Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

donderdag 30 september 2010

arm of rijk?

Waneer ben je arm? Of waneer ben je rijk?
Vanavond komt voor de eerste keer het programma:" Rob van rijk naar arm " op T.V.
Als ik aan het programma mee zou doen, bij welke kant zou ik dan horen?
Ik heb onderdak, genoeg te eten, kleding en kan me warm houden. Arm ben ik dus niet. En rijk?
Ja hartstikke!
Rijk dus! Al ben ik benieuwd of anderen in dezelfde omstandigheden het ook rijk zouden noemen.
Rijk voel ik me in de keuken. Zelfgemaakt door manlief. Met ( meestal) meer dan genoeg eten in huis. De laatste paar dagen voor het boodschappen doen, is er vaak vanalles op, moet er wat geïmproviseerd worden. En dat is prima! Maakt je er bewust van hoe goed je het meestal hebt.
Eten kan simpel zijn. Deze dag hadden we kipkluifjes. Andere dagen eten we ( vaak tot groot ongenoegen van oudste ) vegetarisch. Van beide kan ik genieten.
De kipkluifjes : 1/2 eetlepel citroensap,2eetlepels ketchup,1teen knoflook,wat Provençaalse kruiden,zout,en ongeveer 8 (scharrel)drumsticks.
Marinade maken van ingrediënten + een paar eetlepels olijfolie.
drumsticks erdoor halen, en minstens een uur erin laten staan. Mag ook ( in de koelkast) een hele nacht. Drumsticks in wat olijfolie bruinbakken,klein beetje water erbij, en zeker 25 minuten op heel laag vuurtje bakken. Om je vingers bij op te eten!

Kleding.Ik heb genoeg! Heel weinig nieuw gekocht. Het tuniek wat ik nieuw kocht draag ik in verhouding minder dan tweedehands dingen. Het ( omslag)jurkje wat ik voor mijn verjaardag (via marktplaats) kocht, draag ik heel erg vaak! Net al de "tweed" jas, die ik op de foto aanheb ( van de kringloopwinkel). Voor anderen zou het misschien arm voelen, ik voel me rijk in tweedehands kleding.

Dit setje van vest en shirt komt uit de kringloopwinkel, en draagt heerlijk. De rok was nieuw ( maar afgeprijsd naar 5 euro) niemand wilde het namelijk , dit jaar zag ik van dit soort materiaal hele jassen! Liep ik zomaar vooruit op de mode!
Mexicaans eten! Soms eten we uit een andere keuken. Of met andere invloeden. Niet in een sjiek restaurant, gewoon thuis. En dan kan ik me zo rijk voelen. Met drie tieners en mijn man aan tafel. Fijne gesprekken, leuke grapjes, veel gelach. Kortom: Heel simpel, maar zo heerlijk!
Dit is trouwens gewoon een recept uit "Opperdepop" van A.H.
Rundergehakt, met een rode paprika, een uitje , 2 teentjes knoflook , een blikje maïs en wat gezeefde tomaten ( of een blikje tomaten fijnmaken met de staafmixer) wat Mexicaanse kruiden, peper en zout erbij en alles ( te beginnen bij ui, dan vlees, dan paprika, dan knoflook,dan de rest) bakken.
Als het gaar is in ovenschaal doen, tortilla chips en wat geraspte kaas erover en even onder de gril.
Inmiddels verdubbelen we hier de hoeveelheden ( behalve de maïs) wegens grote ( tienerzonen) eters.
Maar ook een gewone lunch thuis kan heerlijk zijn. Zoals vandaag: twee (zelfgebakken) boterhammen met oude kaas, tomaat en een sarlotje. Een glas karnemelk erbij. Genieten!
Genieten is het ook van de nieuwe genoeg. Altijd weer een feestje!

Andere dingen waar ik me rijk mee voel?
Werk hebben! Zowel mijn man als ik. Gewone salarissen. Een metaalbewerker en een kraamverzorgster. Maar door de manier van leven voelen we ons toch vaak erg rijk.

Maar ook dingen leren, mensen ontmoeten, goede vrienden hebben, en iets simpels als naar de bieb gaan( waar ik vandaag het boek: " Focus" van Leo Babauta , op mocht halen ( via Internet besteld), waar ik vanavond nog van ga genieten( heeft ook een site: "Zen Habits").

