Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

vrijdag 12 juni 2009

de laatste dag

De laatste vrije dag . En wat een heerlijke dag was dit.
Het begon vanmorgen met een award. : de Friendship Award, die ik van het lieveheersbeestje mocht ontvangen. Ik ben absoluut niet handig, dus heb nog geen plaatje hierbij.
Ik zal hem met liefde doorgeven, als ik te weten kom hoe zoiets precies werkt. Nog even geduld a.u.b.

De schuimpjes ( van de overgebleven eiwitten van de strawberry cheesecake) kregen deze keer een eetlepel cacao als extraatje, en dat was een succes.
En dan ben ik verbaasd, dat ik weer aan het aankomen ben!
Oké, het was het laatste stukje, dus de foto is niet zo fraai. Maar de cheesecake was echt heerlijk.
Na de regenbui van gisteren staat ons tuintje er fleurig bij.
Zo ging ik vanmorgen ( nog in ochtendjas) gauw wat verse aardbeien plukken( en dan gek genoeg om even terug naar binnen te lopen om je fototoestel te pakken).
En kon ik ook de rode bessen niet weerstaan.
Net zomin als dit prachtige foto/ kookboek. Wat ik voor mijn boekenbonnen gekocht heb. Het is het kookboek voor meisjes van 8 tot 88. Een boek vol gerechten die er heerlijk uitzien en vrij gewone ingrediënten hebben ,met schitterende foto's . Ik zou het liefst meteen aan de slag gaan, maar voor vandaag zit de maaltijd er weer op. Ik zit me al wel te verheugen, dus zie je hier vast nog wat gerechten terug. En trof ik meteen de nieuwe Prima, die weer vol goede tips staat ( jammer dat de tips voor mooi zomerhaar voor mij te laat komen, wat heb ik een spijt van mijn kappersbezoek).
Heb ik de aardbeien tot jam verwerkt, en twee potten lemon curd gemaakt. Een supersimpel recept wat ik van internet haalde, alleen de tien minuten roeren maakte het werk. Gelukkig kreeg ik een vrijwilliger (oudste bood zich aan, hij is gek op lemoncurd).Voor de liefhebber:
4 biologische citroenen
4 eieren
325 g suiker
225 g boter
Citroenen raspen en uitpersen. Eieren in de pan en kloppen, citroensap,citroenrasp en suiker toevoegen, goed doorroeren, dan boter(op kamertemp.) toevoegen. Alles op laag vuur verwarmen, 10 minuten blijven roeren tot lemoncud dik begint te worden. Evt. een eetlepel aardappelmeel toevoegen, om te binden. vuur uitzetten, nog 1 minuut blijven roeren, dan in twee uitgekookte jampotten gieten. Na afkoelen een maand houdbaar in de koelkast. Meteen twee boterhammen geroosterd om te kunnen proeven: door iedereen ( inclusief vriendinnen van dochter) : goedgekeurd.
Na de boekwinkel ook nog bij de kringloopwinkel binnengelopen. En " nieuwe "zomerkleding gekocht. De kringloop is niet zo goedkoop als het winkeltje die het lieveheersbeestje heeft gevonden, maar ik ben toch blij met mijn aankopen. Er waren dingen van 2,00 euro, maar de meeste waren 3,50 euro. Ik denk dat er wel merkkleding bijzit, in ieder geval de broek die is van Esprit, de blouse met lange mouwen van: seres, die zonder mouwen van: Feuvert( beide nog nooit van gehoord), de rok van : More&More, en het vestje van : Canda(C&A). Ik ben helemaal tevreden.
En tot slot aten we" wereldburgers" vandaag. Vlees wat geen vlees is (zo noemde dochter dit vroeger).
Lekker, makkelijk te maken en niet duur. Wat wil een mens nog meer?
Nodig:
4 sneetjes volkorenbrood, 15 gram havervlokken,11/4 dl bouillon ,1 ei( of 2) 1 teentje knoflook,1/2 preitje of een lenteuitje, 40 g geraspte kaas,peper,zout,basilicum(graag verse).

Brood in kleine stukjes snijden. Havervlokken en brood weken in de bouillon, snipper de ui,knoflook en prei( of het lenteuitje)en voeg die samen met de geraspte kaas,ei(eren) peper,zout en fijngesneden basilicum, bij het brood. Kneden tot stevige massa, 8 ballen van vormen, platdrukken, en aan beide kanten bruin, en gaar bakken in olie of boter (lekker is een combinatie van beide) . In ongeveer 10 minuten. Oorspronkelijk recept kwam uit: gezond eten , bezield leven. Hier vinden ze het lekkerder dan een vegaburger uit de winkel. Ik vind het ook erg lekker , en een stuk goedkoper! Ook het vegetaries vriendinnetje van dochter heeft het recept mee naar huis genomen!

