Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

zondag 8 mei 2011

geven

Cadeautjes geven, wat is er leuker.
Toen ik een boek las van een mevrouw die MS had en door een dokter als advies kreeg : denk eens even niet aan jezelf en aan de pijn, denk aan anderen en geef in 29 dagen 29 cadeautjes. Het hoeven geen dingen te zijn, ook een telefoontje, een gunst e.d. kan als cadeautje gezien worden. Het moet wel elke dag gegeven worden, een dag overslaan is opnieuw beginnen, anders is de energie doorbroken.Dat leek een goed idee. Dus begon ik vrolijk. Om na drie dagen vast te lopen. Een dag dat het niet zo lekker liep, dan blijkt het dus ongelooflijk moeilijk om aan cadeautjes voor anderen te denken.
Een goede les. Morgen begin ik opnieuw.
Niet dat ik vandaag niks weggeef, maar of een moederdagcadeautje voor mijn schoonmoeder telt?
Cadeaupapier is in huis. En ook een schattig nieuw schaaltje waar ik een leuk plan mee heb.

Ooit een dekbedovertrek. Nu een kussenhoesje.
Wel handig, dan zijn er al een paar naadjes klaar. Dochterlief maakte ze overigens voor me.
Vandaag ga ik jullie alvast wat geven. Een supersimpel erg lekker recept.
Voor 5 personen nam ik: 4 paprika's ( een stoplicht plus een extra rode).
Drie grote uien, een bouliionblokje ( ik nam een schepje poeder van de reformwinkel),en 250 gram ongepaneerde snitsels.
Snij de uien in ringen, de paprika's in fijne reepjes, zachtjes even bakken ( glazig geen bruinig kleurtje laten krijgen. Snitsels in hele fijne reepjes snijden en in andere pan even bakken. Bij elkaar doen,glaasje witte wijn ,en het bouliionblokje (schepje poeder)erbij en zachtjes een een half uurtje laten smoren. Net voor het opdienen een bekertje creme fraiche erdoor doen en heel zachtjes verwarmen.
Serveren met rijst ( ik nam een pak wilde rijst met noten van AH) . En je hebt een heel simpel,snel,eenvoudig en toch ongelooflijk lekkere maaltijd, die je gerust je vrienden kunt voorzetten bij een etentje. Het makkelijkste is het om een paprika per persoon te rekenen. Hier hebben ze gesmuld!
Weet je nog die kinderfilm die ik laatst zag?
De bloemetjesjurkjes vond ik geweldig.
En waar liep ik zomaar tegenaan bij de kringloopwinkel?
Mijn eigen vingate bloemetjesjurk! Vandaag draag ik dus een echte moeder(dag)jurk.

Deze parel is een verhaal apart. Een vriendinnetje van dochter zag de tas in de kringloopwinkel, maar kon die toen niet meenemen. Dag later gingen we kijken, maar de tas was weg. Jammer,niks aan te doen.
Rommelend tussen de jurken ( waar ik mijn bloemetjesjurk vond) zag ik een mevrouw met de beschreven tas lopen. Dus vertelde ik mijn dochter dat een heel aardige mevrouw de tas had. Dat ik het haar van harte gunde ( was ook een aardige mevrouw) maar wel jammer voor vriendinnetje. 10 minuten later komt er een heel blije dochter op me af : Mevrouw had van de aankoop afgezien, vriendinnetje was inmiddels naar huis,of ik misschien... Natuurlijk!
En zo fietste dochterlief ,s'middags met een supercadeau in haar fietsmand naar vriendinnetje! Een supercadeau voor...4,50 euro!
Moet je weten dat we er waren op 4 mei. En dat dit tijdschrift daar lag voor 40 cent! Hoe dat kan? geen idee. Maar wat een mooi cadeautje.
Die dag aten we simpel. Wel zo handig als je de halve dag in de stad heb rondgesjouwd (ook nog leuke stofjes gekocht op de markt).
Uit een budgetkookboek. Wat is dat toch dat ik daar vaker lekkere dingen vind dan ik dure kookboeken?
In dit geval: Macaroni met kaas ( en voor de jongens ook maar wat blokjes ham). En pittige broccoli. Broccoli kort koken of stomen. 2teentjes knoflook en een klein rood pepertje(goed fijn en zaadlijsten +pitjes eruit) bakken in wat olie, 50 gram broodkruim erbij, in 5 minuten knapperig bakken. Over broccoli strooien en direct serveren. Lekker!

