Het Keukenraam

Het Keukenraam
Het Keukenraam

zondag 4 april 2010

mag ik nog even? over eten......

Vandaag een stukje over eten. Al wil ik eerst wel graag even vertellen over "mijn" laatste gezin.
Moet je je voorstellen: Men stuurt me naar een gezin. Gegevens gekregen en adres. eerste kindje, jongetje, gisteren geboren, vandaag uit het ziekenhuis enz. enz.
Daar aangekomen doet de kraamvrouw de deur open. En ze ziet: een ( in haar ogen) oudere kraamverzorgster, blond lang haar in een knotje, brilletje, lange jas met vaag bloempatroon in vrouwelijk model, grijze makkelijke instapschoenen , wit uniform met spelt en donkerblauw vest.
Stel je dan voor dat je een echte metalfan bent, met piercings, scarfing( weet niet eens of ik het goed schrijf), tatoeages,zwarte kleding en lak aan het huishouden. Kun je je voorstellen dat ze dacht ( haar eigen woorden de laatste dag) : wat moet ik daar nou mee?

Nou hou ik wel van een uitdaging. Stel je nou voor: de laatste dag...Als ik foto's mocht laten zien zou het deze zijn.. Een paar grote grove helemaal vol getatoeëerde armen hebben heel zorgzaam een klein blond babietje vast in bad. Pa en zoontje genieten.. Moeder verteld hoe ze de eerste dag mij aan zag komen, en hoe moeilijk ze het zal vinden als ik vandaag de deur echt uitga. Over hoe ze me langzamerhand veel meer liet doen dan ze ooit gedacht had, hoe ze zich geen moment "out of contol" voelde, en zo van deze week genoten heeft. Wil ik er nog even bijvertellen, dat de eerste dag dat ik binnenkwam de baby al bijna 7% afgevallen was, en de laatste dag 175 gram boven het geboorte gewicht zat. En dat ik hen kon bedanken voor een hele leuke week ( en dat meende ik helemaal, leuke gesprekken, goed voor me gezorgd met koffie en lunch en heel veel plezier gehad). Mag ik het nog een keertje zeggen?
Wat heb ik toch een geweldig vak!

Zo kan een fruit/groenteschaal er bij ons uitzien, direct na het boodschappen doen.
Maak ik vaak simpel, maar wel lekker eten. Hier zelfgemaakte cordon bleu( zonder paneer), en de broccoliblokjes zijn natuurlijk stukjes steel , heerlijk, nooit meer weggooien hoor!
Voor goed eten hoef je geen super gereedschap te hebben. hier een kijkje aan mijn wildrek vol maatschepjes, en oude keukenspulletjes, die ik gewoon gebruik.
Niet altijd alleen gezond ( hier overgebleven verjaardagstaart als toetje), wel met echte ingrediënten en samen aan tafel gegeten. Wel van een tafelzeiltje , eerlijk gezegt stukken makkelijker dan stoffen tafelkleden ( die we overigens wel in de huiskamer , voor speciale dagen gebruiken).
Met ook eens wat andere groenten: hier gevulde aubergine ( oorspronkelijk een vegetarisch gerecht maar deze keer met 150 gram gehakt erdoor).
En maak ik soms wat anders als ontbijt ( hier de muesli muffins die mijn dochter weer tot onbijten brachten).
Uit dat Engelse kookboekje met die ellenlange titel. How to.....
Makkelijk, zo klaar en lekker!!!! Dochter nam er ook wat mee naar school , klasgenootjes wilde proeven en vroegen om het recept!
En af en toe een zelfgebakken brood gaat er ook wel in.
De pittige kikkererwten/courgetteburger was een heerlijke vegetarische maaltijd.
En soms mag het wat luxer en overvloediger ( het snoepgoed op het bordje was de dag voor Pasen voor de halve prijs in de supermarkt, zelf luxe is niet altijd duur).
Het grote ei met bloembolletjes ,was het cadeautje van " mijn " laatste gezin. Lief hè, voor een grote man die eruit ziet als een viking. Ik zie hem daar helemaal staan in die bloemenwinkel, dank je wel lieve mensen!

Maar waarom nou dit eetverhaal? Omdat ik de trailer zag van Jamie Olivers's Food Revolution (youtube).
Van een plaats in Amerika( Huntington) waar de dikste meest ongezonde mensen van Amerika wonen. Waar Jamie een revolutie in gang probeert te krijgen, mensen weer aan het koken krijgen, weer aan goede gezonde maaltijden. Dat hoeft niet superduur of moeilijk te zijn. Ik hou van koken, maar wel van eenvoudige betaalbare gerechten, en dat is goed te doen.
Sterker nog: ik ben al bedorven!

Gisteren namen mijn schoonouders ons mee naar een restaurant . Een uitje wegens hun beider 80ste verjaardag. Het was heel gezellig, maar om eerlijk te zijn vond ik het eten niet super.
Tomatensoep vooraf: kwam duidelijk uit blik, en dan nog een slecht blik, smakeloos .
Hoofdgerecht zalm, de zalm was iets te gaar ( dus droog) maar verder prima, de groenten echten waren te gaar , gedrenkt is ( smakeloze) witte saus of ( erwtjes en worteltjes) uit blik. Nagerecht: boerenijs met slagroom, ik heb veel beter ijs gegeten ( bijvoorbeeld het speculaasijs wat oudste zo lekker kan maken).
Het klinkt ondankbaar ( en dat is het vast ook) , maar de volgende keer nodig ik mijn schoonouders graag uit bij ons te komen eten. Dan simpel, vers en lekker!
Overigens hebben ze de uitnodiging wel gehad, het commentaar op het eten heb ik natuurlijk wijslijk voor me gehouden. Maar ik vind het onbegrijpelijk ( en zonde van het geld) dat een restaurant dit eten serveert ( voor toch redelijk flinke prijzen) en dat het er gewoon vol zit. Ik kom daar niet weer, hebben mensen nou zo weinig smaak?

Tot slot : ( het is wel een erg lang verhaal vandaag, morgen beter) nog de Jamie Oliver's Ted award speech.
Het duurt even ( iets van 21 minuten), maar hij heeft een goed verhaal.
Als wij onze kinderen goed voedsel voorzetten ( zelf koken, en aan tafel eten), ze allemaal 10 gerechten leren maken, waarmee ze zichzelf kunnen redden. Goed voedsel kunnen maken, ook in tijden van recessie, dan zijn we op de goede weg.
Ik doe mijn best! En jullie?

groetjes, Franca.

6 opmerkingen:

  1. Wat een geweldig verhaal!
    Je kunt je soms in uiterlijk vergissen, en zo leer je van elkaar!
    Leren jouw kids 10 gerechten koken, voor ze de deur uitgaan?
    Gr. Leuntje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jazeker Leuntje!
    Mijn nu 18 jarige zoon is druk bezig om goed te leren koken (zelfstandig).
    Samen koken doen we al van kleins af aan. Hij leert nu wokken. Snel, gezond en simpel.Met echt eten ( d.w.z. zonder pakjes en mixen).
    groetjes, Franca.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb het boek geleend van Jamie in de bieb over de Food Revolution> hele lekkere, betaalbare en basis gerechten.
    wij maakten eerlijk gezegd lasagna nog altijd met zo'n pak, maar vanaf nu niet meer. Het boek staat zelfs op mijn lijste van dingen waar ik voor wil gaan sparen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Jacqueline,

    Dat is ook het enige kookboek van Jamie wat ik zelf heb. En het is hartstikkke goed! Ook de kinderen kunnen hier makkelijk uit koken. Ik heb pas wat kruiden gezaaid, omdat Jamie vaak verse kruiden gebruikt. De lasagne is inderdaad een van de lekkerste die er is. We hebben die al heel vaak gemaakt en ook het recept doorgegeven ( waarna degene zelf meteen het kookboek kocht). Ik heb helaas geen goed zoeksysteem, maar ergens staan er wel foto's van deze Lasagne op mijn blog.
    groetjes, Franca.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben ook van mening dat er vers en gezond moet gekookt worden, en liefst met veel variatie.
    Ik sluit me dus helemaal aan bij jou en Jamie (maar je had vast niet anders verwacht) al kunnen mijn kinderen nog niet te veel klaarmaken zelf, maar dat ligt dan aan hun leeftijd.

    En die metallers... die vallen wel mee... ruwe bolster blanke pit (de meeste toch)

    BeantwoordenVerwijderen