En dat was het dan...
De vrije week, met de gewone vrije dagen erachteraan. Vooraf lijkt het eindeloos, en nog niet genoeg tijd gehad om alles te doen wat ik wilde! Ik heb opgeruimd( nog niet alles) , lekker aangerommeld, veel gekookt en gebakken, vriendinnen opgezocht ( ook die ik lang niet gezien had) en een oude tante, leuke uitstapjes gemaakt ( wandelen in de ardennen, en open tuinen bezocht) , veel in de tuin gewerkt, nog geen pyjamabroeken gemaakt! Kortom, volop genoten! En nu " moet " ik weer aan het werk. Het wachtgedeelte ( vooral s' nachts) zal ik wel nooit leuk gaan vinden, maar verder... Ben ik eigenlijk een bofferd! Ik ga nog even van onze familieavond genieten ( en proberen van de chips af te blijven) en dan alles klaarzetten voor de wacht.

Ik ben al bezig geweest een filmpje te maken van de eekhoorntjes, maar het is ongelooflijk moeilijk die snelle beestjes er goed op te krijgen. En ik heb al naar een pipowagen geïnformeerd, gezien die prijs, kijken we nog even verder! Tot slot: Komt er een nieuw boekje uit van Marieke Henselmans : Gelukkig met minder.
Lijkt me heel mooi. En bovendien heeft Teunie van eenvoudig leven eraan meegewerkt!
Nou dit was erg lang. Maar voorlopig zal ik het wel te druk hebben om te bloggen. Tot later!
groetjes, Franca.

4 opmerkingen:

  1. Vind je het erg dat ik stiekem een beetje zit te grinneken?

    Zie het ochtendwandelingetje in ochtendjas al helemaal voor me ;o) Wat lijkt me dat heerlijk om te kunnen doen! Maar om nou op diezelfde manier op de fiets te stappen... :-(

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat kookboek lijkt me leuk, daar ga ik ook eens naar kijken. En dat recept voor die wereldburgers ga ik zeker eens uitproberen.
    Fijn dat je zulke goede dagen gehad hebt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een lekkere dingen en een leuke, gezellige foto's weer! Het herinnert me er aan dat ik ook nog citroenen heb liggen om lemon curd van te maken. Ik doe het op brood, waar gebruik jij het allemaal voor?

    Jammergenoeg hebben wij momenteel geen moestuin, zodat er dit jaar niet zo'n 20 potten jam staan te pronken op de plank in de kelderkast. Ik mis het echt, misschien volgend jaar als er dan een moestuintje is vrij gekomen op het complex hier in de buurt?
    Werk ze, een goede tijd in je nieuwe gezin gewenst. Jente

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat heb je heerlijk kunnen genieten van je vrije dagen Franca! En je hebt leuke dingen gekocht. Ik geef mijn moeder ook altijd boekenbonnen voor verjaardagen en zo, die is dol op tijdschriften. (De Prima is hier trouwens nergens te krijgen. Vroeger hadden ze hier een leuk amerikaans blad ; good housekeeping. Maar nu is ook alleen de engelse versie ervan te koop). Die wereldburgers gaan we zeker eens proberen, ik vind ze er heerlijk uitzien! Maar wat lemoncurd is??? Een soort jam? Het klinkt wel goed, mijn man is dol op van die engelse sinasappelmarmelade (die smaakt alsof je je tanden net gepoetst hebt en dan sinasappelsap drinkt...brrr), dit zou hij vast ook wel lekker vinden! Toch eens proberen. Ik moest lachen om je ochtendjas verhaal. Zo zet ik elke ochtend de fietsen van de hele familie buiten (ze staan strak op elkaar in de veel te kleine schuur en zijn moelijk te pakken voor de kinderen)ín ochtendjas! Eigenlijk denk ik daar niet eens bij na...stom he? De schuur is buiten onze tuin, dus ik ben wel zicht baar voor de overburen. Maar ach, zal me toch worst wezen! 's Winters ziet het er helemaal leuk uit, dan trek ik ook nog even een winterjas er over heen. (zie je het voor je?) Ik vind de kleding die je hebt gekocht heel mooi!! Leuk dat je het ook geplaatst hebt. Heb je gehoord dat het Leger des Heils veel minder kleding krijgt aangeboden? Mensen zijn er zuiniger op geworden. Dat is toch wel goed, al is het voor ons wat minder. Het wordt echt met de week drukker in het winkeltje van HldH...
    Ik wens je een fijne dienst toe en probeer ook nog even van het heerlijke weer te genieten als je weer thuis bent! Groetjes van mama lieveheersbeestje.

    BeantwoordenVerwijderen