Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

vrijdag 20 maart 2015

tegenlicht,wit ,wit, oranje ( morgen nog een keer oranje) en weer wit

Voor iedereen met intresse in voeding:
http://www.tvgids.nl/VPRO_Tegenlicht/programma/18107976/

Echt kijken!

Het kan echt niet, nu een blogje schrijven.
Collega belde gisteren in tranen op: dus ga ik zo daar koffie drinken.
De stoelen staan binnen ( en ik ben er blij mee), maar de tafel was niet helemaal goed gegaan en dus moet daar nog even tijd in . Zeker omdat dochterlief morgen haar verjaardag in de veranda wil vieren en dan de tafel nodig heeft.
Maar ja, er zijn zo veel leuke dingen over eten , dat ik toch snel even...
Bakte we vorige week ( oudste en ik) drie broden uit de oven.
Dit keer maakte ik het me gemakkelijk.
Ik zette de broodbakmachine aan terwijl ik mijn nichtje ging helpen.
Had zij de boodschappen in huis en het huis op orde, en ik evengoed een lekker vers brood.
Lekker wit brood dit keer. Eet ik normaal nooit. Had ik zo maar eens zin in.Misschien een dingetje uit mijn jeugd. We woonden direct tegenover de bakker, en regelmatig moest ik snel even een brood halen. Een wit brood wat nog vers ( en warm) uit de oven kwam, lekker!

 De eerste korst direct na thuiskomst: met roomboter en suiker, wat een lekkernij ( en zwijmelen over vroeger).
De dag er op met de lunch: met kaas en nog wat komkommerchutney.
Niet super gezond misschien, wel erg lekker!

Verder ( om in kleuren te blijven) aten we oranje:
Hutspot met zoete aardappels.
Zo is hier een mannenportie, die eten het overigens met rookworst.
Voor mij met een doperwtenburger met chutney van de dag er voor en nog wat champions die op moesten.
Over op maken gesproken:
Nigel is weer op TV.
Gisteren kookte hij o.a. een soepje van flespompoen, waarbij hij zelfs de schil gebruikte als chips. Laat ik nou nog een flespompoen hebben staan, die echt op moet...eten we vanavond weer oranje!

Ik kan zo van zijn koken genieten ( al vind m.n. oudste hem onuitstaanbaar, jullie zijn gewaarschuwd), van wat hij kan maken met ogenschijnlijk simpele producten.
Van de ontspannen manier van koken en eerlijk gezegd ook van de mooie opzet van het programma. Zoals de kaartjes en de dagen van de week op een leuke manier in beeld gebracht.
Vanavond zit ik weer klaar ( nou ja ik neem het even op omdat ik meestal rond die tijd zelf sta te koken).
Belgiƫ een om 17.05: Nigel Slater's dish of the day.
Bracht jongste de post mee.
Ik zag hem aan komen , mountainbike aan de hand, rustig mee wandelend met opa, waarom heb ik daar nou niet snel een foto van gemaakt?
Maar over die post: de Genoeg! En raad eens welk recept er dit keer in staat?
De vegaburger van Annemiek die manlief voor me maakte!
Ha.
Tenslotte nog een keer wit ( een was de stoelen, twee het brood dus dit is drie).
Dochterlief haar verjaardag.
Ik maakte een witte chocoladetaart en wilde die naar haar toe brengen in Rotterdam.
Helaas, ze zou laat thuis zijn en ze wilde uit eten met haar vriendje.
Stapje terug mam!
We namen thuis maar alvast een voorproefje, zoet!
Taart hoort ook zoet te zijn natuurlijk, maar omdat we steeds gezonder eten, lijkt zoet harder aan te komen.
En ik had nog wel een minipuntje genomen!
De ( zwarte) koffie er bij was bijna een noodzaak!

 Nu snel op pad, anders weet collega niet waar ik blijf!
Fijn weekend!

groetjes, Franca.

7 opmerkingen:

Franca zei

Vanavond bij Nigel: chocoladetaart met bietjes!

Inge zei

Dat programma over voeding is zeker een aanrader!

Nietzomaarzooo zei

Ik hou van Nigel Slater zijn simpele maar oh zo lekkere recepten (en zijn tuin!). Ga straks zeker en vast kijken.

Anoniem zei

mmmmm...recepje? om het weekend te beginnen met taart...

Franca zei

Recept witte chocoladetaart.
400 gram witte chocolade in grote brokken, 400 gram mascarpone,400 gram slagroom,1 vanillestokje, 1 pak bastognekoeken koeken of speculaasjes, 200 gram roomboter,mooie witte roos voor de decoratie.
Koekjesbodem.
Verkruimel de koekjes ( ik nam een pak speculaasjes, maar niet de hele 200! gram boter) In totaal ongeveer 100 tot 125 gram. Ik maakte de taart in een bodem van 26 cm , en vond de bodem te hoog.
Advies: Neem ongeveer de helft of 3/4 van de koekjes en ook ( veel) minder boter.
Verder lijkt het me duidelijk; boter zachtjes smelten, koekjeskruimels erbij, mengen en in bakvorm doen, goed aandrukken en alvast even in de koelkast zetten.

Chocoladevulling:
Slagroom stijf kloppen( zonder suiker!!),Haal de zaadjes uit het vanillestokje ( met mesje)en meng door de mascarpone, daarna door de slagroom.
Smelt de witte chocolade in een glazen kom boven op een steelpannetje met heet water, totdat er een gladde pasta ontstaat. Eventueel iets af laten koelen en dan mengen met het slagroom/mascarpone-mengsel. Verdeel over de taartbodem. Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Eventueel versieren met een roosje.

Mijn advies: drink er een goed bakkie koffie bij!

Smakelijk!

eigenwijzehuisje zei

Ik krijg er trek ven :)!

Anoniem zei

dank je voor de link!
groet, Frya