Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

maandag 16 december 2013

van supersnel brood, een vergeten recept en een retro Kerst

Het begon met het bananen-brood, daardoor kreeg ik zin om brood te bakken.
Maar dan niet zo'n brood wat je uren later pas kan eten.
Liefst een wat twee uur later ( als we gingen lunchen), al dampend vers op tafel staat. Ik had toch zo'n recept? In het boek van Amy Dacyczyn  : The Complete Tightwad Gazette.
Maar  dat bleek nog niet zo makkelijk op te zoeken in de index.
Gelukkig heb ik ook een blog, en ik had het al eerder gebakken.
De zoekfunctie doet het even niet. Maar het staat bij : van koeien,ijs en brood, op 19 Juli 2009. Fijn , staat het meteen in het Nederlands!
En zo maakte ik voor de koffie snel een deegje, en kon het rijzen op de verwarming, terwijl wij plannen maakte( daarover later meer).

En kon brood het na de koffie de oven in.
Zo konden we 40 minuten later...
Een heerlijk vers broodje aansnijden.
En dat luchtje in huis. Alleen daarom is het al de moeite waard!

Verder had ik ( al op 15 November) iets beloofd, en ben ik het nog steeds niet na gekomen.
Ik zou het recept  pastasaus met power, uit: 25 dingen die kinderen niet lusten ( en hoe je er toch 24 verleidelijk maakt) , voor jullie uittypen.

Bij deze :  Pastasaus met power.
nodig: 2 lepels olijfolie,1 kleine fijngesneden ui,1 teen knoflook ook fijngesneden,1 kleine courgette in kleine blokjes, 1 wortel geraspt,1 rode of oranje paprika in kleine blokjes (ik weet het niet meer zeker,maar volgens mij  gooide ik er een rode en een gele in), 1 blik fijngesneden  tomatenblokjes , 1 eetlepel tomatenpuree, 500 ml. lichte bouillon ( van een half biologisch bouillonblokje),  100 gram rode linzen, 1 flinke eetlepel   basilicumblaadjes, flinke snuf zout en zwarte peper, ( eventueel 1 of 2 theelepels bruine suiker , ik deed dat niet, maar misschien wel lekker voor kinderen). als extra voor er overheen , wat geraspte kaas.

1- olie verhitten en ui bakken op matig vuur.
2- voeg courgette, paprika en wortel toe ( ik deed eerst de wortel en iets later de rest).
3- voeg de tomaten blokjes en de tomatenpuree toe en roer alles goed om, voeg de bouillon en de linzen toe en roer alles nogmaals.
4-breng de saus aan de kook en laat hem onder af en toe doorroeren 10 tot 15 minuten pruttelen of tot de linzen zacht zijn ( bij mij duurde dit wat langer).
5- neem de pan van het vuur ,voeg wat basilicum toe, wat zout en peper en ( eventueel de suiker) en roer alles nogmaals om. Laat de saus een beetje afkoelen.
6- pureer de saus in een keukenmachine of blender ( ik zette gewoon de staafmixer er in) en maak hem af op smaak. Serveer hem bij ( korte) pasta en strooi er geraspte kaas over, plus misschien wat gesnipperde basilicum.

Voor mij is dit een blijver, als vegetarische pastasaus met toch wat pit!
Succes!
De eerste dag at ik de saus overigens zonder die  te pureren.
Zie de linker pan op de foto. Gek genoeg leek de smaak anders ( zelfs beter) nadat ik de saus toch gepureerd had. Maar het zag er de eerste dag wel beter uit!
Moet je nou eens kijken!
Zo maar, zo lang al voor de Kerst. Niet zo netjes misschien, maar  toch.
Het huis ( nou ja alleen de huiskamer) is in totale kerstsfeer gehuld.
Nog nooit zolang we al getrouwd zijn, heeft de kerstboom zo vroeg al gestaan! We waren wat aan het rommelen, en manlief had de boom toch al in huis.
Toen hij zelf de dozen van zolder ging halen en de lampjes voor me uit de knoop wilde halen. Was de rest ook zo gepiept.

Vandaag alleen de krans, dan heb ik later nog wat te laten zien.
Maar ik moet er wel bij zeggen, dat het een beetje retro kerst is geworden.
Geen sjieke kerst stukken of prachtig eenvoudig hout wat nu zo in is.
Gewoon van alles uit de doos op zolder. Omdat veel daarvan van de kringloopwinkel komt ( of nog van vroeger bij ons thuis) krijg je het retro gevoel vanzelf.
Het ( te foute) kerstkleedje wat ik een paar maanden geleden in de kringloopwinkel vond, maakt dat beeld compleet.
Al lekker nieuwsgierig?
Tot later....
         groetjes, Franca.

5 opmerkingen:

  1. Dank je wel voor het snel-klaar brood. Ik ga het opzoeken! Leuk. Ik heb nooit zoveel geduld :-)

    Die krans is echt heel mooi. Fijn toch om het gezellig te hebben. Ook al is het vroeg voor de kerst. De dagen zijn gewoon zo donkertjes dat het 'moet'.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vandaag ga ik het dan ook maar eens proberen, zelf brood bakken. Als ik zo jou heerlijke verhaaltjes lees krijg ik gelijk zin om mee te doen. Wat zullen ze op kijken hier als ik zelf een brood gebakken heb. En als ze vragen hoe dat dan komt, dan zeg ik hey dan moet je bij Franca wezen. Volgens mij vinden ze je alle vier al gelijk leuk! Fijne dag Franca

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier is ook al de hele woonkamer in kerstsfeer, ben het met Grace eens dat al die gezelligheid en de lichtjes deze donkere dagen echt opfleuren. Zal deze week nog de recepten voor brood en pasta uitproberen, zien er alvast zeer smakelijk uit. Geniet maar veel van deze gezellige tijd (doe ik ook) en volgens mij zijn wij beiden ook dankbaar dat we het zo fijn mogen hebben en blij zijn met wat we hebben. Fijne dag nog.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Pasta staat hier bij onze dochter op nummer 1. De saus ga ik zeker uitproberen. Ben heel benieuwd naar de groene kleur voor de Pipo wagen. Fijne week! Trude

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben zeker benieuwd naar het foute kerstkleedje!

    De kerstkrans vind ik mooi.

    BeantwoordenVerwijderen