Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

zaterdag 27 oktober 2012

puur geluk


Herst= Harken.
Lui.
Extreem lui.
We maken soep.
En gehaktcurry in bladerdeeg.
Zodat alle verjaardagsgasten kunnen blijven eten.
Met taart van Paul ( de Leeuw).
Al deden wij maar 50 ipv 100 gram boter in de bodem.
Leuk kookboek om even te lezen en hier en daar een recept uit te proberen.
Voor mij geen aankoop waard. Geen probleem: lang leve de bieb!

Verder aten we o.a. : het ultieme troosteten - Macaroni met gehakt en kaas.
En lekker makkelijk: pitabroodjes met heerlijke vulling. Alles uit:  1 gehaktmix 100 recepten.
We stookte het 1e vuurtje in de veranda.
En hoewel er nog geen meubilair in staat, en er nog geen elektriciteit is, hadden jarige oudste en zijn gasten het prima naar hun zin.
Een vuurtje, een olielamp en een kaars in een windlicht waren ( met het eten en drinken) , meer dan voldoende.

En verder:
Vond ik zomaar een prachtig kookboek voor de helft van het geld:
En weet ik dus nu al wat mijn Sint cadeau gaat worden sttt.
Hoe geweldig! Ook voor oudste, die steeds vaker mee kookt.
Wat voel ik me gelukkig.
Vrij. Niet werken. Niet tobben. Het huishouden doen wanneer het mij uitkomt of gewoon als ik zin heb.
Zaterdagochtend, vrij, koffie drinken met man en kinderen. Grapjes, lol, genieten. 
Wat een rijkdom.

Ik kocht een tijdschrift via internet. Nou ja ik. Manlief zou het even voor me doen. Hij betaalde uiteindelijk 10 euro ( wegens verzendkosten e.d.) voor een leuk maar dun blaadje.
Genoeg!
Nadat er deze week een paar keer wat mis ging met bestellingen via internet, ben ik er klaar mee.
Deze problemen moeten nog opgelost worden, en het ziet er naar uit dat het helemaal goed gaat komen.
En daarna: alleen nog gewoon in de winkel!
Beter voor de middestander, en geen gedoe.
Eerlijkheid gebied me te zeggen dat het tot nu toe prima ging, maar ook dat de verleiding wel erg groot is als een mooi boek maar een klik weg is.
Dus vanaf nu; naar de boekhandel, lekker neuzen en dan ( af en toe) iets moois kopen. 
Neem als voorbeeld : het nieuwe boek van Jamie. Wat ziet het er mooi uit als je het inkijkt bij Bol.
In de boekhandel bleek dat vooral de eerste pagina's zo mooi zijn.
En Jamie blijft wel. Als ik volgend jaar 50 mag worden is het nog een mooi verjaardagscadeau.
Voorlopig koken we door uit Jamie at home en Jamie in 30 minuten. Daar kunnen nog wel even mee vooruit!

En het boekje : de nieuwe arme.
Leek ook heel mooi. Maar ik lees het vast maar een keer. Om daar nu bijna 15 euro voor te geven, dan heb ik meer aan dat mooie kookboek, daar kook ik vast nog heel vaak uit.

Keuzes.
Overigens kun je bij uitzending gemist: altijd wat van 16 Oktober een interview zien met de schrijfster Sascha Meijer.
Dan kom ik er later nog eens op terug . Kunnen het te hebben over de nieuwe arme en wat is arm/armoe. Want er zijn heel veel mensen die niks snappen van de keuzes die mijn man en ik maken.
Dat we het fijn vinden om eenvoudig te leven.
Niet uitgaan, een filmpje van de bieb thuis net zo leuk vinden( kunnen de kinderen ook meekijken, ik heb net  the intouchables besproken bij de bieb).
Niet uit eten ( vind het zeker zo leuk om zelf te koken). Zelden nieuwe kleding ( ik was wel gek als ik een betere kwaliteit voor heel weinig bij de kringloopwinkel kan vinden). Maar wel goed en vers eten, geen enkele schuld en alles wat we echt willen of nodig hebben gewoon kunnen kopen.
Da's vrijheid. En geluk!

      Fijn Weekend!
                               groetjes, Franca.


9 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijke foto van een heerlijk luie poes! Vwb bestellen op internet: het gaat hier eigenlijk altijd goed. Ik heb me wel voorgenomen om boeken alleen nog in de winkel te kopen en niet meer via bol.com. Lang leve de detailhandel :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mooie blog!

  Gelijk heb je!
  groetjes en fijn wekend,
  Roos.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooie blog!

  Gelijk heb je!
  groetjes en fijn wekend,
  Roos.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik snap je helemaal hoor! Je hebt groot gelijk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hahahaha, die poes van jullie. Lekker lui. En wat is het altijd weer genieten van je foto's. En je hebt helemaal gelijk wat het via internet betsellen betreft; het valt altijd een beetje tegen. In de winkel even doorbladeren/kijken en als het wat is op de wishlist of zo meenemen.
  Nog een fijne zondag

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waarom gebruik je internet niet om de recepten te zoeken? Bij 24kitchen, die ook Jamie uitzendt of bbc.co.uk/food. Zo hoef je niet al die boeken aan te schaffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Inge: ook hier ging het tot nu toe prima. Maar nu kreeg ik een boekje helemaal niet! Een totaal ander boek ( beide tweedehands via bol) en kreeg ik een verkeerde dvd opgestuurd.Ik hoop nog steeds dat het allemaal goed komt( al heb ik er een hard hoofd in). Maar van kopen via het web heb ik even meer dan genoeg!
  @Roos: Dank je wel.
  @Trudy: fijn om mensen te vinden die er ook zo over denken. En met positiviteit, Het lijkt wel of ( de echte) mensen om me heen alleen nog maar kunnen zeuren en mij wijzen op dingen die nog gedaan moeten worden ( ja er staat hier nog een pipowagen, ja, daar gaan we nog aan werken, ja, de viooltjes gaan morgen in de potten ( is inmiddels gedaan)Pff. Fijn om jullie via het net wel positief te horen!
  @Janneke, Dank je wel,ook hier vanaf nu gewoon de winkel in.
  @legezakkenvrouw: dat kan, maar ik geniet zo van de boeken!
  Ze in handen houden, lezen ( voor zover dat mogelijk is in een kookboek), recepten uitzoeken ( liefst met foto's erbij), alvast open op de standaard zetten,kortom, toch heel anders als je een uitgeprint blaadje voor je hebt. Wat niet wegneemt dat ik ook daar vaak recepten vandaan haal.
  Dank voor jullie reacties!
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lieve Franca,
  laat je niet gek maken door mensen die jouw levenswijze niet begrijpen en er zelfs schamper over menen te moeten doen. Herkenbaar en ook lastig als je kinderen er op aan gesproken worden. Soms vind ik het zo moeilijk maar tegelijk weet en voel ik altijd dat het goed is zoals wij leven. Je foto's zijn jaloersmakend mooi. Volgens mij wonen jullie echt op een schitterende plek. Het ziet er zo warm en liefdevol uit, daar kan geen geld, of bioscoop tegenop!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Franca,
  Wat een heerlijke manier van leven heb jij! En dat je man zulke mooie dingen kunt maken...prachtig! Mijn jongens zijn dol op fikkie steken, die zouden er erg blij mee zijn. Maar ja, hier moeten ze het doen met de vuurkorf.
  Ik koop kookboeken vaak bij de kringloopwinkel. Meestal als ze een actie hebben van 50% korting! Dan kost je een boek van 50 cent tot 2 euro voor een heel mooi en dik boek. Ik hou ze een poosje en als de kinderen op de zomerrommelmarkt gaan zitten, kunnen zij ze weer verkopen (meestal voor veel meer geld ook nog!) Soms zit er een superboek bij en dat hou ik zelf, soms knip ik de recepten er gewoon uit om in mijn receptenboek te plakken, dat ligt aan de kwaliteit van het boek.
  Overigens kun je ook op rommelmarkten leuke kookboeken vinden, al zijn de meeste boeken kinderboeken, ze zitten er wel tussen.
  Verder koop ik eigenlijk nooit geen boeken... Ik haal de allerhande bij AH, de 'boodschappen' bij de Boni en dan heeft Jumbo ook nog zo'n blad met recepten. Ook op de websites van Koopmans en AlbertHeyn staan heel veel recepten.
  Groetjes en geniet van de blaadjes..(goed voor de conditie haha! Hier gaat het al net zo, al is de tuin veeeeeel kleiner, we blijven harken).

  BeantwoordenVerwijderen