Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

vrijdag 11 januari 2013

koken met rek erin en geen eten weggooien

Eerst wilde ik dit blogje ketting-koken noemen. Zo heette ook een boekje wat we ooit gebruikte bij de opleiding tot kraamverzorgster.
We hadden er ook een de heette : koken voor 2,50 gulden per dag.
Toen kookten we nog dagelijks voor het gezin, liefst zo zuinig mogelijk ( per slot van rekening stopten toen de meeste vrouwen nog met werken als ze een kindje kregen en moesten het dan doen van een maandloon).

Nu werken de meeste vrouwen wel ( parttime) buitenshuis , om vervolgens het geld soms iets te hard te laten rollen.
Zie hier weer twee van mijn nieuwe aankopen. Gelukkig was het ene niet te duur ( en verrassend leuk van recepten en lay-out  ). En kwam de andere er door de royale kerstbon van mijn werk.
Boffen!
Het onderste boek is gewoon van Nigel, dat heb ik al langer. Op t.v. is Nigel's serie weer gestopt. Jammer, maar hij heeft me wel weer op het goede spoor gebracht. De inspiratie kwam deze keer trouwens ook van t.v. namelijk van de makkelijke maaltijd : spruitenstampot met appel en kaas.
Niet mooi om te zien ( zeker niet in de pan waar ook in gestampt is). Op de achtergrond nog een paar hamlapjes. Over van de dag ervoor ( 6 lapjes kunnen ze hier best op, maar dat vind ik nou niet echt nodig).
Het bleek een maaltijd met rek erin te zijn.
Ik had namelijk ook een flinke maaltijdsoep gemaakt ( die kan tante zo makkelijk eten). Dus waren de porties van de meeste niet zo groot meer na de soep ( die ook de volgende dag nog door drie mensen gegeten kon worden).
In de soep zat al kippenvlees, de maaltijd kon best zonder. Nou had ik verdikkeme nog vlees over. De portie voor tante moest zonder vlees ( dat eet niet altijd zo makkelijk meer voor haar). En het was tenslotte eigenlijk een vegetarische maaltijd.
Dochterlief nam twee porties mee naar stage , kon ze die avond samen met een vriendin eten ( die vegetarisch is) , lekker goedkoop voor een arme student.
Maar ja, ik had nog steeds wat over, en omdat er voor de volgende dag preitaart op het menu stond ( en niemand dan een restje van de dag ervoor neemt, in tegenstelling tot wanneer er *g.a.v. is), heb ik maar twee bordjes voor Opa en Oma gemaakt , konden ze direct eten zonder moeite.
Kettingkoken wordt dus koken met rek. De spruitenstampot gaf uiteindelijk tien mensen te eten!
Kijk dat is nog een voer voor alle mensen die ( volgens het journaal en het tv programma Koppen op België de helft van het eten weggooien!
Poespoes denkt er het hare van. Die is bij de verwarming gaan zitten ( op mijn bij de bieb gekochte afgeschreven tijdschriften). Waarover later meer.
Prei uit de moestuin.

Daar maken we de preitaart van van A.H. Met extra bladerdeeg omdat ze dat hier zo lekker vinden. En wat minder geraspte kaas ( er zat 60 gram in een zakje, dat moet dan ook maar kunnen , het recept gaf 100 gram aan). Het bleek zo heel erg lekker, de extra hoeveelheid had de taart waarschijnlijk te sterk gemaakt, geluk bij eigenlijk iets te weinig kaas.
En ondanks tweede porties...
Blijft er nog genoeg over voor dochterlief ( die vandaag niet thuis eet , maar in Amsterdam blijft logeren).
Voor morgen staat de pittige bonensoep op het menu ( ook uit de allerhande).
Mits ik een van de ingrediënten kan vervangen die hier in de plaatselijke ( kleine) supermarkt niet te krijgen is. We zullen zien.
Tot slot het recept van de kip met sinaasappel en abrikozen ( met een heel veel mooiere foto als ik had gemaakt). Het recept was gekozen omdat er zowat alles in zit wat goed is voor iemand met een hoge bloeddruk.
Bleek het ook erg lekker te zijn!

En zo kan een weekje eten er dus uit gaan zien, terwijl ik echt een lijstje met recepten gemaakt had, en daar ook inkopen voor had gedaan.
Van dat lijstje heb ik nog twee recepten over Een recept met pompoen en een voor knolselderij-frites.  Geen probleem, die zijn beide nog wel even houdbaar. we gaan dus echt niks weggooien.

Vandaag weer boodschappen voor  drie dagen vers en daarna zien we wel weer verder. Morgen iets makkelijks voor veel mensen ( jongste is jarig) en dan geven we meteen tante haar portie mee. Na het weekend werk ik weer, dan eten we simpele en vooral bekende recepten. In de volgende vrije periode, probeer ik vanzelf weer het een en ander uit.