Nog even over het geven.
In eerste instantie wou ik er hier helemaal niet over schrijven, wat je rechterhand geeft, hoeft je linkerhand niet te weten ,leerde mijn moeder me ooit.
Maar als ik er hier over schrijf, is dat een prima stok achter de deur. Nou moet ik nog leren dat iets eenvoudig ook goed is, ik wil altijd dingen zo perfect doen. In dit geval laat ik dat gaan, waar ik wel op wil letten is wie geef ik iets?
Het was makkelijk om mijn nichtje ,waar ik veel contact mee heb, iets leuks te geven. Maar ik wil nu het nichtje dat ik normaal nooit zie, en die buurvrouw die niet zo goed ter been meer is en dat oude dametje en... Elke dag een cadeautje toch, tijd zat om te bedenken wie en wat.

Tot slot zag ik vandaag dat Mus geboren is. Wat een prachtig mannetje ( van www.zilverblauw.nl ) . Vannacht begint mijn dienst om 2.00 uur. Wie weet zie ik dan ook weer zo'n prachtig kindje geboren worden. Ik heb er weer zin in, om zo'n klein mensenkind te verzorgen en vertroetelen, en die ouders een fijne week te geven!
tot snel!
groetjes, Franca.

9 opmerkingen:

 1. Volgens mij geef jij al elke dag dat je aan het werk bent bij nieuwbakken ouders. Alles wat je doet bovenop hetgeen je `moet` is een extra kadootje toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Iemand slecht ter been? Cadeautje; Ik ga boodschappen doen, mag ik ook Uw boodschapjes halen? En als ze echt naast je woont, haar stoep vegen als je zelf toch bezig bent.
  Een oudere in je buurt; een seringentak, een bosje lavendel of iets anders uit je tuin.
  Iemand die je weinig ziet? Een mooie kaart uitzoeken en laten bezorgen. Het meest simpele en goedkope werkt meestal het beste.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Franca,

  voor mij geef je ook al als je hier een bericht plaatst. Tel die dus ook gerust mee!

  En één ding wil ik je graag (nog een keer) meegeven: het cadeau voor die vreemde? Je hebt ons met het cadeau voor ons prinsesje enorm blij gemaakt. Zo moeilijk was dat toch niet? ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O wat een mooi idee!
  Vanaf vandaag ga ik ook eens proberen om elke dag iets voor een ander te doen!!
  Mooie jurk hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat bijzonder dat die jurk bij de Kringloop op jou hing te wachten! Ik houd ook erg van dit soort jurken, en hij staat je prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk.Ik ben het met Monique eens,een berichtje is ook iets doen. Voor mij wel,ik geniet ervan.
  Zaterdag nog even aan je gedacht bij een garage sale:Lots of magazines,just the ones you like.
  Sorry.
  Op naar het volgende blog.
  Groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lief gezegd Ella, maar werk is werk, al doe ik altijd mijn best om er een hele leuke week van te maken.
  Goede ideeen Gerrie!
  Daar ga ik gebruik van maken.
  Dank je wel dat je een berichtje al als cadeautje ziet Monique. Maar ik zie jullie niet als vreemde hoor!
  Dat is geweldig Vlinder.Leuk om te hoten dat er nog iemand meedoet(En dat hoeft niet meteen 29 dagen lang te zijn).
  Dank je wel Nicole.
  Hoop dat jij of anderen dan net zo van de tijdschriften genieten als ik dat kan!
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij de laatste ( over de tijdschriften) bedoel ik natuurlijk Wilma.
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wauw wateen enige jurk en hij staat je goed hij zit als gegoten

  BeantwoordenVerwijderen