Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

woensdag 2 september 2015

zelf maken en zelf doen, niks bijzonders dus

Kijk ik ben niet de enige "zelfmaker" in huis.
Oudste ( die op het ogenblik in de horeca werkt) kan er ook wat van.
Kom ik de keuken in, ligt daar zomaar een prachtig brood.
 Of ik wil proeven?
Natuurlijk.
Geroosterd ( door oudste) zelfgebakken brood, met pindakaas en banaan, smullen!
 Wat ik maakte?
Het plan was dit recept.
Maar ik vond in onze dorpswinkel geen ricotta .
En om daar nou kilometers voor te gaan fietsen (ik was al naar het dorp gelopen), of de auto te pakken...dat moest makkelijker kunnen.

Internet bood uitkomst:
http://www.zelfmaakrecepten.nl/ricotta-zelf-maken/

Nodig:
 1 liter volle melk ( ik had maar weinig nodig dus nam het halve recept, bovendien had ik alleen halfvolle melk in huis).
Als room nam ik slagroom uit het houdbare pakje van de aldi.
Citroensap en zout had ik natuurlijk ook in huis.
Ik kon beginnen.

Dus dat schiften, dat hoort zo!
En het werkt!
Gek hoor, zo gemakkelijk.
Omdat ik al aan het koken was, kreeg de ricotta niet helemaal genoeg tijd uit om uit te lekken.
Maar lekker dat die is!
Hier is het restant later ( nu wel goed uitgelekt).
Niet goed zichtbare "in de oven foto".
Omdat mijn camera toen ik een goede foto wilde maken helemaal vol bleek te zitten. En ja , ik vond het toch wat spannend: lasagne uit de pan, dus belande de lasagne gewoon in de oven.
Vanmorgen bedacht ik dat ricotta ook gewoon kaas is, en die dus prima op de boterham kan ( met wat paprikapoeder).

Een productief dagje.
Niet alleen liep ik naar het dorp ( en terug),maar ik vulde ook een paar fijne dozen voor iemand die het goed gebruiken kan.
Wat een plaatje met al die kleuren niet?
De rest van de bonen moest ook echt geplukt worden, anders worden ze te groot.
En zo had ik gisteravond een halve wasmand vol bonen om ( lekker bij de tv) schoon te maken.
Er liggen nu flink wat bonen in de vriezer, mocht het te veel blijken voor ons gezinnetje, kan ik er altijd nog een ander blij mee maken.
Alles beter als de bonen te groot laten worden en ze dan weg moeten gooien!
 Tussen de middag buiten lunchen.
Met leesvoer van de bieb.
Moet je eens kijken wat ik tegenkom...
Een prachtig artikel...
 Herkennen jullie het?
Drie pagina's over kasteel Geldrop!
Waar we laatst zo'n heerlijke Zondag hadden.
Het staat in het blad : Seasons van Febr/Maart 2015.
Poespoes vind het allemaal minder interessant.
 Ik maakte nog twee dingen uit het kookboek voor doordeweeks ; Lekker & Simpel.
Namelijk de snelle gadogado (O, jongens wat is die pindasaus lekker) en de Mexicaanse nacho's ( hier nog een hoekje van de schaal, de rest was al bijna weg voor ik een foto kon maken).
Het is de moeite waard om eens op hun site te gaan kijken ( of ook hun boekje te kopen). www.lekkerensimpel.com
Leuk, jonge mensen ( van de leertijd van oudste) ,die in hun enthousiasme  , zomaar een kookblog opzetten. Die vervolgens zo populair word , dat ze er van kunnen leven!
Petje af!

Ik ga in ieder geval nog meer uit dit boekje  maken.
Eerder maakte ik Pasta-pesto met spinazie en rucola , en daar vragen ze ( met name het vriendje van dochterlief) regelmatig naar!

Vandaag komt (hoop ik) mijn laptop via de post aan.
Nog nooit zo'n ding gehad, maar deze oude computer heeft er niet zoveel zin meer in ( valt steeds uit en dan moet ik het hele blogje soms opnieuw schrijven) en dus is er werk aan de winkel.
Manlief zal vast helpen, maar dit keer wil ik alles zelf kunnen.
Ik ga dus op les.
Het kan dus even duren voor jullie weer iets van me horen.
Maar het komt vast goed!
Gewoon ( net als Poespoes) heel ontspannen blijven!

groetjes, Franca.

4 opmerkingen:

  1. Je verslag is heerlijk om te lezen. Ik krijg er onmiddellijk trek van!
    Zelf ricotta maken klinkt heel interessant. Waarom ook niet, zelf maken?
    Succes met je computercursus.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Anita,

    Ik ga niet op een officiƫle cursus hoor.
    Maar ik heb de neiging om als er iets een beetje lastig is ( op de computer) mijn man of zoon er bij te roepen.
    Ik wil daar veel onafhankelijker in worden en ga daarom met manlief ( en vast soms ook zoonlief) aan de slag om alles nu echt zelf te gaan doen.
    Zo staat er bij mijn blog een e-mailadres wat niet werkt ( foei) , en ben ik volgens mijn blog nog steeds 49( terwijl dat inmiddels toch echt 52 is).
    Tijd om alles werkende te maken. En voortaan ook zelf ( schandalig dat ik dat niet doe) de bankzaken via de computer te gaan doen.
    Een stukje angst overwinnen dus.
    En gaan werken met Windows ( nog nooit gedaan, ben Linux gewend).
    Je gaat het vanzelf wel zien.

    tot snel, groetjes, Franca.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk is dat om iets nieuws te proberen en helemaal als het goed lukt!
    Succes met je nieuwe laptop, je zult zien dat alles veel handiger zal gaan. Het ding is vast veel sneller en bankzaken regelen is echt makkelijk hoor, dat gaat je lukken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. wat leuk; zelf ricotta maken!!! Ga ik ook ns doen (lekker in de zelfgemaakte ravioli :-)

    BeantwoordenVerwijderen