Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

zaterdag 19 november 2016

vrije dagen met manlief

Soms gaan dagen niet zoals gedacht..
Zo kan het gebeuren dat jongste op de dag zelf ( 11-11) nog een boerenkiel gaat halen en de naaimachine vraagt om de plaatjes vast te zetten.
Dan blijkt mijn naaimachine nog bij dochterlief te staan ( die naar haar werk is), leent hij de naaimachine van een moeder van een goede vriend ( is het nog te volgen), maar die blijkt stuk te zijn...
Had ik dezelfde dag bedacht dat ik de ( lage) boekenkast uit de huiskamer wilde ( vandaar alle boeken op de bank).
Voor je het weet zit je in een totaal ontploft huis.
Het kwam goed: de plaatjes bleken ook vast gestreken te kunnen worden ( en strijken kunnen mijn jongens prima), voor de zekerheid ( die plaatjes zijn belachelijk duur) toch ook nog maar een paar handwerk steekjes ( ook door jongste).
Zo zaten we te eten in de keuken, en naaide jongste intussen wat hoekjes vast.
En die boekenkast...
Die staat intussen in de hal.
Voorbereidingen voor het etentje met de eetclub.
Zoals je ziet waren de toetjes dit keer ons deel.
Zo ging het mee. Chipolatapudding van het recept dat mijn moeder voor 1957 ( toen ging ze trouwen en stopte ze bijna twintig jaar met werken buitenshuis) van de vrouw van de dominee kreeg.
Zalige chocolademousse ( van Nigella: https://www.youtube.com/watch?v=HlNvLAI21zg ), chocolade fudge ( ook van Nigella : http://www.smulweb.nl/recepten/1376327/Chocolate-fudge) en een eigengemaakt recept van een cheesecake toetje.
Die gingen mee in mini weckpotjes , de mousse in minipannetjes ( leuk dat het dekseltje er nog even op bleef, en nieuwsgierig dat ze waren).
Het geheel kwam op een bordje met wat slagroom en chocolade-boontjes.  Helaas heb ik daar geen foto van.
Nog even het recept van de vega curry van vorig blogje. Omdat het zo lekker was.
Weet je wat de pest is van zo'n etentje?
Er blijft altijd wat over ( wat je thuis laat en in de koelkast zet), zeker als je het dessert uit meerdere onderdelen laat bestaan.
Tja, en dat gooi je natuurlijk niet weg. Dus de volgende dag ( gelukkig samen met de jongens), het toejesgedoe nog eens dunnetjes over gedaan.


Maar ja...de fudge had meer dan 60 stukjes ( en was onweerstaanbaar). De meeste zijn dus in een leuk potje cadeau gedaan, een paar gaan er richtig diepvries ( heb je een keer je "zoete tand" weer aangewakkerd , dan is die nog niet meteen weg). Volgens het recept zijn ze direct uit de vriezer te eten, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.
Moet je weten dat ik deze week een bijscholing had : "gezonde voeding in de kraamtijd".
Ahum. Prima bijscholing trouwens, we staken er echt wat van op.
Het rommelen in huis gaat intussen gewoon verder.
En heel langzaam word het weer wat leger ( al moet ik eens leren die laptop netjes op te ruimen). Heerlijk!
Leesvoer! Ik ben weer lid van de bieb. Dacht wel zonder te kunnen, maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Bij het aanmelden vroeg de bieb dame: " woont U in de witte vlek"??  Helaas wist ik meteen wat ze bedoelde. Onze gemeente word dus ook in bibliotheekland als witte vlek gezien. Tot nu toe bekend als de enige gemeente die geen subsidie geeft voor de bieb. Zodat kinderen voor een abonnement moeten betalen Schandalig! Voor mij was het trouwens ook 30 euro extra.

Zeker ( ik weet dat ik het er vaker over heb gehad, maar het zit nog hoog), omdat de enge school in ons dorp een zware onvoldoende had voor het leesniveau...
Dus besloot de gemeente maar 60 duizend euro extra ter beschikking van de school te stellen voor leesonderwijs. En intussen geen subsidie voor de bieb...
Nou ja, ik ben toch heel blij met mijn nieuwe abonnement. 
Af. Het vaatdoekje met het foute randje ( het randje had rondom gemoeten), bleef maar liggen. Uithalen? Och ik vind het zo ook prima, en werk dus het even af.