Ik kan het weer: Genieten!
Sinds een paar dagen, doe ik niet alleen de dingen, maar geniet ik er echt weer van.
Gek hè, steeds een stukje terug ( moe) en dan weer een stap vooruit. Maar ik ben er blij mee!

Post krijgen. Ook zo heerlijk! Deze week twee brieven met foto's.
Een van een gezin waar ik 6 maanden geleden werkte, een waar het kindje net een jaar is geworden.
Lieve brieven, mooie foto's. Dat ze de moeite nemen! Zo geweldig.

Kortom: Zeer rijk , zo voel ik me op het ogenblik.
Dit weekend is er ook nog een Fair vlakbij, in de plaats waar mijn vader woont.
Mijn vader die ( met het hele verpleeghuis) deze week verhuisde. En nu in een prachtige moderne woning woont ( kleinschalig). Nog meer om dankbaar voor te zijn.
Ik hou ermee op.
Dit gaat vervelen.
Naar de T.V. Eens kijken hoe ze daar denken over rijk en arm.

groetjes, Franca.

7 opmerkingen:

 1. Lieve Franca, ik lsuit me graag bij je aan. Ondanks dat we elke cent een paar keer om moeten draaien, kunnen we nog steeds in ons huis blijven wonen, staan we nog niet op straat, hebben we inderdaad genoeg kleding en te eten en mogen we genieten van elkaar.
  Ook ik mag me rijk voelen met spullen en kleding van een ander, al koop ik zo nu en dan ook wel wat nieuws. Mooie setje trouwens hoor! Zou er waarschijnlijk ook zo in weggelopen zijn ;o)
  En fijn om juist van jou te mogen lezen dat je je zo rijk en gezegend voelt. Dat betekend dat het weer goed met je gaat?!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijk positief verhaal. Fijn je weer kunt genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb genoten van dit logje. Ik voel me vaak ook Rijk. Niet om het geld, maar om waar ik dankbaar voor ben. Een mooi leven, gezond zijn, een huis groot genoeg voor ons allen en elke dag lekker eten. Meer heb ik ook niet nodig. Geen verre reizen voor mij, geen dure auto, ...

  Ik ben blij dat je weer kan genieten Franca.

  Lieve groeten, Sandra.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben het helemaal met je eens. Wat is rijk, ik voel mij ook heel rijk met mijn opgeknapte eetkamer stoelen uit de kringloop. En ook wij hebben allebei een baan en kan daardoor onze jongste zoon laten studeren. Ook wij hebben te eten,al moeten wij ook wel opletten met geld maar wij zijn heel gelukkig zo.
  Ik ben blij te lezen bij jou dat meer mensen zo denken.
  Van jou verhaal krijg ik een heel positief gevoel.
  Fijn weekend alvast.
  Groetjes Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat een fijn blogje , ik geniet ervan .
  Wijdraaien hier wel het geld om met onze 4 kinderen , maar ik voel me wel rijk met mijn gezin.
  Ik koop ook in tweedehands , vraag me soms af waarom mensen de spullen weg doen .Die rok is helemaal fantastisch !

  Ik wilde je prive iets mailen , maar kon geen mailadres vinden , maar omdat ik zag dat jij ook een Genoeg lezeres bent vroeg ik me af of jij misschien oude nummers aan mij zou willen overdoen?
  Nadat ik ze heb gelezen gaan ze altijd ook weer door naar een lieve dame die ik er weer blij mee kan maken .

  Groet Petrouchka , blogloos

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtig optimistisch stukje. Ik heb er van genoten. Ik voel me net als jij heel erg rijk, en niet in termen van financiën!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @mama Monique, ja hoor het gaat stukken beter. Fijn he, dat wij ons zo rijk kunnen voelen, ik zou het zo graag ook aan anderen willen leren.
  @ Geertrude, Ja he, denk jij ook om jezelf?
  @Plukdedagsandra, Fijn he! Ik ben blij dat je van het blogje genoten hebt.
  @ Saskia, en wat is er fijner dan iemand een positief gevoel geven?
  @ Petrouchka, dank je wel voor het rok-complimant. Helaas hang ik te erg aan mijn oude genoegs om ze weg te geven! Ik lees ze regelmatig nog een keer. Kun je niet via genoeg of marktplaats aan oude nummers komen?
  @Nicole Orriens,Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen