Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

maandag 28 september 2009

van een quilt, een paard en lekker eten

Hoe vind je die dochter van ons? Toen ik haar gisteren vroeg of ze uit wilde zoeken welke kussenslopen ik voor haar quilt zou gebruiken, besloot ze die zelf te gaan maken!
Haar vader heeft haar geholpen met knippen, het naaien wil ze zelf doen.
Grappig om te zien. Haar keuze is zo anders dan de mijne zou zijn. Ik was waarschijnlijk meer voor de roze en blauwe tinten gegaan. Het is de allereerste keer dat ze echt iets maakt met de naaimachine, en dan direct zo'n groot project.
Deze foto is van gisteravond. Vanmorgen om 7.15 uur heeft ze nog wat zitten naaien (hoezo verslavend).
Vanmorgen om 4.00 uur hoorde ik een paard bij huis!
Dat is een vreemde manier van wakker worden. Het paard van de overburen was uit de wei gekomen. Gek hoor, paardengetrappel direct onder je slaapkamerraam. Met jas over de pyjama op de fiets, om ze te waarschuwen, probeer daarna maar weer eens te slapen!
Toch een actieve ochtend gehad. Even naar "mijn" laatste gezin gefietst om de baby te wegen ( moeder was zo benieuwd) . Leuk om even bij te kletsen (en de baby was goed gegroeid), en meteen weer wat beweging gehad.

De energie blijft aanhouden.
Sinds ik wat speurwerk over voeding gedaan heb, eet ik 5 keer per dag. s' morgens gewoon ontbijt ( brood, of knäckebrod, of brintapap en wat fruit), tussendoor net waar ik zin in heb ( fruit, een boterham, een beschuit of yoghurt) .s' Middags weer brood of bruine broodjes, met kaas of vleeswaar ( met weinig toevoegingen) en groente erbij ( tomaat of komkommer of een bakje sla). Tussendoor een handje noten,of fruit,of een tarwecrackertje. Als warme maaltijd gewoon eten, waarbij ik erop let dat er zo weinig mogelijk conserveermiddelen e.d. in zitten, dus gewoon vers eten, wat je met verse of gedroogde kruiden en ook zelfgemaakte sausjes ,heerlijk klaar kunt maken.

Zo kun je vlees en vis Italiaans laten smaken, als je er basilicum, parmezaanse kaas, gedroogde tomaten, paddestoelen, knoflook , pesto, olijfolie e.d bijdoet, en je er pasta of risotto bij eet.
Zo zijn er ook simpele mogelijkheden voor Oosters,Mexicaans, een mediterrane smaak of een Indiase smaak. Ik heb wat recepten uit het boekje " weg met de weegschaal gemaakt ( en die smaken prima), maar maak intussen alles waar ik zin in heb, maar wel van zoveel mogelijk verse ingrediënten.
Verder probeer ik niet te veel te snoepen, maar af en toe een stukje chocola vind ik toch wel erg lekker, en dat doe ik dan ook gewoon. Je moet wel even opletten met boodschappen doen, maar verder is het simpel.
Gevolg voor mij... Ik denk niet: ik moet eigenlijk gaan bewegen maar ik ben zo moe, maar... wat zal ik eens gaan doen, ik heb zin om iets te ondernemen!
En dat voor iemand die een paar maanden geleden, het liefst elke avond op de bank lag ( niet eens zat , echt lag). Het steeds tussendoor wat eten zorgt waarschijnlijk bij mij voor een regelmatige bloedsuikerspiegel. Ook doordat ik weinig zoete dingen eet, blijft die beter. Ik ben niet meer naar van de honger en als aller, alle geweldigste... ik heb al tijden geen migraine meer gehad! Deze tips komen uit het boekje: weg met de weegschaal van Meijke van Herwijnen, misschien leuk om eens mee te brengen uit de bieb.

Ik wil niemand een leefwijze aanpraten hoor! Maar het Lieveheerbeestje vroeg ernaar, vandaar dit verhaal.Tot slot een leuke site : www.makinggooduse.co.uk/ Ik ben weer wat bezuinigingboekjes aan het herlezen en ging eens kijken bij wat sites die in het "Thriftbook" van India Knight stonden. Er staan er nog meer, maar die zijn voor volgende keer.
groetjes, Franca.

6 opmerkingen:

  1. Fijn dat je je een stuk beter voelt. Ik geloof dat ik ongeveer hetzelfde eet, en op zich voel ik me er denk ik ook wel goed bij. Al is dat lastig beoordelen, omdat ik zo'n rare chronische ziekte heb.

    Leuk die quilt! Mijn eerste naaiding was een dekbedovertrek van oude lapjes. Daarna begon ik aan een driekwartbroek. Die heb ik heel vaak moeten uithalen omdat het maar niet lukte met binnenbeennaden enzo. Ik miste het ruimtelijk inzicht nog een beetje...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Knap hoor, van je dochter.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk dat je meiske zo'n talent ontwikkeld heeft! Ik vindt de kleuren combinatie erg mooi hoor, echt voor de meisjes-van-nu! Nu wij het allemaal gezien hebben, moet het ook af, dus ze heeft een stok achter de deur.... Wel leuk dat jullie dit van kussenslopen maken!
    Bedankt dat je je menu uit de doeken hebt gedaan, het is ongeveer wat ik ook mag eten, alleen mag ik eigenlijk geen kaas en vleeswaren en veel kruiden. Maar dat laatste is voor mij onmogelijk, dus ik neem die wel want ik hou van kruidig! Ik krijg echter geen extra energie van dit eten, helaas. Ik voel mij gewoon hetzelfde, maar dan wat beperkt (geestelijk). Daar moet ik dus van af! Ik ga zometeen even die site onderzoeken hoor!
    Groetjes van mama Lieveheersbeestje.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Lieveheersbeestje,
    Mag ik je het boek: "een leven lang slank zonder dieet", van Sonja Kimpen aanraden?
    Zij gaat een stuk verder in op goed eten en energiek leven.
    Ze heeft een : "bewegingsclub synergie wellness point" in Antwerpen, schreef diverse boeken, en schijnt ook bekend te zijn van een t.v. programma in Belgie.
    Haar belangrijkste doel is: je goed en energiek voelen.
    Uit dit boek vind je vast tips die je aanspreken.
    groetjes, Franca.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat leuk zeg, die quilt van oude kussenslopen. Ik vind die kleurencombinatie erg mooi. Heeft ze er nog steeds plezier in om er mee bezig te zijn?

    Fijn dat je je beter voelt sinds je anders eet. Begin dit jaar ben ik bij een dietiste geweest voor m'n allergie en al dat afvallen. Ik eet nu ook meer maaltijden per dag, bv. rond koffietijd een of twee boterhammen. En ik moest meer vlees eten van haar, maar dat vind ik nog steeds lastig omdat we eigenlijk vooral scharrelvlees eten. En dan wordt meer vlees eten gelijk zo duur... Zo moet je elke keer weer kiezen wat je doet. Maar ja, dan blijf je ook een beetje opletten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb ooit een shet streep-je-slank-dieet van Margriet gedaan. Doordat ik "verplicht" uit de schijf van 5 moest eten, ging het een stuk beter met me.
    Nu heb ik (weer) iets nieuws gevonden. Niet om af te vallen, maar meer om wat jijhier ook schrijft. Binnen nu en een paar dagen een blogje er over op mijn site! ;o)

    BeantwoordenVerwijderen