Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

woensdag 25 maart 2009

genoeg en geluk

Ik vergat helemaal om over de genoegdag te vertellen.
Het was klein, leuk om eens mee te maken, een goede lezing bijgewoond, een hoog geitenwollensokkengehalte ( dit volgens mijn 16 jarige dochter die ook mee wou), maar niet zo interessant dat ik volgend jaar weer ernaartoe wil. Als mijn dochter iets mee geduld had gehad, had ik nog graag de lezing over een opgeruimd huis afgewacht, dat hebben we dus niet meer gedaan. We hebben wel een hele lange wandeling gemaakt ( volgens mijn dochter idioot lang, misschien moet ze volgende keer toch maar zelf iets gaan doen).
En het gaf aanleiding tot een goed gesprek met twee van onze kinderen ( en dat is natuurlijk nooit weg).

Als het me niet helemaal goed gaat of er is iets spannends voor/met man of kinderen mag ik graag een kaarsje branden bij Maria. Familie en vrienden kijken er inmiddels niet meer van op. De meeste waren het trouwens ook al gewend van mijn moeder.Voor mij voelt het dan ook goed en vertrouwd.
Met de genoegkaartjes er nog bij ; ben ik toch weer bezweken en langs de kringloopwinkel gegaan.
Heb ik de slagroomklopper nodig? Nee , maar het doet me zo aan vroeger denken, chocoladepudding met slagroom hoorde bij de Zondag. En pa of ik moesten de slagroom kloppen ( met een soortgelijke klopper). Even terug in de tijd, dan is 1,50 toch niet te duur?
Het kleedje is zo jaren 70 dat dochterlief er vast mee in haar sas is, schorten heb je nooit genoeg ( zeker niet als ze 1,00 euro kosten) en de pannelappen zijn voor mijn collectie. Voor 4 euro weer helemaal blij.

Bovendien ben ik nog steeds aan het opruimen. Net een enorme stapel pyjama's weggegeven. Moest er destijds 15 kopen ( toen pa in het verpleeghuis ging wonen) , inmiddels draagt hij speciale slaappakken ( een soort reuzehansop) . Ik dacht dat mijn man of oudste zoon ze konden dragen. Of dat ik er wat van zou maken, maar ze staan hier al zo lang gewoon in een mand en er gebeurt niks mee. Dus weer een stapje verder. Langzaam maar zeker komt er schot in het opruimen.
Als de kast op mijn slaapkamer helemaal opgeruimd is , komt er een kledingkast. En daarna zou mijn man aan de badkamer kunnen beginnen. Als dat geen stok achter de deur is!

En het geluk? Dat is voor mij inderdaad naar de kringloopwinkel gaan en tegen iets leuks aanlopen.
Maar ook een leuk tijdschrift kopen, koffie drinken met een vriendin, een schoon huis , iets lekkers bakken of koken, iets simpels maken, een fijne wandeling, buiten zitten in het zonnetje ( en binnen tijdens de hagelbui die nou uit de lucht komt vallen). En natuurlijk mijn man en kinderen.
En dromen? Ik droom nog altijd van een huis dat klaar is , van dezelfde vrijheid die ik op vakantie voel thuis hebben, van een pipowagen in de tuin, van een baan met vaste werkdagen, van altijd mijn eigen plunje dragen, van in bad gaan in mijn eigen bad op pootjes, van nooit meer migraine, en een huis zoals je het in tijdschriften ziet ( niet de sjieke, maar het soort met een hoog gezelligheidsgehalte).

En nu ga ik naar pa. Hoop maar dat hij net zo'n goeie zin heeft als laatst. Dat zijn pas kadootjes!
groetjes, Franca.

5 opmerkingen:

 1. Dat kleedje is echt ontzettend leuk! Ik heb dat ook hoor. Wil ik zuinig zijn, maar ga ik toch weer even snuffelen. Maar ach, het is wel de meest goedkope vorm van winkelen, denk ik dan maar. En als je er dan ook nog gelukkig van wordt...
  Ik vind jouw huis er op je foto's trouwens al uitzien alsof het in zo'n tijdschrift past, hoor! Niet zo streng zijn voor jezelf, ik wou dat ik zoveel energie had (zoveel uren werken, zoveel bakken, speciale recepten koken, naaien etc)!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik treed geertrude bij het ziet er al zo leuk uit bij jou en al dat lekker koken en naaien!! chapeau ik heb niet zo veel courage als jij hoor en oh ja bij je soep van laatst kan kruidnagel en vers gemalen zwarte peper ook helpen !! en ja die kringloop hé ik heb elke week wel iets mee deze week kledij voor kids thermischeshirts voor manlief 8borrelglaasjes 6 bordjes een ouderwets kindershortje een mooie trui voor mezelf bijna al onze kledij komt ervandaan en handtassen en meubels en verlichting en een slapende kabouter van rien poortvliet ... zucht ! ik werk soms wel es een dag voor niets hoor ,maar het is zo verleidelijk vandaag een video van Beatrix Potter en soms holly hobby spul !! lieve groet Jezebelle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel Geertrude en Jezebelle, voor jullie bemoedigende woorden. Ik wil het allemaal zo graag goed doen, dat ik mezelf nogal eens voorbijloop. En soms inderdaad wel erg streng voor mezelf ben. Maar meestal ben ik heel tevreden hoor!
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel Geertrude en Jezebelle, voor jullie bemoedigende woorden. Ik wil het allemaal zo graag goed doen, dat ik mezelf nogal eens voorbijloop. En soms inderdaad wel erg streng voor mezelf ben. Maar meestal ben ik heel tevreden hoor!
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk dat jij ook een Maria hebt..op mijn blog kun je lezen hoe ik er van de week in eens één mocht krijgen...Ze heeft een ereplaatsje gekregen!!

  BeantwoordenVerwijderen