Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

dinsdag 6 augustus 2013

Huis en tuin

Zoveel gebeurd. Waar moeten we beginnen?
Gewoon bij de basis. Huis (thuis) en tuin.
De huiskamer schoon en gezellig maken, dan is er weer een start.
We hangen weer een een tak in huis.
Wat is dat toch dat ik bij elke belangrijke overgang een tak nodig schijn te hebben. Nou ja, het kan geen kwaad toch?
Er aan: het hart wat dochterlief jaren geleden voor me maakte, twee bloemenvaasjes/flesjes, en wat extra hartjes.
In het kasje het Zeeuwse knop kookboek en een lijstje waar een mooie tijdschrift bladzijde in kan, deze kwam van een oud tijdschrift wat ik voor 1 euro in een brocantezaakje kocht.
Uit de band gesprongen!
Zomaar twee kussens erbij. Van die winkel die eigenlijk niet kan ( en waar ik van pure opluchting dit keer wel erg veel uit geef). Niks nutteloos wel niet echt nodig. Maar ach..ik had iets te vieren.
Het niks kopen van de laatste tijd, zorgde ervoor dat ik wat werkjes af ging maken. Al denk ik er nu toch hard over om zo'n haaknaald met scherpe punt aan te gaan schaffen, hier gaan mijn handen pijn van doen ( om door de stof heen te duwen).
Appeltaartvorm/schaal. Aangeschaft van kookwinkel-cadeaubon ( met een paar euro erbij. Moeilijk zeg, die winkel was schreeuwend duur, zodat ik voor mijn bonnen vrijwel niks kon vinden. Deze schaal is prachtig, maar ik voelde me er gewoon schuldig over dat ik niks nuttigers kocht. Bovendien droomde ik van de Zeeuwse knop vorm ( vanwege het kookboek wat ik kreeg). Gelukkig heb ik nog VVV bonnen liggen, dus er is nog hoop op de knop. Maar gewoon ervan genieten dan?
In de keuken brand een kaarsje bij Maria. Uit pure dankbaarheid!
Ik kan nu ( voorzichtig) uit de school klappen.
Het bedrijf waar manlief werkt ging failliet. Daags voor ons vertrek naar Engeland kwam het telefoontje. Reis was besproken en betaald, dus we gingen. Eenmaal daar maakte we er toch een fijne vakantie van, al was dat soms wat moeilijk omdat er nog sms-jes kwamen em telefoontjes. Nog zoveel onduidelijk en onzeker.
Geen salaris voor Juli, geen vakantiegeld, helemaal niks op de rekening gestort. Gelukkig zijn we ouderwets, en hebben we een spaarrekening. Maar hoe lang ging dit duren? En kreeg manlief wel een nieuwe baan? Die liggen tenslotte niet voor het opscheppen!
 
Inmiddels is manlief weer aan de slag. Nog niet alles is duidelijk. Maar langzaam komt er weer vertrouwen. Wat meer rust. Heel veel dankbaarheid.
We redden het samen.
Er waren even nauwelijks aankopen . Al bleef manlief vol vertrouwen, ik was een stuk banger. Hij durfde toch te investeren in de pipowagen, ik nauwelijks een paar centen uit te geven bij de kringloopwinkel.
Na Engeland ( en ook daar) hebben we nog maar heel weinig uitgegeven. En nu de berichten zo goed waren, mocht ik weer ( vond ik).
Zie ook buiten! Nieuwe planten staan klaar op het tafeltje ( en de zielige viooltjes in de bakken hebben het nu echt gehad).
Drie geraniums en drie begonia's.
Kleurenfeest!
Sta ik buiten om de plantjes in de potten te gaan zetten, kan ik het niet laten toch even naar binnen te gluren, gezellig keuken hebben we. We zijn boffers!
Kijk dat ziet er weer beter uit.