Veel plezier bij het zoeken naar recepten, het koken , en natuurlijk vooral het ( liefst gezamenlijk) eten!
En met een beetje goede wil : Gooien we helemaal niks eetbaars weg!

* g.a.v. is bij ons: groente aardappel vlees.
Omdat de groenten vaak bepalen welke maaltijd het gaat worden, noemen we die eerst. De kinderen houden hier veel meer van schotels, maar soms is gewoon g.a.v. ook heel lekker. Dat hadden we dus Maandag.

               groetjes, Franca.
10 opmerkingen:

 1. Dankjewel voor het recept! Ik vind jou manier van koken heel herkenbaar. Kijken wat je nog hebt en dan daar weer een smakelijke maaltijd mee op de tafel zetten. Deed ik vandaag ook. Word je creatief van en is ook nog eens goed voor de portemonnee. Prima toch? Fijn weekend alvast!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is dus zoals mijn moeder kookte (en ik meestal ook, jong geleerd nietwaar) vandaag bruine bonen met stukje metworst en plakje doorregen spek, morgen bloemkool met gehakt, geen galabal, meer kleine tennisbal, overmorgen stamppot bruine bonen met spekjes (rest speklapjes, rest bruine bonen, rest aardappelen van gister plus vers gekookte en 1 onsje rookspekjes. Na peulvruchten altijd een granentoetje ipv yoghurt, granen en peulen versterken elkaars goede kanten. En die 100 gram kaas maakt van een preitaart een kaas/preitaart, dat gaat overheersen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. g.a.v. moet ineens denken aan onze zondag maaltijd, s.v.p.
  soep, vlees, pudding.
  Bedankt voor je leuke stukjes, ik lees ze graag!

  Groet Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schrikbarend is het stukje in Koppen ( uitzending van 10 Januari 2013).
  75 procent van de weggegooide voeding is niet eens ooit bij ons in huis geweest!
  Veel supermarken gooien producten al weg als ze drie dagen voor de uiterste houdbaarheiddatum zijn! Gelukkig schenken sommige supermarkten die voeding dan aan de voedselbank. Maar heel veel andere supermarkten laten het direct vernietingen.
  Man wat zonde.
  Even kijken?
  Gemakkelijk te googelen: Koppen intoetsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lees je blog met veel plezier. Zag vandaag(11-01-2013) op RTL4 om 16:05 een programma met Nigel Slater. Voor jou misschien "ouwe koek", maar voor mij nieuwe kost. Wilde het je toch even laten weten met dank voor je mooie verhalen.
  Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gisteren maakte ik anders iets
  moois mee bij de bakker...
  Een mevrouw bestelde tiramisu (stond
  daar in potjes) en de verkoopster zag dat op één potje de datum van een dag
  ervoor zat.
  Ze gaf het gratis mee aan de mevrouw..wel met de raad dit eerst
  op te eten...maar ik vond het wel
  mooi! Dit potje was nog helemaal ok,
  had altijd in de koeling gestaan.
  Het werd niet bij de afval gedaan
  en er werd iemand blij mee gemaakt!
  Leuk toch!?
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die preitaart zit mij op dit moment ook zo aanlokkelijk op papier aan te kijken. Alleen hier blieven ze geen prei en een heleboel andere dingen niet. Maar het ziet er zo lekker uit. En wij koken hier ook altijd g.a.v. heel soms rijst of macaroni, maar ook hier blieven ze de groente niet bij. Dus het is elke week weer puzzelen.
  En dan kan ik zo heerlijk genieten van je blog met je eetfoto's. Dank je.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Mieke : Dank je wel voor de tip.
  Ik heb het nog even nagezocht en deze week komen er verschillende koks voorbij op de tijdstip. Ik wil vandaag graag Jamie zien en a.s.Vrijdag Nigel.
  Hartstikke bedankt!
  @Janneke: Dank je wel!
  @Vergeetmenietje: Geweldig! Dat is hoe het zou moeten!
  @Ingrid: Dank je wel!
  @Trudy: Wat laat maar ik hoop dat jij ook een fijn weekend had. Hier was het feest ( jongste werd 18).
  Spannend hoor,voor zo'n bezorgde ouder als ik ben. Alles is goed gegaan, loslaten noemen ze dat toch?
  Groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Och heden.. zó herkenbaar! Heerlijk om de maaltijd over meer dagen uit te kunnen spreiden of er een familielid of buur blij mee te maken. Doen wij ook hoor!

  En misschien een tip voor de lezers: ik nam altijd een graag uit de aardappelbak, maar weeg tegenwoordig toch maar af. 500 gram voor ons viertjes blijkt meer dan genoeg te zijn. Liever meer groenten op de borden! ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De computer doet niet wat ik wil. Zodra het weer lukt komt mijn nieuwe blogje.
  Met in ieder geval de heerlijke appeltaart uit de budget Jamie!
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen