie de mannen gaven complimenten ( meervoud hè), en daar zijn ze toch niet zo gul mee.
Echt lente-eten, wat mooi kleurrijk.
Lekker!
Wat is die salsa lekker fris, wat een lekker combinatie.
Dat tacogehakt is lekker kruidig.
Die maisroom is echt super lekker.
En de erwtenpesto mag je vaker maken.
Eten we dit nog een keer?
Nou daar wil je wel even wat werk voor doen toch?
 
En ik? Ik heb werkelijk gesmuld! Het brood ( waar ik mijn twijfels over had) bleek echt lekker.
Zelf heb ik de extra dingen die ik erbij gezet had, ( schaaltje met het laatste stukje kaas geraspt, schaaltje met een bol mozzarella, en een bekertje zure room),  niet hoeven plakken.
Alles wat er origineel bij hoorde was genoeg ( en dan was ik de ui nog vergeten).
Maar ja, altijd bang dat de heren niet genoeg hebben hè.
Wel had ik de dubbele hoeveelheid brood, en hebben de zonen, nog wat pitabroodjes ( die over waren van het eten een paar dagen eerder) erbij genomen.
Uiteindelijk stopte ze zuchtend met eten, en zelfs oudste ( een echt grote eter) hoefde geen toetje meer...
Helaas dus geen mooie foto, maar geloof me, dit is de moeite waard om te maken, en mocht je ooit vegetarisch willen koken voor een echte vleeseter: dit recept zou best eens een succes kunnen zijn!

Wat ik een andere keer ook maakte:

De spaghetti pompoen ( door oudste doorgesneden, wat is dat ding hard).
Op deze manier gekookt in de oven.
Leeg schrapen met een vork...
De zo ontstane "spaghetti "mengen met wat zout en eigeel, en bakken in wat olie.

Met een wortelsalade een prima maaltijd ( al heb ik er eerlijk gezegd wel wat knoflooksaus , die toch op tafel stond voor de heren met hun broodje shoarma, bijgedaan).
Voor mij mogen er dus volgende keer wat pittige kruiden bij, nu was de smaak oké, maar niet spannend.  Maar goed, weer wat nieuws uitgeprobeerd!

Met Pasen aten we luxe.
Al heb ik daar dom genoeg geen foto van gemaakt.
Omdat opa van de traiteur at , vond ik dat wij ook wel eens wat luxe mochten eten ( best kinderachtig, ik weet het), en dus ging jongste in de rij staan, en bracht vier stukjes zalm mee van de visboer.
Het recept kwam va een kaartje van de lidl: Zalm met kruidenkorst uit de oven.
En dat was geweldig!
https://recepten.lidl.nl/Recept/Zalm-met-kruidenkorst-uit-de-oven-met-ratatouille
De ratatouille hebben we niet gemaakt.
Gewoon een aardappeltje en broccoli.
Ook geen luxe toetje, zoals ik eerst wilde.
Dit was lekker en genoeg.



Die zalm smaakte naar meer, dus nog een zalmrecept.
Dit keer met zalm uit de diepvries.

Het had iets meer kleur mogen hebben, maar we hadden honger ( of moet ik toch trek zeggen).
Gelukkig smaakte het er niet minder om.

Kun je zo de laagjes zien?




En tot slot ( jullie kunnen inmiddels geen eten meer zien), de taart die oudste maakte.
Terwijl ik op een hoge ladder stond om de ramen aan de voorkant van het huis te wassen, bleek oudste een rabarbertaart gemaakt te hebben.
En kregen we als verrassing na een harde thuiswerkdag, een rabarber/ vanilletaart als toetje.
Dat zijn nog eens leuke verrassingen!

We rommelen door.
Weten dat ze ons gelukkig mogen prijzen dat we allemaal nog gezond zijn.
Dat we ruimte in en om huis hebben.
Dat voor de meeste van ons ( bij oudste ligt dat anders) onze banen niet in gevaar komen.

Wat ik hier probeer is niet de wereld te redden ( dat ligt echt niet in mijn handen), ik probeer met gewone dingen, en in dit geval recepten en koken, de moed er een beetje in te houden.
Te laten zien hoe het bij ons gaat.
Niet altijd gemakkelijk, we ( met name ik) tobben heus wel.
Maar ik doe mijn best om hier de leuke dingen te laten zien.

Blijf fit, hopelijk gezond, en geniet van het kleine geluk wat vlak bij ons is.
Omdat we het grote zaken toch niet in de hand hebben.
Hoewel we natuurlijk wel ons aan alle maatregelen houden!

Sterkte allemaal !
Lieve groetjes, Franca.



 



11 opmerkingen:

  1. Ohhhhh, dat lijkt me heerlijk die taco's. Uit welk boek komt dat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vegetarisch voor een prikkie, niet goed gelezen dus. 😉

      Verwijderen
  2. Nou dat ziet er allemaal heerlijk uit, het is nu 5 uur in de ochtend (moet zo naar mijn werk) maar krijg gewoon trek.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. jammer dat er geen recept van de rabarbertaart is, of uit welk kookboek het komt.
    Maar misschien komt dat nog?? alvast bedankt
    Alleen al het lezen van je blogs met die heerlijke recepten zijn vaak "kwijlmomenten".
    Berber

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Berber,
    Oudste heeft inspiratie gehaald uit een Engels recept, maar daarna heeft hij er zelf een draai aan gegeven.
    Dus helaas geen kant en klaar recept.
    Ik kan wel vragen uit welk recept hij zijn inspiratie haalde.
    groetjes, Franca.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. als je dat zou willen doen, dolgraag!!
      vroeger (voor het virus) kreeg ik regelmatig van een kennis uit Brabant een vlaai met rabarber, het heette een omavlaai. voorlopig zal ik die vlaai niet eten en wil zelf iets gaan proberen. en dit ziet er erg lekker uit.
      Berber

      Verwijderen
  5. Bij boekhandel (in stad verderop) dit boek besteld en vandaag ontvangen. Ziet er allemaal goed uit en er staan goede tips in. Ben er blij mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoop dat je er met net zoveel plezier uit kookt als wij.
      Voor vandaag staat er soep op het menu:
      Linzensoep met zoete aardappel en wortel.
      Hopelijk net zo lekker als:de Kokos en wortelsoep.
      Die zou ik trouwens als eerste maken.
      Hier al twee keer gekookt, en ze vragen al om meer!
      Veel kook plezier met dit fijne boek!
      groetjes, Franca.

      Verwijderen
  6. Ik krijg helemaal trek van deze post : )

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb trek nu. Kom net van buiten af om voor de nacht nog even lammetjes en geitjes melk te geven. Lee's dit en heb NU trek.....
    Ga volgende week eens het recept bekijken. Eet ik gewoon eigen gebakken brood en vlees uit eigen wei!!
    Groet,
    Wilma

    BeantwoordenVerwijderen