Ook deze bleef maar liggen. Zag er best gezellig uit, zo'n mandje met lieve kleurtjes, maar daar was het tenslotte niet voor bedoeld.
Bijna af...
En zo hielp het opruimen van de huiskamer, om ook de halve projecten ( die in mooie schaaltjes in de huiskamer stonden), eens af te werken.
Dus mocht ik van mezelf iets nieuws beginnen. Een truitje uit het biebboek. Goede stok achter de deur...nou moet ik wel door werken!

Ze zijn bijna om, de vrije dagen met manlief thuis.
Heerlijk gerommeld, genoten, gegeten, gefietst en gewandeld.
En tot ( bijna) besluit gingen we ook nog een paar daagjes weg...
Maar dat is voor het volgende blogje!

Fijne zondag!
groetjes,
Franca.

8 opmerkingen:

 1. Hoi Franca, allereerst wil ik jullie een fijne zondag toewensen! Wat zijn jullie weer fijn bezig geweest! Mmm al dat lekkers laat me honger krijgen ;) Wat erg dat een bieb abonnement bij jullie zoveel kost! Hier ben je voor een jaar lid voor 2,5 euro...je moet dit ook niet elk jaar vernieuwen...als je door omstandigheden eens een hele tijd niet leest en er meer dan een jaar overgaat moet je pas terug betalen als je weer gaat lezen.liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die toetjes zien er echt overheerlijk uit!
  Ik schrik van de prijs van een bib abonnement bij jullie. Zo duur! Hier is het 5 euro/jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier was ik ruim 100 euro kwijt voor een jaar...
  Dat is een verschil zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maar dat is toch helemaal niet erg dat er restjes overblijven van dat soort toetjes ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee Anita, dat is helemaal niet erg. Tenminste...als je gewicht prima is, maar ik ging juist zo goed met netjes, gezond eten. En nu ik weer het zoet geproefd heb, is het weer even moeilijk om op het juiste ( gezonde) spoor terug te komen.
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. je ziet dat er in jullie huis geleefd wordt en daar is niets mis mee. Vind het er trouwens altijd heel gezellig uitzien, je weet een leuke sfeer te creƫren. Wij waren voor een uitgebreid abonnement op de bieb 45 euro kwijt. Kom oorspronkelijk uit een klein dorp en zelfs daar kon je in de jaren zestig voldoende en goedkoop als kind boeken lenen. Op zondag uit de parochie bibliotheek, die verbonden was aan de plaatselijke kerk en de basisschool had in ieder lokaal een boekenkast staan, waaruit de kinderen konden lenen. Prima geregeld dus en zo belangrijk. Fijn weekend. Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Maria,
  Mijn abonnement kost normaal gesproken iets meer dan 50 euro.
  Ik kocht een mede abonnement voor oudste ( 10 euro), betaalde extra omdat de gemeente geen subsidie geeft ( 30 euro) en betaalde inschrijvings en administratie kosten , omdat ik in deze stad voor het eerst lid werd .
  Vandaar dat ik boven de 100 euro uit kwam ( de dame achter de balie schrok van het bedrag).
  Toch geen spijt. Heerlijk om weer alle boeken te kunnen lezen die ik maar wil lezen. Soms hoor je van een boek, of van een mooi kookboek. Ik heb inmiddels meer dan genoeg boeken en wil zo weinig mogelijk nog aanschaffen ( eerder wat weg doen), dan is dit abonnement een goede keuze.
  Het mede abonnement was voor oudste een fijne verrassing ( mooi dat dat dan zomaar kan).
  Ik zelf zou ook voor de kinderen een abonnement kopen, maar dat is helaas niet voor iedereen weggelegd als het 35 euro kost.
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gebeurt me ook vaak een klein foutje in een breiwerkje. Denk dan maar aan de vakantie van m'n zus in Tunesiƫ, jaren geleden. Ze kocht er een vloerkleed, telde de patronen aan beide zijden van de rand en had een verschil. De verkoper zei: Alleen Allah is volmaakt. Daar houd ik het nu ook maar op. Naar aanleiding van je volgend verhaal. Krijg al weer zin in Brugge, een stad, die me blijft trekken. Ontspannend.
  MiekeR

  BeantwoordenVerwijderen