Gewoon thuis. Zoveel om dankbaar te zijn. Manlief aan het werk. De gezinnen waar ik werkte, vaak met vele in een piepklein ( nog erg warm) appartementje. Of de kraamvrouw die zich duidelijk heel wat voelde ( niet netjes van me om te laten vallen dat we ruim wonen, ik kon het na haar gedrag echt niet meer laten, maar schaam me nu wel een beetje). Weten dat we het redden is een goed gevoel. Al had ik toch we er midden in zaten flink schrik, alsof we weer zo arm zouden worden als vroeger thuis een tijdje het geval was. Maar dit keer droegen we het samen ( en natuurlijk mochten we onze zorgen bij iemand brengen).
Hoe klein ook, we hebben veel uit onze moestuin kunnen eten. Hier haalt manlief de oude bonen planten er uit, om nieuwe plantjes te zetten.
Eerder die dag aten we de laatste boontjes en broccoli uit de tuin ( tot zo ver).
Het vegetarisch eten is zo lekker! Dochterlief doet regelmatig mee, gewoon omdat het zo lekker is. Voor de rest is er groenten, wat aardappeltjes en een bescheiden stukje vlees.
Met soms luxe toetjes. Hier de sinaasappelpudding die manlief in het weekend maakte van de sinaasappels die maar op de fruitschaal bleven liggen ( en er niet meer zo super uit zagen).
En de broodpudding met lemon curd en aardbeien, die ik maakte als verrassing na man' s eerste werkdag. Hier voor het de oven in ging. Uit de oven aten we het direct ( helemaal) op!
We hebben het goed! Zeg nou zelf Poespoes!

Ik wens jullie dat het je allemaal heel goed mag gaan.
Dat de mensen die zonder werk komen de moed niet verliezen.
Dat ze positief blijven ( hier met dank aan manlief) , blijven bedenken dat er nog heel veel is om dankbaar voor te zijn.
En ( heel nuchter) aan iedereen die nog wel werk heeft: ga alsjeblief als de donder aan de slag om een flinke spaarpot te maken, dat kan we eens nodig zijn als een maandgeld een of twee maanden later komt!

                 lieve groetjes, Franca.

11 opmerkingen:

 1. Wat een spannende tijd hebben jullie gehad! Gelukkig dat het nu allemaal weer de goede kant op gaat. Nog heel veel sterkte gewenst met de laatste onzekerheden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. lieve Franca, ja ik ken het manlief werkt in een asielcentra normaal zijn er +/-100 bewoners nu zo'n 60 -tal...en zelfs al doe ne zuinig alles is zo duur zelfs de camping waar we al voor de negende keer waren was veel duurder!ruim 100€! wel een leuke meevaller vorige week zagen we langs de kant van de weg een leuk kastje staan vlug naar huis om de auto ( er hing een briefje gratis aan !)en toen we het wilde in de auto dragen amaai dat kastje was zwaar! eik en in perfecte staat staat in de woonkamer ik ben er erg blij mee en mijn mooie porseleinen soepterrine (in de vorm van een pompoen)erop en het kastje straalt me tegemoet .. ik ben erg blij voor jullie dat het goedkomt het is jullie van harte gegunt !!
  lieve groet vanwege Jezebelle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heerlijk dat het redelijk snel weer goed kwam!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat goed te lezen dat je man weer een betaalde baan heeft. En zo snel ook!

  Geeft de burger moed.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeetje wat een verhaal, gelukkig voor jullie dat het de goede kant opgaat en je man toch snel weer een nieuwe baan heeft,ja ik herken het dat je dan bijna niets uit durft te geven,je kunt dan zo blij zijn met kleine dingen.
  Groetjes Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een spanning is dat geweest heel veel moed en kracht voor de laatste onzekerheden

  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een spannende tijd was dat!
  Goed dat het allemaal ok is nu...
  Wat heb je weer een mooi logje geschreven Franca! elke keer is het
  weer genieten van je schrijfsels zeker omdat er altijd zo'n mooie foto's bij zijn.
  heel veel liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat fijn voor jullie dat je man zo snel weer werk had. Ik herkende het. Na zoiets meegemaakt te hebben waardeer je het "gewone"leven dat je hebt des te meer, een fijn huis en thuis, altijd voldoende te eten en bovenal een goede gezondheid zodat je kan en mag werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je bent een gezegend mens! Dank je wel voor een kijkje in jouw huis! Heerlijk knus, ik zie een mand met dekens en quilts, kussentjes op de bank... en die tak, dat heeft wel wat!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lieve Franca,
  sorry, ik ben met teveel tegelijk bezig. Ik zag eerst alleen foto's... de tekst ertussen had ik nog niet gelezen... wat een spanning en zorgen! Moeilijke tijd geweest, en wat is het dan fijn dat je toch op vakantie kunt gaan en ervan kunt genieten! Inderdaad, je weet waar je je zorgen kunt brengen. Boven zijn ze in goede Handen... Hij draagt jullie, dag aan dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat ziet het er gezellig uit bij jou zeg. Wat goed dat je man toch weer een baan heeft, zo een geruststelling.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen