Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

vrijdag 18 november 2011

boeken en bonen

In de bonen,zo zou je het kunnen noemen. Zelfs al is het met vlees erbij, ik heb de bonen herontdekt. Door de recepten op www.thesimpledollar.com/ kreeg ik enorm zin in bonen. Sindsdien eten we ze regelmatig. Met of zonder vlees erbij , en ik vind het heerlijk. Hier het restje van een flinke pan chilli con carne van gisteren.
Ik heb mezelf verwend met zijn boek : the simple dollar. Mooi boek, al moet ik eerlijk zeggen dat zijn site zo uitgebreid is, dat daar alles al een keer aan bod gekomen is. Eenvoudig leven maakt gelukkig, dat is ongeveer de strekking. En laat ik het daar nou helemaal mee eens zijn!
Avelien Jansen en Toor de Haas probeerde me daar al eerder van te overtuigen. Destijds wilde ik nog zoveel, zoveel zien, lezen ,horen, meedoen. Ik leer het steeds beter: rustig, eenvoudig genieten.
Als je in de eigen kookboeken gaat snuffelen, blijken er ook heel wat lekkere recepten met bonen in te staan.
Deze liggen alvast klaar. Niet voor vandaag hoor. Vannacht wacht. En ik zou niet graag winderig aan een pastusbed staan! Heel benieuwd wat er gaat komen vannacht. De laatste wachten gaven steeds twee bevallingen per nacht!
Het viel het kraamcentum ook op. Veel kraamverzorgsters krijgen amper bevallingen, bij mijn diensten staan ze op een rijtje te wachten lijkt het wel.
Hoe country is dit? Ik zag mezelf zo, en besloot een foto te maken. Niet bedoelt maar het kan zo in het tijdschrift landleven. De laarzen ( die ik laatst met zoveel korting kocht) bevallen zo goed! Ze hebben al heel wat zand, modder en nat blad te verduren gehad, en houden zich prima. Het vest is mijn nieuwe wat ik kocht toen ik met dochterlief in Amsterdam was. Heerlijk, al is het nog warm genoeg tijdens het wandelen. Helemaal goed voor een strenge winter dus. De jas is al zeker tien jaar oud. Maar nog heerlijk voor wandelingen in weer en wind.
Soms kom je terug op een beslissing. De schalen zie ik al heel lang staan in mijn favoriete kringloopwinkel. Maar besloot steeds dat ik ze toch niet nodig had. Deze week moest de kraam-spullen in mijn werk-tas aanvullen ( handschoenen, schorten, lijsten e.d.), en besloot om dat ook maar langs de kringloopwinkel te gaan om de schalen op te halen. Ik gebruik ze hier in huis voor van alles. Als fruitschaal, schaal voor een flinke salade , als afvalbak voor groenteafval en ga zo maar door. Hoe blij kan een mens zijn met een setje oude schalen ? Nou zielsgelukkig!


Gelukkig. Ik ben het vaak. Een mens van hoge pieken, diepe dalen. Ik zal het altijd wel blijven. Al kan ik er steeds beter mee omgaan. Deze week was er het verwarrende verhaal van mijn schoonouders die ( heel plotseling) naar een aanleunwoning wilde. En eerlijk, ik kon er niet goed mee omgaan. Gelukkig heb je dan vriendinnen. Er was die goede vriendin die mijn hele verhaal over de mail aanhoorde, en met de allerbeste raad kwam; praat met je man, leg uit hoe moeilijk je het vind, hou je niet groot maar vertel wat je gevoelens zijn, blijf in contact. De beste raad die maar mogelijk was! Het gesprek is geweest, gisteren tijdens koffie drinken en wandelen. Het was moeilijk maar verhelderend.We hebben het weer samen op een rijtje.

Er was die andere vriendin. Die luisterde en luisterde. We wandelde in het mooie Oisterwijk. Dronken daarna koffie bij een heerlijk vuur in de dorpsherberg. En genoten van de mooiste boekenwinkel die er is ( je zou er in willen wonen) .

Neusde in het prachtige boek: "het muizenhuis" van Karina Schaapman. Wiens verhaal me zo intrigeert . Ik begon weer te breien om eruit te komen, zij bouwde een muizenhuis. Het interview op BNR. radio was indrukwekkend. Zonde dat we niet naar de bieb zijn gegaan toen we toch in Amsterdam waren, maar ooit wil ik het zo graag zien!

En mijn vriendin en ik? Na die prachtige boekhandel bezochten we nog een tuincentrum in het nabijgelegen Heukelom . Zo mooi! De dag werd afgesloten met gewoon een pot thee thuis, het schemerde al en de kaarsjes gingen aan. Goud zijn ze waard! Echte vriendinnen!

Maar ook de mensen die me one-line zo vaak een hart onder de riem steken. Toen het allemaal niet zo goed met me ging, mailde ik een paar keer met Toor de Haas. Ook al zo'n gouden mens. Spontaan reageerde ze op mijn mailtje en we schreven een paar keer heen en weer. Ik ben ermee gestopt, omdat ik het bezwaarlijk vond dat ze er niks voor vroeg ( terwijl dat toch haar werk is).
Een dezer dagen kan ze een pakketje verwachten. Eindelijk, maar zeer gegund.

