Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

zondag 25 september 2011

oogsten

In letterlijke zin, zoals alle mooie dingen van de herfst.

Het beseffen dat je het goed hebt. Dat het je aan niks ontbreekt. Dat je daarvoor geen design-inrichting hoeft te hebben. Maar gewoon je eigen ( rommelige) huiskamer. Geen woonbeurs voor mij. Het is prima zoals het is.
De eethoek in herfst-sfeer. Waar je samen met neefjes en nichtjes, koffie hebt gedronken. Samen gaan we een leuke dag organiseren. Om elkaar eens op een gezelliger dag dan een uitvaart tegen te komen. Geluk, afgesproken op een verdrietige dag ( de uitvaart van Pa/opa). Opnieuw oogsten.
Buiten is het zonnig. En terwijl ik geniet met breiwerk ,boek, en een ( nog lekker ingepakt) nieuw tijdschrift, doet dochterlief een hand-wasje. Haar hardloop-spulletjes,die ze eigenlijk geen dag wil missen. Opnieuw geoogst. Begin deze zomer startte we met rennen. Inmiddels hobbel ik wat rond, dochterlief loopt! Mooi, goed en al een flink stuk. En ze vind het heerlijk! Weer een kind wat bewegen heerlijk vind, weer een mooie oogst binnen!
Terwijl ik deze week aan het werk was, en hier buiten zit te mijmeren, besef ik het maar al te goed. Dit is de tijd van oogsten! De investeringen gedaan in opvoeden, het zuinige leven, het harde werken. We moeten vooral niet vergeten om te genieten! Van de kinderen die nog even thuis wonen. En straks hun eigen gang gaan. We genieten zo van deze mooie jonge mensen om ons heen. Van de keuzes die ze maken, de mensen die ze zijn geworden. Hoe trots kan een mens toch zijn!
Dochterlief, genietend van de laatste zonnestralen ( wil je even je gezicht verstoppen, voor een foto op het blog?). Oudste heeft vandaag hard gewerkt samen met manlief . Thuis hebben ze het toestel van de schommel uitgegraven ( er zaten flinke blokken beton aan) . En voor mensen die zelf niet zo fit zijn, hebben ze een kast versjouwd. Jongste is aan het werk. Dochterlief hielp me met kleding en spullen zoeken voor jongste ( die deze week naar de Ardennen gaat met school). Oogsten!
Zaterdag. Manlief kookt. De eerst vijf jaar kookte ik apart voor hem, omdat hij maar een gerecht lustte. Nu kookt hij voor ons allemaal. Vaak simpel. Maar lekker. Wat hebben we samen veel geleerd . Over eten, koken en elkaar. Oogsttijd.

Iemand schreef het deze week als reactie op een blogje. Je mag toch genieten. Dat doe ik . Deze week ga ik ook weer eens wat meer tijd aan de lieve mensen om me heen besteden! Mensen buiten het gezin. Naar de expositie van mijn beste vriendin. Naar die oude tante die weer iemand in haar omgeving verloor. Weer eens ouderwets bellen of schrijven met die geweldige vriendin die te ver weg woont.
Ga ik ruimen in huis. De spullen die voor mij te veel zijn, waar zoveel anderen nog van kunnen genieten, gaan de deur uit. Even minder blogjes lezen, en er gewoon zijn!
Ik schreef er een blogje over , toen ik het tegenkwam in een gezin.
Ik ken het helaas van dichtbij. Een zo moeilijke materie. Ik zoek het niet op. Ook niet in boeken en films. De gelukkige huisvrouw, heb ik nooit uitgelezen. Wel aan begonnen, maar het was te dichtbij. De film zal ik niet kijken.

En dan koop ik twee boekjes in een witte-boeken winkel ( 2e voor de halve prijs, je kent dat wel). Ik lees de achterflappen, en verwacht lekker simpel roman-materiaal. Ik lees; en krijg kippenvel...Bam, ze hebben me. Het gaat toch over dat onderwerp! Ik zit in het boek, wil het weten, leg het toch weer even weg, lees weer een stukje. Het was te goed om niet te lezen. Koop je zomaar een romannetje ( denk je). Krijg je een heel mooi geschreven boek. Een aanrader!

Titel: Jouw naam in het zand. Van de Ierse schrijfster: Denise Deegan.

Veel om over te denken, veel om van te genieten.
Hard aan het werk om te ruimen, de foto's van vroeger van neefjes en nichtjes op te zoeken. Oogsten en genieten. Ik wens het jullie allemaal toe!

lieve groetjes, Franca.

2 opmerkingen:

 1. Wow.. wat een enorm mooie oogst! En dat zo op de zondagmorgen ;o)

  Puur genieten van de dingen zo dicht om je heen, weten dat je de rijkste bent die je je voor kunt stellen. Je moet het alleen wel kunnen zien. Maar dat doe je!

  Het is je van harte gegund Franca. Hou dit gevoel vast. Púre rijkdom..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi om bij je mee te mogen lezen over de dingen waar je van geniet, fijn dat je dat wilt delen.

  We kregen afgelopen week niet zulk goed nieuws. Daardoor herken ik dat gevoel wat je bedoelt bij oogsten en dankbaar zijn extra goed.

  BeantwoordenVerwijderen