Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

maandag 23 november 2009

consuminderen

Het begint een verslaving te worden dat internet.
Ik lees. Over de low-impactman, over de now-impactman, over zuinig zijn en goed voor het milieu.
Ik koop. Chocoladeletters die "groen" zijn. Probeer goed na te denken over eten, ook over "groen"eten.
Ik denk. Goed na over wat verstandig is voor mijn gezin. Blijf ik onder contract werken of ga ik toch voor werken op oproep basis?
Ik probeer het goed te doen. Voor mijn vader, voor andere mensen om me heen die dat nodig hebben.

Elke dag krijg ik een mailtje.
Een mailtje van Annemiek. Vaak voelt het of dat speciaal voor mij is. Maar ik weet dat heel veel mensen hier een steuntje in zien.
Annemiek is een pittige tante. Ze woont alleen. Haar zoon studeerde in Amerika en woont al lang niet meer thuis. Annemiek( en ook haar zoon) hebben een bewogen leven achter de rug.
Ze is inmiddels afgekeurd ( na een leven lang heel hard werken) en leeft van een uitkering.
Nou zou er een verhaal kunnen volgen van zielig en eenzaam, maar dat is zeker niet het geval.

Annemiek trekt zich het lot van mensen die het niet zo goed hebben erg aan. Mensen die aan de onderkant van de maatschappij leven. Die niet alle kansen kregen of krijgen, die vaak ballanceren op het randje van echte armoede. Ze hebben niet altijd de verstandigste keuzes gemaakt, maar daar gaat Annemiek niet over oordelen. Annemiek zet haar schouders eronder.
Ze is in haar woonplaat Landgraaf, consuminderkringen begonnen. Mensen konden bij haar thuis komen, waar Annemiek ze helder en eenvoudig vertelde over consuminderen.
Je niet alleen maar arm voelen, werken met wat je hebt, samen aanpakken, adviezen geven.
Praktijkles : hoe bak je zelf taarten voor heel weinig geld, hoe maak je voor bijna niks groendecoraties.
Ze helpt mensen met de enorme papierwinkel die vaak vastzit aan uitkeringen en schuldsanering.

Deze Annemiek heeft inmiddels het consuminderhuis opgezet.
Een huis waar vele vrijwilligers ( niet zelden mensen die eerder door haar geholpen zijn) haar helpen , en zo de kring groter maken.
Waar spullen die de een over heeft en goede nieuwe bestemming vinden. Waar mensen heel veel leren over positiviteit en daadkracht.

Ze houdt er niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Een keer heb ik haar gezien( op de genoegdag) maar ik durfde haar niet aan te spreken. Daarom zal ik het hier maar zeggen:
Je bent een kanjer Annemiek!
En het dagelijkse mailtje.. Ik zou het voor geen goud willen missen.
Het helpt me , om te zien hoe rijk ik ben, om te genieten van simpele dingen, om op tijd een schop onder mijn achterste te krijgen.Jij zegt me: stop met je gezeur en doe iets!

Hoe ik hier nou bij kom? Door mijn verlanglijstje.
Mijn kledingkast zit vol genoeg .
Boeken, d.v.d.'s en decoratiespullen? Meer dan genoeg.
Nu ik zo in huis bezig ben, zie ik wat er allemaal is, terwijl ik vaak ( als ik in gezinnen werk) meer zie wat er niet is. Ik heb nog veel te leren.
Opnieuw krijg ik de inspiratie van Annemiek, Niet zeuren! Aan de slag!
Bij deze! Met wel nog even een adresje: www.consuminderhuis.nl

groetjes, Franca.

12 opmerkingen:

 1. Hoi Franca,

  ik ken deze Annemieke niet, maar ze klinkt geweldig! Ik ga meteen de link bezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heerlijk! Ik ga ook eens even bij Annemiek kijken hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hallo Franca ja ook hier in Vlaanderen een superfan van Annemiek-je zo weten mijn kindjes ook sstt mama is haar "annemiekje" aan het lezen heerlijk die dagelijkse mijmeringen en ja ook voor mij werken ze zeer louterend nl want ben ik rijk en wat vergeten we dat vlug we hebben elkaar geen honger dus we mogen/moeten een beetje meer tevreden zijn met wat we wel hebben en ons minder fixeren op wat we niet hebben... niet altijd gemakkelijk in deze tijden van overvloed en Annemiek helpt mij om daar af en toe bij stil te staan!!
  lieve groet Jezebelle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hallo Franca ja ook hier in Vlaanderen een superfan van Annemiek-je zo weten mijn kindjes ook sstt mama is haar "annemiekje" aan het lezen heerlijk die dagelijkse mijmeringen en ja ook voor mij werken ze zeer louterend nl want ben ik rijk en wat vergeten we dat vlug we hebben elkaar geen honger dus we mogen/moeten een beetje meer tevreden zijn met wat we wel hebben en ons minder fixeren op wat we niet hebben... niet altijd gemakkelijk in deze tijden van overvloed en Annemiek helpt mij om daar af en toe bij stil te staan!!
  lieve groet Jezebelle

  BeantwoordenVerwijderen
 5. a-vandeursen@home.nl
  Voor belangstellende : een mailtje naar dit adres , met de vraag of je voortaan ook zo'n dagelijks mailtje mag ontvangen is genoeg.
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Franca, ook ik geniet van de dagelijkse mijmeringen van Annemiek. Ik heb veel bewondering voor haar doorzettingensvermogen en creativiteit. Ik geloof dat ze ondertussen in alle delen van Nederland (en zie in de reactie van Jezebelle ook in Belgie) gelezen wordt :-) Ik vind het erg knap dat ze elke dag weer tijd voor ons(mijmerlezers) maakt met haar eigen verhaal, foto's en consumindertips. Een super kanjer!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En zo leer je iedere keer weer bij... bedankt voor de tip. Bijzonder dat iemand zo leeft en deelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat zijn sommige mensen toch vreselijk goed voor anderen.
  Wat fijn dat jij deze dame mag kennen.
  Alhoewel jij er ook mag wezen hoor!
  Kus van zonnestraal
  (lees je blog al een tijdje en dank zij jou zit ik ook aan de blog,hopelijk krijgt mijn leventje zo ook een beetje meer charme)
  groetjes van petra

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat heb jij een ontzettend leuke blog!
  Ik ga je volgen :).

  groetjes,
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat heb jij een ontzettend leuke blog!
  Ik ga je volgen :).

  groetjes,
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo ben ik het helemaal met je eens. Ook ik worstel met het opstellen van een verlanglijstje: Niet alleen nu voor de decembermaanden (die doen wij nagenoeg nog niet vieren), maar ook met mijn komende verjaardag in januari. Dit keer kom ik eindelijk weer eens uit bij mezelf: iets lekkers voor onder de douche, een luchtje of zeepje. Geen hebbedingen meer voor in huis, daar heb ik er veel te veel van, de gang staat vól met dozen voor de kringloop.
  Ook ik ken Annemieke nog niet, maar ga de link zo ook eens klikken. Haar idee om dan maar zelf dingen voor anderen te gaan ondernemen klinkt me heel goed in de oren. Ik zou zó graag eens de lef hebben om hier thuis een ruilparty o.i.d. op te zetten!
  Wie weet.
  In ieder geval dank je wel voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtig !!!
  Ik ga zeker de site bezoeken.
  Hartelijk dank voor de link !!

  BeantwoordenVerwijderen