En jullie niet te vergeten!
Voorlopig regelmatig een give-away.
Omdat ik zo blij met jullie ben.
Te beginnen met: 29 gifts. Engelstalig maar mooi.
Wie wil ( en wie heeft zich nog door deze hele letterbrei geworsteld, die verdiend zowiezo al een beloning).
Ik ga spulletjes klaarzetten, maar daarover later meer.

groetjes, Franca.

ps.: Toor heeft ook een website : http://www.eenvoudiggelukkig.nl/home/
En van Avelien kun je hier lezen: http://www.delevensgenieter.nl/INSPIRERENDETEKSTEN.HTM

9 opmerkingen:

 1. lieve Franca , wat een fijn blogje en ook ik ben fan van toor en haar boek ligt op mijn nachtkastje ik lees elke avond een stukje de folie is al los aan het komen !!! de rust de eenvoud het doet deugd.. ook loop ik al meer dan een week met post voor jou en voor annemiek in mijn tas het komt eraan hoor...en hoe doe je het allemaal en fijn koken en werken en je huishouden tiptop en handwerken ..petje af hoor ! mijn lukt het vaker niet dan wel! mijn kindjes hebben ook nog veel hulp nodig bij huiswerk maken en toetsen leren ...mijn jongste word negen volgende maand ...maar zoals teuni zegt elke keer een draadje...dus ik probeer elke dag een stukje warboel te ontwarren letterlijk of figuurlijk...ik moet nog es dat boek over opruimen kopen .... waar jij al es over schreef! bedankt voor al je fijne berichtjes heerlijk genieten en je heeft mij heel erg vaak inspiratie en moed en kracht ! heel veel liefs en een dikke knuffel!
  vanwege Jezebelle

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een bijzonder bericht! Je lijkt een mooi en open kijkje te geven in je dagelijks leven, maar ook in je gevoels- en gedachteleven. Goed om te lezen, van je jubelende hoogtes en je diepe, donkere dalen.

  En o ja, dat boekje, daar heb ik al veel van gehoord, ik zou het graag hebben! Liefde geven, er wel willen zijn voor anderen, maar al 'genoeg' aan mezelf hebben, dat is waar ik deze dagen erg mee bezig ben, en ook worstel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dag Franca, ik ben al naar die twee sites geweest en in mijn favouriten gezet! bedankt hoor en ik schreef een fout het moet geeft zijn en chili ja lekker maar de laatste keer was ze veeeel te pikant voor de kindjes en ik doe het in burritos met zure room erbij en guocomole en maakte je al falafel lekker met een beetje jonge kaas in het midden en een yoghourt en curry sausje erbij mmmm
  lieve groeten een fijn weekend! Jezebelle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi te lezen, dit blogje. ´k Merk ook steeds vaker aan mezelf dat ik gelukkig ben met de dingen om me heen. Je moet ze alleen wel zien... En het verhaal van de schalen is ook herkenbaar. Ik kocht een tijdje geleden een emaille pan en toen dacht ik nog nou ja, ´t is dat ik hem gewoon leuk vind, ik zie wel wat ik ermee doe... Sindsdien gebruik ik ´m heel erg vaak. Nu staat ie weer op het gas om appelmoes te koken. Heerlijk toch? Geniet ervan hoor!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lieve Franca, ook ik trek me op
  aan jouw logjes de laatste weken...
  heb het wat moeilijk met de combi
  werken en huishouden..ik krijg het
  precies niet gebolwerkt..
  Als ik jouw logje dan lees, vlieg
  ik er terug in en probeer zoals
  purperpolletje in navolging van
  Teunie zegt draadje per draadje
  te werken...
  Komt helemaal weer in orde...
  Je hebt een mooie give-away maar ik
  ga hem aan anderen laten, moet nog
  heel veel bijlezen en heb nu al
  geen tijd..veel succes aan iedereen!
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hihi. Moest lachen om de bonen. Heb ook zakken vol staan, ook maar eens wat mee gaan doen.

  Bedankt voor je linkjes en je mooie bericht.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Hoi

  Het boek van Toor heb ik ook regelmatig even bij de hand , lees er wat in , blader erdoorheen , kijk wat ..een fijn boek ..
  Ik zou graag meeloten naar het boek , zodat ik het na het lezen ook weer doro kan geven ..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het afgelopen weekend ben ik begonnen om je blog vanaf het eerste begin te lezen...en wat heb ik genoten !!
  En niet alleen genoten, maar ook heel veel geleerd.
  Jou manier van leven spreekt me erg aan...zo warm, zo liefdevol, zo vrolijk, maar ook vol emoties.
  Lieve Franca, bedankt voor dat alles en wat heb ik een bewondering voor je...een zware baan, het huishouden, man en kinderen en iedereen altijd welkom...petje af...

  Lieve groetjes, jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dank je wel allemaal, zeker Jenneke ( ik bloos ervan).
  Ik laat met een paar dagen weten wie het boek gaat krijgen.
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen