Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

vrijdag 15 november 2013

van lekker eten, taart en muizen

Ik ga het gewoon proberen. Ik zit in de wacht dus als je zodadelijk een half berichtje krijgt, weet je waarom.
Twee maal pastasaus. Een gewone en een vegetarische uit " 25 dingen die kinderen niet lusten", van Fiona Faulkner.
De eerste dag at ik het zo ( terwijl er stond fijn maken met staafmixer, maar dat leek me zonde).
Lekker , de dag er op probeerde ik die staafmixer toch maar eens, en gek genoeg was dat nog lekkerder!
Het recept heet : Pastasaus met power.

Omdat ik na alle bak-perikelen nog het een en ander over had, " bakte" ik nog een klein taartje . De bedoeling was een hartvorm, maar dat kwam niet helemaal uit de verf. Geeft niks, dit was voor eigen gebruik en dochterlief kon wel een opsteker gebruiken ( er zitten muizen, in het huis waar ze woont).
de smaak is super! En daar ging het tenslotte om.
Maandagochtend wilde ik de was van haar kamer halen, wat een bende!
Heb toch maar even mijn andere plannen in de wacht gezet, en nu heeft ze een heerlijk schone, frisse kamer ( en had ik een enorme stapel was).
Inmiddels is ze weer thuis, en dolgelukkig met haar schone kamer. Het is vaak ook lastig om in die twee dagen dat je dan thuis bent ( en al je vrienden wil zien) ook nog te poetsen ( je ik weet het, ik verwen haar gewoon, en zoek nu uitvluchten).
Flinke portie gemaakt, deze stoofschotel is voor twee dagen . Als ik vandaag niet kan koken, hoeven ze het maar warm te maken.
Kijk daar moeten ze toch mee uit kunnen .
Wat een zaligheid zoveel vrije dagen ( 9 maar liefst), elke dag op mijn gemakje koken, lekker rustig boodschappen doen op de fiets, en het hele huis is schoon en opgeruimd! De deuren mogen allemaal gewoon open staan, en ik loop glunderend rond.

Iets te glunderend. Dacht ik gisteren tegen de avond " stoofschotel staat klaar, huis is schoon, ik kan wel iets lekkers bakken". Omdat ik geen magere kwark had ( nodig in recept) fietste ik even naar het dorp. Net daar , een lekke band, en niet zomaar een gaatje maar flink stuk. Hoogmoed komt voor den val: kon ik vijf kilometer teruglopen met de fiets aan de hand.
Vond ik dat erg?
Nee!
Het was wel lekker, en nu kon ik eindelijk eens bij mensen binnen kijken en ik was zelfs nog op tijd om het eten warm te maken.
Twee pannen, links stoofpot voor twee ( manlief werkt laat en dochter kwam ook pas heel laat thuis), en een pannetje voor mij ( eigenlijk voor twee dagen, schandalig genoeg ( zeker nu ik zie hoeveel er in zat , zie rechter pan) heb ik het allemaal op gegeten.
Het recept kan ik niet geven, omdat het een eigen brouwsel was. Wel een om je vingers bij op te eten!

Ik maakte eerder in de week de soep van courgette en groene curry van de blog van Annemiek Vermeulen, en die was lekker!
Daarvan had ik nog kokosmelk over ( in een glazen potje in de koelkast gezet, nooit restjes in blik in de koelkast zetten), en toen vond ik een recept van gehaktballetjes in pittige chilisaus, waar ik de rest van de kokosmelk voor kon gebruiken.
Ik at alleen geen gehaktballetjes, maar bakte wat soja en champignons en deed daar de saus bij( super lekker). Verder had ik nog worteltjes van de dag er voor, en ik en rest verwerking: die gingen er ook bij. en zo ontstond die ( te lekkere ) schotel.
Tja, en dat hart dat kwam er toch!
Van appelcake. Met de magere kwark waar ik zo hard voor had moeten werken. En dochterlief kwam ( na veel omzwervingen en een telefoontje dat die laatste bus nu nog een uur op zich liet wachten ( natuurlijk ging ik haar halen) toch thuis. Tien minuten later was ook manlief en jongste present.
En konden we zomaar met zijn vijven de taart aansnijden.

En die muizen?
Dochterlief heeft  gisterochtend net voor ze vertrok naar stage, een dode muis uit de klem gehaald , kijk voor zoveel moed verdien je een taartje.
En voor ik boze reacties krijg : er zaten muizenkeutels in alle kastjes in de keuken, er werd al een keer een pak melk en een keer een pak chocomel aangevreten , om over de droge spullen maar niet te spreken,( en een bende en stank volgens dochter) , alles zat al goed verpakt in glas of plastic bakjes, maar het liep de spuigaten uit, dus zijn er toch maar klemmen gezet.

Kijk nou toch............ het is gelukt!
Heb ik zomaar een ( best lang) blogje geschreven terwijl ik in de wacht zit.
Half elf, nog geen telefoontje gehad.
Dochterlief heeft de koffie klaar.
Fijn weekend!
        groetjes, Franca.

 p.s. als iemand interesse heeft in een van de recepten, zal ik ze op mijn blog zetten.

16 opmerkingen:

  1. Muizen in huis is echt vervelend hoor, ik maak ze ook dood als ik ze tegenkom.

    Wat ben je toch een superkokkin! Het ziet er allemaal zo smakelijk uit, zeker ook dat stoofpotje.... mmmm!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. OOOOO, ik zit hier gewoon te likkebaarden! Heerlijk allemaal, mijn complimenten. Gr. Yvonne.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha Franca
    Lees al tijden je blog en geniet er reuze van maar heb nog nooit gereageerd hoewel we veel gemeen hebben. Ook ik was kraamverzorgster maar nu we al jaren een eigen zaak hebben en een zieke man ben ik thuis nodig maar ook de liefde voor het koken.
    Met muizen en vallen ben ik opgegroeid als dochter van een kaasboer.
    Maar ik zou het leuk vinden als je eens een recept postte ook al is het een eigen fabrikaat ,ik geef er dan ook mijn eigen draai wel weer aan.
    Wat een herkenning met je blog over dat jezelf zo druk maken of iets wel lukt. Ik had eens een verjaardag en kreeg de zenuwen want ik had vast niet genoeg en misschien was er van alles mislukt dus manlief haalt nog een dure taart erbij en slot van het verhaal al de eigen taart op en de taart van de bakker stond er nog. Wat is dat toch dat er iets niet mislukken mag domme karakter trek maar ben bang dat het nooit meer over gaat.
    Gr lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zou het heel fijn vinden als je de recepten zou willen plaatsen. Ik geniet al heel lang van je blog/

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heel herkenbaar allemaal... ook ik loop altijd uit te leggen waarom ik dingen voor de dochters doe en eigenlijk... gewoon, omdat het leuk is ze te verwennen!! Ziet er weer lekker uit hoor, die brouwsels van jou!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ziet er heerlijk uit en verwennen daar is niks mis mee.Wat een herkenbaar blogje.
    Groetjes Lia

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een inspirerend blogje, heerlijk met al die brouwsels en baksels! Muizen bah, wij hebben ze ook regelmatig, al blijft het beperkt tot de zolder en garage (aangevreten winterlaarzen bijvoorbeeld). Nee dan maar liever gehaakte exemplaren... ;-)
    Heerlijk, zoals jij er weer een positieve draai aan weet te geven met die lekke band! :-) En herkenbaar hoor, af en toe het verwennen van je kinderen met een flinke schoonmaakactie. Al ben ik wel een beetje jaloers als ik lees hoe jij alles op orde hebt!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk berichtje weer en ja de recepten mag je wel delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Graag wil ik je recepten, fijne wacht

    Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Leuk bericht weer, Van mij mag je de recepten ook wel delen,Zeker eigengemaakte,zijn meestal de eenvoudigste.
    Hier ook muizen,maar moet ook nog even een klem halen. Het vergif werkt dus niet helemaal.
    Groet en sterkt e met de wacht.
    Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Oh, dat stoofpotje ziet er heerlijk uit!
    En muizen in huis, wat vervelend voor je dochter! Wij hadden ze ooit ook in huis, nadat de kat dood was gegaan. Wat een ramp, ze vreten echt alles kapot. Oplossing: kattenluik van het slot, zodat de kat van de buren (die graag kwam buurten) binnen kon komen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat erg muizen in huis. Wij hebben 1x een klein muisje in huis gehad, vreselijk..... Krijg er nog de kriebels van als ik er aan denk.
    Je hebt altijd weer van die inspirerende blogjes, vooral de foto's met jullie maaltijden vind ik erg leuk om te zien. Dus ja, ik zou het leuk vinden als je zo nu en dan een receptje deelt.
    groetjes,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  13. heerlijk berichtje,je schrijft zo mooi!!! ik geniet er altijd enorm van veel liefs! ! ! en alles wat je maakt ziet er super lekker uit en met veel liefde gemaakt!!recepten laat maar komen en vorige lente haalde wij een nieuwe poes in het asiel ze is drie jaar en we doopten haar Caramella omdat ze rost en wit is nu 7mnden later is ze eindelijk een beetje tot rust gekomen het arme ding! dus muizen opgepast jullie mogen buiten wonen niet binnen!! liefs jezebelle

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat heb je toch een leuk blog, gezellig en knus. Ook ik zou het fijn vinden als je wat recepten zou willen posten omdat alles er altijd zo smakelijk uitziet op de foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. ziet er allemaal heerlijk uit. krijg gewoon trek.
    ben benieuwd naar het pasta recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hoi Lieve mensen,
    Dank voor jullie hartstikke lieve reacties.
    Ik ben even druk aan het werk, met ook een paar dingen 's avonds ( zoals verjaardagen en team-bijeenkomsten).
    Ik zal nog deze week ( zo snel mogelijk) een paar recepten op mijn blog zetten.
    groetjes, Franca.

    BeantwoordenVerwijderen